چرا نوار قلب می گیریم و چه کاربردهایی دارد ؟

نوار قلب ، الکتروکاردیوگرام یا همان ECG می باشد که فعالیت ضربان قلب را نشان می دهد. در این حالت سرعت و نظم ضربان قلب اندازه گیری و سپس بررسی می شود. این روش نوعی روش جراحی ای انجام نمی شود؛ به همین علت این آزمایش غیرتهاجمی و بی خطر است. نوار قلب نموداری ثبت شده از تغییرات پتانسیل الکتریکی است که به علت تحریک عضله قلب ایجاد می شود. این آزمایش به عنوان بخشی از معاینه فیزیکی در مراکز پزشکی، مطب یا بیمارستان ها قابل انجام است. در ادامه با ما همراه باشید در این بخش بررسی خواهیم کرد که چرا نوار قلب می گیریم و نوار قلب چه چیزهایی را نشان می دهد و چه کاربردی دارد. 

چرا نوار قلب می گیریم

نوار قلب چگونه انجام میشود؟

نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام نموداری که نشان دهنده فعالیت الکتریکی هر ضربان قلب و نیز ریتم ضربان های متوالی قلب می باشد. در این روش برای بررسی فعالیت الکتریکی قلب که از طریق ثبت سیر یک ایمپالس الکتریکی از منشا آن، درگره سینوسی-دهلیزی ، که موجب انقباض قلب می شود، انجام می گیرد. 
در این تست الکترودهایی از دستگاه به نقاطی از بدن شامل قفسه سینه, دست ها و پاها وصل می شوند تا فعالیت الکتریکی قلب را از قسمت های مختلف بر روی کاغذی که درجه بندی شده است ثبت کند. نوار قلب یا الکتروکاردیوگرافی تست ساده و بی خطر که اطلاعاتی ارزشمند در رابطه با قلب را به متخصص قلب ارائه می دهد. نوار قلب یکی از مهم ترین و در دسترس ترین اقدامات تشخیصی در بیمارانی می باشد که با درد قفسه سینه مراجعه می کنند. این آزمایش تشخیصی برای بررسی مشکلات حاد قلبی به خصوص سکته قلبی مورد استفاده قرار می گیرد.
در صورتی که شما در وضعیت اورژانسی نباشید, بهتر است که قبل از گرفتن نوار قلب, استراحت کنید و از استرس دور باشید و همچنین غذای سنگین و نوشیدنی که کافیین دارد را مصرف نکنید.

چرا نوار قلب می گیریم؟

این آزمایش را از افرادی می گیرند که مشکوک به آنژین صدری، سکته قلبی، مشکلات حاد قلبی باشند و درباره محل سکته و شدت آن می تواند اطلاعاتی را به پزشک بدهد.
نارسایی قلب از بیماری های قلبی است که اگر منجر به بزرگ شدن تمام یا قسمتی از قلب بشود, توسط این نوار تشخیص داده می شود.
همچنین آزمایش نوار قلب برای افرادی که قسمت یا تمام قلبشان بزرگ شده است کاربرد دارد. علاوه بر این امر می تواند اختلالات هدایتی و عضلانی قلب را نشان دهد. پس این آزمایش می تواند علاوه بر وضعیت قلب ، وضعیت کلی بدن را نیز می تواند نشان دهد.
در سکته های مغزی، بیماری های ریوی و مسمومیت های دارویی نوار قلب می تواند تغییراتی را ایجاد نماید که تشخیص آن بر عهده متخصص قلب و عروق میباشد. 
نوار قلب نرمال به این معنی نیست که سیستم قلبی و عروقی فرد سالم است. در بسیاری از موارد افرادی که دچار سکته قلبی شده اند نوار قلبی اولیه آنها نرمال بوده و مددجویانی که احتمال درگیری عروق را دارند حداقل باید 2 ساعت در مراکز درمانی بستری شوند تا نوار قلب برای آنها به کرات تکرار شود. 
در مجموع برای تشخیص دقیق بی نظمی در ریتم قلب یا همان آریتمی، شریان مسدود یا تنگ شده در قلب یا همان بیماری عروق کرونری که موجب درد قفسه سینه یا حمله قلب می شود، اختلال در ساهتار حفره های قلب، حمله قلبی در گذشته، برای بررسی روند درمان بیماری های قلبی مانند پیس میکر .
نوارهای قلب می‌تواند اختلالات هدایتی و عضلانی قلب را نشان دهد.
در بیمارانی که دچار مسمومیت های دارویی یا غذایی شده اند و یا افرادی که به قصد خودکشی از داروهای نامشخصی استفاده کرده باشند, نوار قلب می تواند به بررسی وضعیت قلب و سایر ارگان های بدن کمک کند.
افرادی دچار حمله ناگهانی عصبی یا پانیک شوند چون علایم مشابهی با سکته قلبی دارد تشخیص نوار قلب اهمیت زیادی خواهد داشت تا مشخص شود این حمله فیزیکی است یا روانی. 
در صورتی که سابقه خانوادگی بیماری قلبی دارید نوار قلب تستی است که از سوی متخصص قلب و عروق پیشنهاد می شود. 
قبل از انجام جراحی تست نوار قلب بسیار ضروری است. 
گاهی برای بررسی نحوه تاثیر یک داروی خاص این امکان وجود دارد که متخصص قلب و عروق انجام تست نوار قلب را به صورت دوره ای پیشنهاد بدهد، تا در صورت بروز مشکل و ایجاد عوارض از داروهای جایگزین استفاده کند. 
خطر برق گرفتگی در طی انجام نوار قلب وجود ندارد و الکترودهای قرار داده شده بر روی بدن قعالیت های الکتریکی قلب را ثبت می کنند و الکترودها برق را وارد بدن نمی کنند. 

