فشار خون بالا به دیواره عروق شما فشار میآورد. شریانها خون را از قلب شما به دیگر قسمتهای بدن منتقل میکنند. فشار خون شما در طول روز به طور معمول بالا و پایین میرود. هنگامی که پزشک فشار خون فرد را اندازه گیری میکند، نیرویی را که خون بر دیواره شریانها وارد میکند اندازه گیری میکند. اگر فشار خون بیش از حد بالا باشد، میتواند آسیب جدی به عروق خونی وارد کند.
این آسیب میتواند منجر به طیف وسیعی از عوارض شود که برخی از آنها میتوانند زندگی را تهدید کنند. عوارض آن شامل نارسایی قلبی، از دست دادن بینایی، سکته مغزی، بیماری کلیوی و سایر مشکلات سلامتی هستند.
راه هایی برای کنترل فشار خون بالا وجود دارد. فشار خون بالا اغلب علامتی ایجاد نمیکند، اما غربالگری منظم میتواند به فرد کمک کند که بداند آیا نیاز به انجام اقدامات پیشگیرانه دارد یا خیر. در این مقاله به بررسی علائم فشار خون بالا و نحوه درمان آن میپردازیم.
آنچه در این مقاله می خوانید :
قلب ماهیچه ای است که خون را در سراسر بدن پمپاژ میکند. هنگام حرکت، خون اکسیژن را به اندامهای حیاتی بدن میرساند. گاهی اوقات، مشکلی در بدن باعث پمپاژ خون برای قلب میشود. به عنوان مثال، اگر یک شریان بیش از حد باریک شود، این اتفاق میافتد. فشار خون مداوم میتواند بر دیواره عروق فشار وارد کند و میتواند منجر به انواع مشکلات سلامتی شود که برخی از آنها میتوانند زندگی را تهدید کنند.
پزشکان فشار خون را بر حسب میلی متر جیوه اندازه گیری می کنند. فشار سیستولیک فشار در رگها را همزمان با انقباض قلب اندازه گیری میکند و بالاترین عدد در اندازه گیری فشار خون است. دیاستولیک، که عدد پایینی است، نشان دهنده فشار خون در هنگام استراحت قلب بین ضربان است.
سیستولیک | دیاستولیک | |
طبیعی | زیر 120 | زیر 80 |
فشار خون بالا | 120–129 | زیر 80 |
مرحله 1 فشار خون بالا | 130–139 | 80–90 |
مرحله 2 فشار خون بالا | 140 یا بالاتر | 90 یا بالاتر |
فشار خون بالا بحرانی | بالای 180 | بالای 120 |
اکثر افراد مبتلا به فشار خون بالا هیچ علائمی را تجربه نخواهند کرد، به همین دلیل است که مردم اغلب فشار خون را “قاتل خاموش” مینامند. البته، هنگامی که فشار خون به حدود 180/120 میلی متر جیوه برسد، فشار خون بالا به یک بحران تبدیل میشود، که یک اورژانس پزشکی است. در این مرحله، یک فرد ممکن است علائم زیر را داشته باشد:
هر کسی که این علائم را تجربه کرد باید فوراً به پزشک خود مراجعه کند.
عوامل هورمونی به این معنی است که خطر فشار خون بالا ممکن است در مردان و زنان متفاوت باشد. عواملی که میتوانند خطر ابتلا به فشار خون بالا را در زنان افزایش دهند عبارتند از:
فشار خون بالا در دوران بارداری، میتواند نشانه پره اکلامپسی باشد، یک بیماری بالقوه خطرناک که میتواند بر زن و نوزاد متولد نشده او تأثیر بگذارد. علائم پره اکلامپسی عبارتند از:
همه زنان باید از دستورالعمل های غربالگری پیروی کنند و در تمام معاینات بهداشتی، به ویژه در دوران بارداری، شرکت کنند.
نوجوانان ممکن است به دلیل چاقی یا بیماری زمینه ای دچار فشار خون بالا شوند. عوامل پزشکی احتمالی شامل:
این شرایط ممکن است علائم خاص خود را داشته باشد. علائم فشار خون بالا، در صورت بروز، مانند سایر گروهها خواهد بود.
