نارسایی دریچه تریکوسپید (سه‌گانه) قلب: علائم، روش‌های تشخیص و درمان

نارسایی دریچه تریکوسپید وضعیتی است که در آن دریچه بین دو اتاق قلب راست (بطن راست و دهلیز راست) به درستی بسته نمی‌شود. سوء عملکرد دریچه اجازه می‌دهد خون به داخل محفظه سمت راست بالای قلب (دهلیز راست) برگردد.
نارسایی دریچه سه‌قلو ممکن است در نتیجه وضعیتی باشد که فرد در آن متولد شده است (بیماری مادرزادی قلب) باشد، یا می‌تواند به دلیل ناهنجاری‌های دریچه ناشی از سایر شرایط رخ دهد.

اگر وضعیت نارسایی خفیف است، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشد. پزشک ممکن است فقط وضعیت فرد را زیر نظر داشته باشد. با این حال، اگر فردی دچار نارسایی شدید دریچه تریکوسپید شده و علائم و نشانه‌هایی را تجربه کرده است، ممکن است درمان لازم باشد.

نارسایی دریچه تریکوسپید (سه‌گانه) قلب

علائم نارسایی دریچه تریکوسپید

نارسایی دریچه سه‌قلو اغلب تا زمانی که وضعیت شدید نباشد علائم و نشانه‌هایی ایجاد نمی‌کند. ممکن است هنگام انجام آزمایش‌ها برای سایر شرایط، این بیماری تشخیص داده شود.

علائم و نشانه‌های قابل توجه در نارسایی دریچه تریکوسپید ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • خستگی
  • کاهش ظرفیت ورزش
  • تورم در شکم، پاها یا رگ‌های گردن
  • ریتم غیرطبیعی قلب
  • تپش در گردن
  • تنگی نفس همراه با فعالیت

همچنین ممکن است فرد علائم یا نشانه‌های بیماری زمینه‌ای که باعث نارسایی دریچه سه‌قلو می‌شود، مانند فشارخون ریوی، مشاهده کند. علائم فشارخون ریوی ممکن است شامل خستگی، ضعف، مشکل در ورزش و تنگی نفس باشد.

زمان مراجعه به پزشک

نارسایی شدید دریچه تریکوسپید می‌تواند منجر به نارسایی سمت راست قلب شود. اگر علائم یا نشانه‌هایی از نارسایی قلبی سمت راست دارید؛ مانند احساس خستگی یا تنگی نفس راحت، حتی با فعالیت عادی، به پزشک خود مراجعه کنید. ممکن است پزشک شما را به یک پزشک آموزش دیده در زمینه بیماری‌های قلبی (متخصص قلب) ارجاع دهد.

علل ایجاد نارسایی دریچه تریکوسپید

نارسایی دریچه سه‌قلو می‌تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود.
نارسایی دریچه سه‌قلو معمولاً با افزایش اندازه اتاقک سمت راست (بطن راست) ایجاد می‌شود که می‌تواند باعث توقف عملکرد مناسب دریچه سه‌قلو شود. چندین بیماری که بر بطن راست تأثیر می‌گذارد، مانند نارسایی قلبی، شرایطی که باعث فشار خون بالا در عروق ریه‌ها می‌شود (فشار خون ریوی) ؛ یا یک وضعیت غیرطبیعی عضله قلب (کاردیومیوپاتی) نیز ممکن است باعث شود که دریچه سه‌تایی به درستی کار نکند.

نارسایی دریچه تریکوسپید همچنین می‌تواند در شرایط قلبی که سمت چپ قلب را تحت تأثیر قرار می‌دهد، رخ دهد، مانند نارسایی قلبی سمت چپ که منجر به نارسایی قلبی سمت راست می‌شود.
نارسایی دریچه سه‌تایی همچنین می‌تواند ناشی از مشکلات دریچه به دلایل زیر باشد:

ناهنجاری ابشتین: در این شرایط نادر، دریچه سه‌قلو به شکلی ناقص در بطن راست پایین‌تر از حد نرمال قرار می‌گیرد و برگچه‌های دریچه سه گوش به طور غیر طبیعی شکل می‌گیرد. این شرایط می‌تواند منجر به نشت خون به عقب (برگشتن) به دهلیز راست شود.
نارسایی دریچه سه‌قلو در کودکان معمولاً به دلیل بیماری قلبی موجود در هنگام تولد (بیماری مادرزادی قلب) ایجاد می‌شود. ناهنجاری ابشتاین شایع‌ترین بیماری مادرزادی قلبی است که باعث ایجاد این بیماری می‌شود. نارسایی دریچه سه‌قلو در کودکان اغلب نادیده گرفته می‌شود و تا بزرگسالی تشخیص داده نمی‌شود.

