سندرم قلب شکسته : علائم، تشخیص و راه های درمان!

سندرم قلب شکسته تنها در دهه 1990 توسط پزشکان ژاپنی به‌عنوان یک بیماری به خودی خود شناخته شد. در به‌اصطلاح سندرم قلب شکسته، قلب نه‌تنها به معنای مجازی بلکه به معنای واقعی کلمه می‌شکند. متخصصان قلب اکنون می‌دانند که استرس ناشی از غم و اندوه، به‌عنوان مثال، می‌تواند به قلب آسیب برساند. سندرم قلب شکسته یک اختلال عملکرد ناگهانی بطن چپ است که در بسیاری از موارد می‌تواند با استرس یا درد شدید ایجاد شود. از جمله بیماری‌های اکتسابی عضله قلب (کاردیومیوپاتی) به شمار می‌رود. کارشناسان تخمین می‌زنند که یک تا دو درصد از افرادی که علائم حمله قلبی دارند در واقع سندرم قلب شکسته دارند. پزشکان همچنین سندرم قلب شکسته را کاردیومیوپاتی استرس یا سندرم تاکو سوبو می‌نامند.

درمان استرس و تپش قلب

علائم سندرم قلب شکسته

سندرم قلب‌شکسته اغلب با حمله قلبی اشتباه گرفته می‌شود زیرا علائم مشابهی را ایجاد می‌کند. افراد مبتلا از تنگی نفس رنج می‌برند و احساس سفتی در قفسه سینه می‌کنند که گاهی با تعریق، تهوع و استفراغ همراه است. اختلال حرکتی واضح عضله قلب در سونوگرافی قلب مشهود است. در مقابل به یک حمله قلبی، این حال، هیچ انقباض یا بسته‌شدن شریان کرونر در کسانی که تحت‌تأثیر وجود دارد، سندرم قلب شکسته کمتر از یک حمله قلبی تهدیدکننده زندگی است، اما عوارض جدی ممکن است رخ دهد. اینها شامل آریتمی‌های تهدیدکننده (اضطراب و تپش قلب ) زندگی و شوک قلبی است.

داده‌ها تاکنون نشان می‌دهد که عمدتاً زنان هستند که پس از یائسگی تحت‌تأثیر قرار می‌گیرند: تقریباً 90 درصد از مبتلایان زن و به طور متوسط ​​66 سال سن دارند. دلیل این امر می‌تواند کاهش سطح استروژن باشد. زیرا هورمون‌های جنسی زنانه اثر محافظتی بر قلب دارند. پس از یائسگی، سطح استروژن در خون کاهش می‌یابد .

معاینات و تشخیص سندرم قلب شکسته

مقادیر ECG و تروپونین می‌تواند در سندرم قلب شکسته و حمله قلبی یکسان باشد، به همین دلیل است که معاینه کاتتر قلب معمولاً مستقیماً انجام می‌شود، اما هیچ‌گونه انسداد عروق کرونر را نشان نمی‌دهد. سپس یک سونوگرافی یا توموگرافی رزونانس مغناطیسی قلب (cardio-MRT) اطلاعاتی در مورد تصویر بالینی ارائه می‌دهد. اینجاست که تغییر شکل معمولی عضله قلب همراه با نارسایی قلبی قابل‌مشاهده است. پزشک معالج همچنین می‌پرسد که آیا قبل از رویداد یک موقعیت استرس عاطفی شدید وجود داشته است یا خیر. اگر اینطور نباشد، سندرم قلب‌شکسته را نمی‌توان رد کرد.

دراین سندرم علائمی مانند تنگی نفس و درد قفسه سینه در ابتدا نشان‌دهنده حمله قلبی است. منحنی جریان قلب در EKG و افزایش سطح آنزیم قلبی در خون نیز نشان‌دهنده حمله قلبی است.

سطوح بسیار بالای هورمون‌های استرس آدرنالین، نورآدرنالین و کورتیزول اولین نشانه‌ای از سندرم قلب‌شکسته است. با این حال، پزشکان تنها زمانی متوجه تفاوت‌های قاطع می‌شوند که نگاه دقیق‌تری به قلب داشته باشند.

محرک و گروه خطر

در بسیاری از موارد، سندرم قلب‌شکسته با یک استرس عاطفی بزرگ یا یک رویداد دردناک پیش می‌آید. برای مثال، جدایی یا مرگ یکی از عزیزان می‌تواند عامل شکستگی قلب باشد.

حتی استرس مثبت نیز می‌تواند باعث سندرم قلب شکسته شود، رویدادهای شادی مانند عروسی یا برنده‌شدن در بخت‌آزمایی نیز دلایل احتمالی این شکل از بیماری عضله قلب هستند، البته بسیار کمتر از استرس منفی. روابط دقیق بین استرس عاطفی، درد و اختلال در عملکرد عضله قلب هنوز به طور کامل روشن نشده است.