به طور خلاصه نوار قلب در موارد زیر را انجام می شود:

  • حمله قلبی
  • آنژین قلبی
  • تپش قلب
  • تنگی نفس
  • ضعف و خستگی
  • سرگیجه یا سبکی سر
  • کاردیومیوپاتی یا ضخیم یا بزرگ شدن دیواره های قلب
  • آریتمی یا ضربان نامنظم (خیلی تند یا خیلی کند) 

نوار قلب چه کاربردی دارد؟

نوار قلب عموما برای بررسی سکته قلبی به کار می رود. در حمله قلبی تغییرات در نوار قلب مشهود است که هم می تواند در تشخیص سکته قلبی و هم شدت و محل سکته قلبی را تعیین می کند.

نوار قلب چه چیزی را نشان میدهد

نوار قلب چه چیزی را نشان میدهد؟

نتیجه تست دو نوع اطلاعات در اختیار متخصص قلب و عروق قرار می دهد.
اول سرعت موج الکتریکی در قلب را می سنجد و نشان می دهد که فعالیت قلب سریع، آهسته یا نرمال است. 
دوم اینکه مقدار موجب را که از عضله قلب میگذرد کم کاری یا پرکاری بخش هایی از قلب را تشخیص خواهد داد. 
تست الکتروکاردیوگرام می تواند موارد زیر را مشخص کند:

  • بررسی ضربان قلب
  • تشخیص آریتمی قلبی
  • تشخیص حمله قلبی
  • تشخیص نقص در خونرسانی به ماهیچهٔ قلب (ایسکمی)
  • بررسی موارد غیرطبیعی مثل ضخیم شدن دیوارهٔ قلب
  • شناسایی ناهنجاری‌های الکترولیتی (افزایش پتاسیم یا کاهش و افزایش کلسیم)

نوار قلب چه محدودیت هایی دارد ؟

نوار قلب نباید به عنوان تنها آزمایش تشخیصی برای بیماری های قلبی به شمار بیاید زیرا محدودیت های خاصی را نیز با خود دارد.
بسیاری از بیماری ها را نمی توان با نوار قلب تشحیص داد و باید از روش های معاینه و آزمایش تکمیلی کمک بگیرید. 

چه مواردی می تواند بر روی نوار قلب تاثیر بگذارد؟

قبل از نوار قلب باید درباره داروها و مکمل هایی که می تواند بر روی نوار قلب تاثیر بگذارد صحبت کنید.
به طور مثال پتاسیم خون می تواند بر روی نوار قلب به طور مستقیم تاثیر بگذارد و باید صحت آن مورد بررسی قرار بگیرد. 

نکاتی که قبل از نوار قلب باید انجام دهید!

  • حرکت کردن ، صحبت کردن، تکان خوردن و غیره می تواند بر روی نتیجه تست تاثیر بگذارد. در حین انجام آزمایش باید سعی کنید حرکات اضافی از خود بروز ندهید. 
  • قبل از تست نیز نباید فعالیت فیزیکی شدید داشته باشید. 
  • قبل از تست نوار قلب نباید غذای سنگین میل کنید. 
  • بهتر این است که آقایان قبل از انجام تست موهای سینه خود را شیو کنند. 
  • استرس را از خود دور کنید.

دیدگاه کاربران

0 دیدگاه
    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button