اندوکاردیت عفونی: دریچه سه‌تایی ممکن است در اثر عفونت پوشش داخلی قلب (اندوکاردیت عفونی) که می‌تواند دریچه‌های قلب را درگیر کند، آسیب ببیند.

سندرم کارسینوئید: در این بیماری نادر، تومورهایی که در سیستم گوارشی ایجاد می‌شوند و به کبد یا غدد لنفاوی گسترش می‌یابند، ماده‌ای شبیه به هورمون تولید می‌کنند که می‌تواند به دریچه‌های قلب آسیب برساند، که بیشتر آنها دریچه سه‌قلو و دریچه‌های ریوی را درگیر می‌کنند.

سیم‌های دستگاه قابل کاشت (لیدها). سیم‌های ضربان ساز یا سیم‌های دفیبریلاتور قلبی، قابل کاشت گاهی اوقات می‌توانند در هنگام قرار دادن یا برداشتن دستگاه قابل کاشت، به دریچه سه‌قلو آسیب وارد کنند.

بیوپسی اندومیوکارد: در بیوپسی اندومیوکارد، مقدار کمی از بافت ماهیچه قلب برداشته می‌شود و از نظر علائم التهاب یا عفونت مورد آزمایش قرار می‌گیرد. گاهی اوقات ممکن است در طول این روش آسیب سوپاپ رخ دهد.

ضربه ناگهانی به قفسه سینه: تجربه ضربه به قفسه سینه، مانند تصادف رانندگی، می‌تواند منجر به نارسایی دریچه تریکوسپید شود.

تب روماتیسمی: تب روماتیسمی یک عارضه گلو استرپتوکوکی درمان نشده است که می‌تواند به دریچه‌های قلب، از جمله دریچه سه‌گانه آسیب برساند و در آینده منجر به نارسایی دریچه تریکوسپید شود.

نقایص مادرزادی قلب: برخی از نقایص قلبی موجود در هنگام تولد (مادرزادی) ممکن است بر دریچه سه‌قلو تأثیر بگذارد. اغلب این ناهنجاری ابستین است.

سندرم مارفان: سندرم مارفان، یک اختلال ژنتیکی بافت همبند در هنگام تولد است، که گاهی اوقات با نارسایی دریچه سه‌گانه همراه است.

تابش تشعشع: تشعشع قفسه سینه ممکن است به دریچه سه‌گانه آسیب برساند و باعث نارسایی دریچه سه‌قلو شود.

عوارض نارسایی دریچه تریکوسپید (سه‌گانه) قلب

قلب چگونه کار می‌کند؟

قلب، مرکز سیستم گردش خون، از چهار حفره تشکیل شده است. دو حفره فوقانی (دهلیز) خون را دریافت می‌کنند. دو حفره پایینی (بطن) خون را پمپ می‌کنند.
چهار دریچه قلب باز و بسته می‌شوند تا خون در یک جهت در قلب جریان یابد. دریچه تریکوسپید که بین دو حفره در سمت راست قلب قرار دارد، از سه لایه بافت به نام برگچه تشکیل شده است.

دریچه سه‌تایی هنگامی‌که خون از دهلیز راست به بطن راست جریان می‌یابد باز می‌شود. سپس فلپ‌ها بسته می‌شوند تا از برگشت خون به سمت بطن راست جلوگیری شود.
در نارسایی دریچه سه‌قلو، این دریچه محکم بسته نمی‌شود. این شرایط باعث می‌شود که خون در طول هر ضربان قلب به دهلیز راست برگردد.

