یکی از راه های پیشگیری از بیماری های قلبی تغییر در شیوه زندگی می باشد که یکی از آنها زیر شاخه های آن داشتن رژیم غذایی مناسب می باشد. داشتن رژیم غذایی مناسب بیماران قلبی علاوه بر پیشگیری بیماری های قلبی عروقی می تواند در درمان بیمار نیز نقش موثری را ایفا کند. روشن است که خوردن مواد غذایی سالم و انجام تمرینات ورزشی می تواند تفاوت زیادی در شرایط فرد ایجاد کند. زندگی شهری سبب تغییر در شیوه زندگی شده و امروزه افراد به سمت غذاهای پرکالری و پر انرژی روی آورده اند. پس می توان گفت که یکی از فاکتورهای مهم برای جلوگیری از بیماری های قلبی عروقی تغییر در رژیم غذایی و اصلاح سبک زندگی ناسالم می باشد. در ادامه درباره اینکه بیماران قلبی چه غذاهایی باید بخورند و رژیم غذایی مناسب آنها صحبت خواهیم کرد.
آنچه در این مقاله می خوانید :
تغذیه می تواند نقش مهمی را در پیشگیری و کنترل این بیماری ها ایفا کند.
گردو : گردو شامل امگا 3، چربی های اشباع نشده و فیبر می باشد. میتوانید در سالاد نیز از گردو استفاده کنید. یک مشت کوچک مغز گردو در روز موجب پایین آمدن کلسترول خون و کاهش تورم رگهای خونی میشود.
بادام : بادام سرشار از اسیدهای چرب امگا 3، استرول های گیاهی و فیبر می باشد. مصرف این خشکبار به هنگام صبحانه فیبر و ویتامین E لازم بدن را تامین می کند و می تواند در پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی نیز موثر باشد.
کشمش : کشمش غنی از پتاسیم می باشد که می تواند به کاهش فشار خون کمک کند و می تواند در آنتی اکسیدان های مختلف ایمنی ایجاد کند.
دانه چیا : دانه چیا سرشار از فیبر و امگا 3 می باشد و موجب کاهش کلسترول و فشار خون بالا می شود که میتواند در پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی و آترواسکلروز بسیار موثر باشد و آن را کاهش دهد.
دانه کتان : دانه کتان سرشار از اسید آلفا لینولئیک و اسید های چرب امگا 3 برای پیشگیری و درمان بیماری های قلبی می باشد که می تواند کمتر در معرض حملات قلبی قرار بگیرد.
جو دو سر : جودوسر سرشار از فیبر، مواد مغذی ، ویتامینهای E، منیزیم و منگنز بوده و به کاهش کلسترول بد خون کمک می کند و از مهمترین عوامل ابتلا به بیماری های قلبی و گرفتگی رگ های قلب می باشد.
جو : فیبر موجود در جو به کاهش کلسترول و قند خون کمک میکند.
تمشک : این میوه سرشار از فیبر، آنتی اکسیدان پلی فنول، ویتامین C و منگنز می باشد که از سالم ترین انواع توت می باشد و می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش دهد.
انار : انار سرشار از آنتی اکسیدان مانند پلی فنل ها و آنتوسیانین ها که از سخت شدن شریان ها جلوگیری می کند و مصرف روزانه آن می تواند موجب بهبود جریان خون شود و جراین خون به قلب را افزایش دهد.
پرتقال : پرتقال سرشار از پکتین می باشد که این ماده به از بین رفتن جذب کلسترول، فلاونوئید کمک می کند و می تواند موجب کاهش فشار خون و التهاب شریان ها شود. همچنین هزیریدین موجود در آن به بهبود جریان خون کمک می کند. ویتامین C نیز قادر است به پیشگیری از سکته مغزی و کاهش کلسترول کمک کند. و به طور کلی مصرف مرکبات شامل فیبر فراوان، پتاسیم و مواد ضد کلسترول است که به تنظیم فشارخون کمک میکند.
بلوبری : بلوبری سرشار از آنتی اکسیدان هایی مانند رزوراترول و فلاونوئیدها، آنتوسیانین به همراه ویتامین های A، E و B کمپلکس ، آهن، روی، مس، سلنیوم و غیره می باشد که می تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند.
گریپ فروت : گریپ فروت مانند پرتقال سرشار از ویتامین C است که می تواند از بیماری های قلبی جلوگیری نماید. در صورتی که داروهای قلبی مصرف می کنید بهتر است از وصرف این میوه خودداری کنید.
آووکادو : آووکادو قادر است کاروتنوئید مخصوصا کاروتنوئید بتا – کاروتن و لیکوپن را جذب کند که برای سلامت قلب ضروری می باشد.
سیب و گلابی : سیب و گلابی غنی از فیبر محلول هستند که به کاهش سطوح کلسترول خون کمک میکنند.
اسفناج : اسفناج از لوتئین، ویتامین B9، پتاسیم و فیبر تشکیل شده است که برای قلب بسیار مفید است.
کلم بروکلی : کلم بروکلی نیز می تواند به سلامت و بهبود قلب کمک کند. ماده ای شیمیایی به نام سولفوروفان در سبزیجات وجود دارد که امکان محافظت در برابر بیماری های قلبی از طریق خوردن سبزیجات می شود.
سیب زمینی : سیب زمینی ای که سرخ نشود سرشار از پتاسیم و فیبر است که برای قلب بسیار مفید می باشد.
سیر : سیر نیز دارای خواصی است که به کاهش سطح کلسترول خون کمک می کند.