این بیماری بیشتر بیماران زن بین 50 تا 80 سال را درگیر می‌کند. تاکنون پزشکان نمی‌دانند چرا این اتفاق افتاده است، البته یک فرض نامطمئن این است که کاهش سطح استروژن باعث می‌شود زنان یائسه بیشتر مستعد ابتلا به هورمون‌های استرس باشند.

سندرم قلب شکسته

ژنتیک و سندرم قلب شکسته

بسیاری از مردم موقعیت‌های استرس‌زا را تجربه می‌کنند، اما تعداد کمی با سندرم قلب شکسته پاسخ می‌دهند. همچنین موارد شناخته شده‌ای وجود دارد که در آن چندین نفر از اعضای خانواده، عمدتاً خواهر و برادر یا خواهر و برادر دوقلو، از کاردیومیوپاتی استرس رنج می‌برند؛ بنابراین کارشناسان گمان می‌کنند که تمایل به چنین واکنش‌های استرس شدیدی می‌تواند ارثی باشد.

بررسی ترکیب ژنتیکی افراد مبتلا به سندرم قلب‌شکسته، ناهنجاری‌هایی را در بخش‌های ژنی نشان داد که گفته می‌شود با ایجاد چاقی، سرطان و اختلالات روانی نیز مرتبط است. به‌خصوص قابل‌توجه تغییراتی در ژن‌های مسئول برای فشارخون و سطوح تیروئید مسئول هستند؛ بنابراین به نظر می‌رسد بین خطر سندرم قلب شکسته و خطر ابتلا به بیماری‌های دیگر ارتباط وجود دارد.

رفتار و درمان

پس از تشخیص دقیق، هدف اولیه از درمان کاردیومیوپاتی استرسی، آرام‌کردن بیمار و درمان قلب ضعیف است. می‌توانند این کار را با مسدودکننده‌های بتا یا تنظیم فشارخون انجام دهند. این نوع سندرم تحت درمان دوباره بهبود می‌یابد، یعنی برگشت پذیر است. اما حتی پس از بازگشت کامل عملکرد قلب به حالت عادی، همچنان خطر افزایش یافته است، بنابراین این بیماران باید مراقبت‌های بعدی را دریافت کنند.

آیا امکان دارد فردی بر اثر سندرم قلب شکسته بمیرد؟

در اکثر افراد مبتلا به این سندرم ، عملکرد قلب پس از چند هفته به حالت عادی بازمی‌گردد و هیچ عارضه‌ای وجود ندارد. بااین‌حال، داده‌های کنونی نشان می‌دهد که حدود چهار درصد از مبتلایان در اثر آن می‌میرند. درواقع در مرحله حاد (علائم به طور ناگهانی و شدید ظاهر می‌شوند) ممکن است عوارض مختلفی ایجاد شود که بسته به شرایط جسمی بیمار، می‌تواند منجر به مرگ هم بشود. به طور کلی حدود 23 درصد از افراد مبتلا به سندرم قلب شکسته از آریتمی قلبی، آمبولی ریوی یا شوک قلبی رنج می‌برند.

برای سندرم قلب شکسته چه داروهایی مصرف می‌کنید؟

پزشکان می‌توانند داروهای مختلفی را تجویز کنند. این موارد عبارت‌اند از:

  • مسدودکننده‌های بتا و مهارکننده‌های ACE؛ آنها از قلب در برابر اثرات مضر هورمون‌های استرس محافظت می‌کنند و از آریتمی قلبی جلوگیری می‌کنند.
  • داروهای ادرار آور؛ حجم بیشتر ادرار باعث کاهش حجم خون می‌شود و کار قلب را آسان می‌کند.
  • داروهای رقیق‌کننده خون برای افرادی که در معرض خطر بالای ترومبوز و آریتمی قلبی هستند.

با انجام درمان قلب اکثر افراد در عرض سه ماه بهبود می‌یابد. برخلاف سکته قلبی، در بیشتر مواقع هیچ اسکار و اختلال پایداری در عضله قلب وجود ندارد. بااین‌حال، عود می‌تواند به دلیل موقعیت‌های استرس‌زا دوباره رخ دهد؛ بنابراین، افراد مبتلا باید به طور منظم قلب خود را چک کنند. کارشناسان همچنین به افراد مبتلا به سندرم قلب شکسته توصیه می‌کنند تاحدامکان از استرس دوری کنند و احتمالاً به دنبال مشاوره روان‌درمانی باشند .


دیدگاه کاربران

0 دیدگاه
    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button