عوامل خطر

عوامل متعددی می‌توانند خطر نارسایی دریچه تریکوسپید را افزایش دهند، از جمله:

  • عفونت‌هایی مانند اندوکاردیت عفونی یا تب روماتیسمی: این عفونت‌ها می‌توانند باعث آسیب به دریچه سه‌تایی شوند.
  • حمله قلبی: حمله قلبی می‌تواند به قلب آسیب برساند و بر بطن راست و عملکرد دریچه سه گوش تأثیر بگذارد.
  • نارسایی قلبی: نارسایی قلبی می‌تواند خطر ابتلا به نارسایی دریچه سه‌قلو را افزایش دهد.
  • فشار خون ریوی: فشار خون بالا در شریان‌های ریه‌ها (فشار خون ریوی) می‌تواند خطر نارسایی دریچه سه‌گانه را افزایش دهد.
  • بیماری قلبی: اشکال مختلف بیماری قلبی و بیماری دریچه قلب ممکن است خطر ابتلا به نارسایی دریچه تریکوسپید را افزایش دهد.
  • بیماری قلبی مادرزادی: ممکن است فرد با یک بیماری قلبی مادرزادی یا نقص قلبی متولد شده باشد که روی دریچه سه‌قلو او تأثیر می‌گذارد، مانند ناهنجاری ابشتاین.
  • استفاده از داروهای خاص: افرادی که از داروهای محرک مانند فنفلورامین یا برخی از داروها برای بیماری پارکینسون مانند پرگلید یا کابرگولین یا داروهای خاص میگرن (آلکالوئیدهای ارگوت) استفاده کرده‌اند، ممکن است خطر نارسایی دریچه سه‌گانه در آن‌ها افزایش یابد.
  • تابش تشعشع: تشعشع قفسه سینه ممکن است به دریچه سه‌گانه آسیب برساند و باعث نارسایی دریچه تریکوسپید شود.

عوارض نارسایی دریچه سه قلو قلب

اگر نارسایی دریچه سه‌قلو طول بکشد، می‌تواند منجر به موارد زیر شود:

نارسایی قلبی: در نارسایی شدید دریچه سه‌گانه، فشار در بطن راست افزایش می‌یابد؛ زیرا خون به عقب در دهلیز راست جریان می‌یابد و خون کمتری از بطن راست به جلو و داخل ریه‌ها می‌رود. بطن راست می‌تواند در طول زمان گسترش یافته و ضعیف شود و منجر به نارسایی قلبی شود.

فیبریلاسیون دهلیزی: برخی از افراد مبتلا به نارسایی شدید دریچه تریکوسپید ممکن است دارای اختلال شایع ریتم قلب به نام فیبریلاسیون دهلیزی باشند.

نارسایی دریچه تریکوسپید (سه‌گانه) قلب به خاطر عوامل مادرزادی

روش‌های تشخیص نارسایی دریچه تریکوسپید

نارسایی دریچه سه‌قلو اغلب علامتی ندارد و ممکن است هنگام انجام آزمایشات برای سایر بیماری‌ها، تصادفی تشخیص داده شوید.

اگر علائمی دارید که نشان دهنده بیماری قلبی است، پزشک ممکن است سابقه پزشکی شما را بررسی کرده و معاینه فیزیکی انجام دهد.

آزمایش‌ها

پزشک ممکن است چندین آزمایش برای تشخیص نارسایی دریچه سه‌قلو، تعیین شدت و علت بیماری فرد و تهیه یک برنامه درمانی مناسب تجویز کند. آزمایش‌ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

اکو کاردیوگرام

این آزمایش اصلی است که برای تشخیص نارسایی دریچه تریکوسپید استفاده می‌شود. در این آزمایش، امواج صوتی تصاویر دقیقی از قلب تولید می‌کنند. این آزمایش ساختار قلب، دریچه تریکوسپید و جریان خون را در قلب بیمار ارزیابی می‌کند. پزشک همچنین ممکن است اکو کاردیوگرام سه بعدی را تجویز کند.

اکو کاردیوگرام مری

پزشک همچنین ممکن است اکو کاردیوگرام مری را تجویز کند. در این آزمایش، پزشک لوله‌ای با دستگاه صوتی کوچک (مبدل) را به قسمتی از دستگاه گوارش که از گلو به معده (مری) منتقل می‌شود، وارد می‌کند. ازآنجاکه مری در نزدیکی قلب قرار دارد، مبدل تصویری دقیق از قلب ارائه می‌دهد.

MRI قلب

در MRI قلب از میدان‌های مغناطیسی و امواج رادیویی برای ایجاد تصاویر دقیق از قلب استفاده می‌شود. این آزمایش ممکن است برای تعیین شدت وضعیت فرد و اندازه و عملکرد حفره قلب پایین سمت راست (بطن راست) مورد استفاده قرار گیرد.