مصرف سبزی ها : خوردن حداقل 5 وعده میوه و سبزیجات در روز، احتمال خطر مرگ بر اثر بیماریهای قلبی و سرطان را تا 20 درصد کاهش می دهد. به جای نمک، شکر و چربی های ترانس، سبزیجات تازه را به رژیم غذایی خود اضافه نمایید. برخی از آنها که شامل آنتی اکسیدان نیز می باشند مانند: آویشن، رزماری، پونه کوهی.
مصرف انواع سبزیجات برگ سبز وتیره مانند انواع کلم ها، کاهو، فلفل دلمه ایی، هویج در برنامه خود بگنجانید. برگ چغندر سرشار از پتاسیم و منیزیوم و مواد معدنی می باشد که به کنترل فشار خون کمک خواهد کرد. هویج این سبزی ترد و شیرین به کنترل قند خون کمک خواهد کرد، همچنین برای تنظیم کلسترول خون بسیار مفید است زیرا سرشار از فیبرهای محلول در آب نیز می باشد.
مصرف روغن جامد به علت رسوب در دیواره شریان ،سس های چرب و کره گیاهی و به علت اسیدهای چرب ترانس اکیدا ممنوع است. بهترین روغن مصرفی برای این گروه روغن سویا، آفتابگردان، روغن زیتون و روغن کانولا می باشد.
روغن زیتون : روغن زیتون حاوی آنتی اکسیدان می باشد که موجب حفظ رگ های خونی می شود. همچنین سرشار از چربی های اشباع نشده می باشد که بهترین گزینه برای روغن های اشبا مانند کره می باشد.
روغن آووکادو : این روغن حای مقادیر بالای اسید اولئیک می باشد که می تواند موجب کاهش کلسترول بالای خون شود. روغن آووکادو می تواند موجب کاهش کلسترول و تری گلیسیرید بالا خون می شود کخ برای بیماری های قلبی بسیار مفید است.
توفو : توفو از اسیدهای چرب امگا 3 ساخته شده است که می تواند خطر ابتلا به حمله قلبی، سکته مغزی را ب طرز چشمگیری کاهش دهد.
ماست : ماست کم چربی ماست دوبرابر شیر کلسیم و پتاسیم دارد. از محصولات کمچربی ماست استفاده کنید. همچنین ماست به کنترل فشار خون کمک میکند و برای سلامت استخوانها مفید است.
لبنیات کم چرب : مصرف فرآورده هایی همچون کره، سرشیر، خامه را از لیست غذایی خود حذف نمایید.
مصرف ادویه جات تند مثل فلفل تند، مواد کافئین دار مانند قهوه و شکلات و چای غلیظ می توانند تعداد ضربان قلب را افزایش دهند ، بنابراین در مصرف آنها باید اعتدال را رعایت کرد.
مصرف قند و شکر، عسل، خرما و تمام مواد شیرین و نشاسته ای باید کنترل شوند زیرا مصرف شیرینی زیاد موجب چاقی و افزایش تری گلیسرید خون و بیماری دیابت خواهد شد.
از گوشت های سفید مانند مرغ و ماهی استفاده نمایید. اسیدهای چرب امگا 3 ، خطر بروز بیماریهای قلبی را کاهش داده و شانس زنده ماندن پس از حمله قلبی را می تواند افزایش میدهد و از تشکیل لخته خون در عروق کرونر نیز جلوگیری میکند. سعی کنید در هفته دوبار ماهی بخورید که یک بار آن ماهی سفید و بار دیگر آن ماهی چرب مانند سالمون و تن تازه باشد. ماهی سالمون شامل امگا 3 می باشد. امگا 3 خطر بی نظمی ضربان قلب و افت فشار خون را کاهش میدهد. ماهی سالمون همچنین دارای مقادیر پایین تری گلسیرید است. بهتر است هفته ای دوبار از این غذا استفاده شود.
شکلات تلخ : شکلات تلخ سرشار از آنتی اکسیدان فلاونوئید می باشد که می تواند از سیستم عروقی قلب و مغز محافظت نماید. این ماده می تواند موجب کاهش فشارخون، کاهش لخته خون و بهبود جریان خون به مغز و قلب شود.
چای سبز : چای سبز حاوی کاتچین ضدسرطان و آنتیاکسیدان دارای خواص دارویی مفید می دانند. فلاونوئیدها و آنتی اکسیدان ها می توانند به کاهش چربی خون کمک کنند. چای سبز قادر است کلسترول خون را پایین آورد که نتیجه آن کاهش ابتلا به بیماری های قلبی نیز می باشد.
چای و قهوه : افرادی که روزی 3 الی 4 فنجان چای و قهوه می نوشند کمتر به دیابت مبتلا می شوند. البته اگر مبتلا به فشار خون هستید باید در مصرف قهوه دقت کنید.
مصرف سفیده محدودیتی ندارد اما زرده به علت کلسترول بالا نباید بیش از 2 عدد در هفته مصرف شود.
در صورتی که به فشارخون بالا مبتلا هستید باید مصرف نمک را کاهش دهید. متخصصان تغذیه مصرف بیش از 6 گرم نمک در روز را توصیه نمی کنند. مصرف بی رویه نمک موجب افزایش فشار خون و بالا رفتن فشار وارده بر قلب، کلیه ها و تمام اعضای بدن خواهد شد.
بهتر است پخت تمام مواد غذایی به صورت آبپز و کبابی باشد. از خوردن غذاهای سرخ کردنی جدا خودداری کنید.
برای بهبود وضعیت قلبی و کاهش وزن مطلوب علاوه بر برنامه غذایی متعادل، داشتن برنامه ورزشی منظم بهتر است 30 دقیقه در روز ورزش کنید.
دیدگاه کاربران
0 دیدگاه