سلولها برای زنده ماندن و انجام وظایف خود نیاز به خون دارند. این منبع خون، اکسیژن و مواد مغذی را به بافتها میرساند و مواد زائد را از بین میبرد. هنگامی که خون کافی برای حفظ عملکرد سلول وجود ندارد، ایسکمی رخ میدهد. به طور خلاصه، این کاهش جریان خون است. بیماریهای ناشی از نارسایی قلب به دلایل مختلف را بیماریهای ایسکمیک قلب مینامند. شایعترین علت انسداد یا باریک شدن عروق کرونر به دلیل سخت شدن رگها است که به آن تصلب شرایین نیز میگویند. در اثر این گرفتگی یا انقباض، قلب نمیتواند مقدار مورد نیاز اکسیژن و مواد مغذی را دریافت کند، بنابراین عملکرد طبیعی قلب مختل میشود و این باعث بروز علائم مختلفی میشود. در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع بیماری ایسکمیک قلبی بپردازیم. با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید :
جریان خون کرونر نیز میتواند به دلایلی غیر از تصلب شرایین کاهش یابد. انقباض ناگهانی عروق کرونر (اسپاسم)، لخته شدن خون از هر قسمت از عروق، یا انسداد دیواره عروق در نتیجه التهاب یا اختلالات عروقی مادرزادی نیز میتواند باعث کاهش جریان خون کرونر شود. علاوه بر این، افزایش نیاز به اکسیژن به دلیل ضخیم شدن دیوارههای قلب به دلیل فشار خون بالا یا دلایل دیگر میتواند علائم مشابهی را ایجاد کند. یکی دیگر از دلایل سوء تغذیه عضله قلب میتواند در کم خونی شدید رخ دهد، جایی که توانایی خون برای حمل اکسیژن کاهش مییابد.
علائم بالینی بسته به میزان انسداد یا باریک شدن عروق کرونر ظاهر میشود. برخی از مواد ناشی از سوءتغذیه در عضله قلب باعث تحریک انتهای عصبی و ایجاد فشار بر قفسه سینه و انتشار درد در گردن، بازوی چپ، بالای شکم، فک و دندانها میشود. علاوه بر درد، علائمی مانند تنگی نفس، تپش قلب، خستگی نیز قابل مشاهده است.
علت اصلی آترواسکلروز سخت شدن رگها است. بسیاری از عوامل مانند کلسترول بالا، فشار خون بالا و استعمال دخانیات باعث ایجاد پلاک بر روی دیواره عروق و در نتیجه از دست دادن خاصیت ارتجاعی عروق میشود. این پلاکها با گذشت زمان رشد میکنند و رگ را باریک میکنند و میتوانند از ورود خون کافی به رگ جلوگیری کنند (مزمن). یا پلاکها به طور ناگهانی پاره میشوند و ورید کاملاً مسدود میشود (حاد).
آمبولی: به عنوان مثال، یک لخته در قلب میتواند به مغز برود و رگهای مغزی را مسدود کند.
پیچ خوردگی: وضعیتی را توصیف میکند که در آن رگهای خونی تخمدانها، بیضهها و اندامهای روده به دلیل پیچش به دور خود، جریان خون را محدود میکنند.
به عنوان مثال، یک تومور در حال رشد میتواند به رگهای خونی اطراف فشار وارد کند و جریان خون را کاهش دهد. در نتیجه، ایسکمی در بافت تامین شده توسط رگ خونی خاص ایجاد میشود. همچنین میتواند در نتیجه انقباض غیر طبیعی رگ خونی بدون علت مکانیکی خاص ایجاد شود. بیماری قلبی که به عنوان آنژین واریانت شناخته میشود، مثال خوبی برای این موضوع است. در این وضعیت علائم حمله قلبی ایجاد میشود، حتی اگر انسداد جدی در رگهای قلب فرد وجود نداشته باشد. این به دلیل انقباض بیش از حد عروق کرونر است. اگر این انقباض برای مدت طولانی ادامه داشته باشد، تغذیه قلب به خطر میافتد و ایسکمی ایجاد میشود. اگر این وضعیت ادامه پیدا کند، بخشهایی از عضله قلب میمیرند و حمله قلبی رخ میدهد.
بسته به اینکه کدام اندام تحت تاثیر قرار گرفته است، بیماریهای مختلفی را میتوان مشاهده کرد. در ادامه به بررسی انواع بیماری ایسکمیک قلبی پرداختهایم.
گاهی اوقات لختهای که از قلب به مغز پرتاب میشود، ابتدا ورید را مسدود میکند، اما در مدت زمان بسیار کوتاهی از بین میرود و رگ دوباره باز میشود. این وضعیت باعث فلج گذرا و ایسکمی گذرا میشود.
ایسکمی که در قلب ایجاد میشود باعث بیماریهایی مانند انفارکتوس میوکارد یا بیماری ایسکمیک قلب میشود. هنگامی که عروق کرونر به طور ناگهانی مسدود میشوند، حمله قلبی ایجاد میشود و بیماری ایسکمیک قلبی ایجاد میشود.
ایسکمی مزانتریک که به صورت درد شدید شکمی ظاهر میشود، در نتیجه اختلال در خون رسانی به رودهها رخ میدهد.
سلولهای بنیادی توانایی درمان دیوارههای مشکل ساز رگ را دارند. همچنین برای درمان نارسایی قلبی با تبدیل سلولهای عضله قلب در زمانی که عضله قلب ضعیف است استفاده میشود. با تقویت سیستم خودایمنی، دوره نقاهت بعد از عمل را تسریع میکند. درمان التهاب و التهاب عضلات قلب را تسریع میکند.
برای دیواره رگ، سلولهای بنیادی اندوتلیال (درمان عروق) اعمال میشود. این سلولهای بنیادی معمولا از مغز استخوان میآیند. برای درمان سایر عوامل موثر بر بیماری، سلولهای بنیادی مزانشیمی یا جنینی را با هم استفاده میکنند. به این ترتیب عضله قلب، سیستم ایمنی عمومی و سایر عوامل درمان میشود. درمان با سلولهای بنیادی مزانشیمی، از بافت چربی یا مغز استخوان خود بیمار گرفته میشود یا سلولهای بنیادی جنینی انجام میشود. تصمیم بر اساس وضعیت بیمار است. میتوان آن را در 3 جلسه به فاصله 45 روز و یا در 2 روز متوالی انجام داد. معمولا به صورت داخل وریدی تجویز میشود.
بیماری کرونری (ایسکمیک) قلبی وضعیتی است که در نتیجه خون رسانی ناکافی به برخی از نواحی عضله قلب ایجاد می شود. علت بیماری عروق کرونر است (معمولا تصلب شرایین – تصلب شرایین). عضله قلب فعال از کمبود اکسیژن رنج می برد. این وضعیت منجر به درد قلب و کاهش برون ده قلبی با طیف وسیعی از عواقب برای کل ارگانیسم میشود. شکل حاد بیماری ایسکمیک قلبی انفارکتوس حاد میوکارد است. اشکال مزمن شامل شرایط پس از حملات قلبی، آنژین صدری، اختلالات مختلف سیستم هدایت قلبی و آریتمی قلبی است.
دیدگاه کاربران
0 دیدگاه