نوار قلب (نوار قلب)

در این آزمایش، تکه‌های سنسور با سیم‌های متصل (الکترودها) تکانه‌های الکتریکی قلب را اندازه گیری می‌کنند. نوار قلب می‌تواند حفره‌های بزرگ قلب، بیماری‌های قلبی و ریتم‌های غیرطبیعی قلب را تشخیص دهد.

اشعه ایکس قفسه سینه

در رادیوگرافی قفسه سینه، پزشک اندازه و شکل قلب را بررسی می‌کند و ریه‌های را نیز ارزیابی می‌کند.

تست‌های ورزشی یا تست‌های استرس

تست‌های مختلف ورزشی به سنجش میزان تحمل فعالیت و نظارت بر پاسخ قلب به اعمال بدنی کمک می‌کند. اگر شخص نمی‌تواند ورزش کند، ممکن است از داروهایی برای تقلید تأثیر ورزش بر قلب استفاده شود.

کاتتریزاسیون قلبی

پزشکان به ندرت از این آزمایش برای تشخیص نارسایی دریچه تریکوسپید استفاده می‌کنند. با این حال، در برخی موارد پزشکان ممکن است دستور دهند تا علل خاصی از نارسایی دریچه سه‌قلو مشخص شود و در تصمیم گیری برای درمان کمک کند.

در این روش، پزشکان یک لوله باریک و بلند (کاتتر) را به یک رگ خونی در کشاله ران، بازو یا گردن وارد می‌کنند و با استفاده از تصویربرداری اشعه ایکس آن را به قلب بیمار هدایت می‌کنند. رنگ مخصوص تزریق شده از طریق کاتتر به پزشک کمک می‌کند تا جریان خون را از طریق قلب، عروق خونی و دریچه‌های قلب ببیند و به پزشک اجازه می‌دهد تا ناهنجاری‌های داخل قلب و ریه‌ها را بررسی کند. همچنین این روش می‌تواند فشار حفره‌های قلب و عروق خونی را در طول این روش بررسی کند.

تعویض دریچه سه قلو قلب

روش‌های درمان نارسایی دریچه تریکوسپید قلب

درمان نارسایی دریچه تریکوسپید بستگی به علت و شدت بیماری دارد. هدف از درمان این است که علائم بیمار کاهش یابد، از عوارض بعدی جلوگیری کرده و بیمار عمر طولانی‌تری داشته باشد.
اگر یک بیماری زمینه‌ای مانند نارسایی قلبی یا اندوکاردیت باعث نارسایی دریچه سه‌قلو شده است، پزشکان این بیماری را درمان می‌کنند.

درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

نظارت منظم

اگر شخص دچار نارسایی خفیف دریچه سه‌قلو شده باشد، ممکن است فقط نیاز به ملاقات‌های پیگیری منظم با پزشک خود داشته باشد تا پزشک وضعیت وی را زیر نظر داشته باشد.

داروها

پزشک ممکن است داروهایی را برای درمان بیماری‌های زمینه‌ای تجویز کند، مانند داروهایی که مانع از احتباس آب می‌شوند (دیورتیک‌ها) و سایر داروها برای افراد مبتلا به نارسایی قلبی یا داروهایی که به کنترل ضربان قلب در صورت داشتن اختلال ریتم قلب (آریتمی قلبی) کمک می‌کند.

عمل جراحی

اگر شخص نارسایی شدید دریچه تریکوسپید دارد و علائم یا نشانه‌هایی را تجربه می‌کند، یا اگر قلب بیمار شروع به بزرگ شدن می‌کند و عملکرد قلب شروع به کاهش می‌کند، ممکن است پزشک برای ترمیم یا تعویض دریچه سه‌قلو جراحی را توصیه کند. در برخی موارد، پزشک ممکن است برای نارسایی شدید دریچه سه‌قلو جراحی توصیه کند، حتی اگر فرد علائمی ندارد اما قلب بیمار بزرگ شده است. پزشک بیمار را ارزیابی می‌کند و تعیین می‌کند که آیا وی کاندید تعمیر دریچه قلب یا تعویض آن هست یا خیر.

اگر فردی دچار نارسایی دریچه سه‌قلو شده باشد و برای درمان سایر بیماری‌های قلبی مانند جراحی دریچه میترال جراحی قلب انجام می‌دهد، ممکن است پزشک به وی توصیه کند که به طور هم‌زمان عمل جراحی دریچه سه‌تایی را نیز انجام دهد.


دیدگاه کاربران

0 دیدگاه
    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button