فشار خون بالا میتواند کودکان را تحت تأثیر قرار دهد. ابتلا به چاقی و دیابت خطر را افزایش میدهد، اما همچنین میتواند نشانهای از موارد زیر باشد:
همانند بزرگسالان، فشار خون بالا اغلب در کودکان علامتی ایجاد نمیکند. با این حال، در صورت بروز علائم، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
آنها همچنین ممکن است علائم بیماری دیگری را داشته باشند.
نوزادان تازه متولد شده و نوزادان بسیار جوان گاهی اوقات میتوانند به دلیل بیماریهای زمینهای مانند بیماریهای کلیوی یا قلبی فشار خون بالا داشته باشند. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
علائم دیگر بستگی به شرایطی دارد که باعث فشار خون بالا می شود.
فشار خون بالا می تواند زمانی رخ دهد که تغییرات خاصی در بدن اتفاق میافتد یا اگر فردی با ویژگیهای ژنتیکی خاصی به دنیا می آید که باعث ایجاد یک بیماری میشود. این می تواند افراد مبتلا به:
گاهی اوقات، علت مشخصی وجود ندارد. در این مورد، پزشک فشار خون اولیه را تشخیص دهد. مصرف رژیم غذایی پرچرب، حمل وزن اضافی، نوشیدن مقدار زیادی الکل ، سیگار کشیدن و استفاده از برخی داروها نیز خطر را افزایش میدهد.
درمان به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:
پزشک با افزایش فشار خون درمانهای متفاوتی را توصیه میکند. برای فشار خون کمی بالا، آنها ممکن است تغییر شیوه زندگی و نظارت بر فشار خون را پیشنهاد دهند. اگر فشار خون بالا باشد، آنها دارو را توصیه می کنند. با توجه به شدت فشار خون بالا و بروز عوارضی مانند بیماری کلیوی، ممکن است گزینههای درمان در طول زمان تغییر کنند. برخی از افراد ممکن است به ترکیبی از چندین داروی مختلف نیاز داشته باشند.
داروهای متداول برای درمان فشار خون بالا عبارتند از:
1) مهار کننده های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین : مهار کننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) عملکرد برخی هورمونهای تنظیم کننده فشار خون مانند آنژیوتانسین II را مسدود میکند. آنژیوتانسین II باعث انقباض عروق و افزایش حجم خون و در نتیجه افزایش فشار خون میشود. مهارکننده های ACE میتوانند خونرسانی به کلیهها را کاهش داده و آنها را کم اثر کنند. در نتیجه، لازم است افرادی که از مهار کنندههای ACE استفاده میکنند به طور منظم آزمایش خون انجام دهند. افراد نباید از مهار کننده های ACE استفاده کنند اگر:
مهار کننده های ACE ممکن است عوارض جانبی زیر را ایجاد کنند که معمولاً پس از چند روز برطرف می شوند:
اگر عوارض جانبی مداوم یا بسیار ناخوشایند باشد، پزشک ممکن است به جای آنتاگونیست گیرنده آنژیوتانسین II تجویز کند. این داروهای جایگزین اغلب عوارض جانبی کمتری ایجاد میکنند، اما ممکن است شامل سرگیجه، سردرد و افزایش سطح پتاسیم در خون شود.
2) مسدود کننده های کانال کلسیم
مسدود کنندههای کانال کلسیم (CCBs) با هدف کاهش سطح کلسیم در عروق خونی تجویز میشود. این امر باعث شل شدن ماهیچه صاف عروقی میشود و باعث میشود ماهیچه به شدت نیرومند شود، عروق پهن شده و فشار خون پایین بیاید. CCBها ممکن است همیشه برای افرادی که سابقه بیماری قلبی، بیماری کبد یا مشکلات گردش خون دارند مناسب نباشد. پزشک میتواند در مورد مصرف CCB و اینکه کدام نوع CCB برای استفاده ایمن است توصیه کند. عوارض جانبی زیر ممکن است رخ دهد، اما معمولاً پس از چند روز برطرف می شود:
3) دیورتیک های تیازیدی
دیورتیک های تیازیدی به کلیهها کمک می کند تا سدیم و آب را دفع کنند. این داروها باعث کاهش حجم و فشار خون میشود. عوارض جانبی زیر ممکن است رخ دهد، و برخی از آنها ممکن است ادامه یابد:
افرادی که از داروهای دیورتیک تیازید استفاده میکنند باید آزمایش خون و ادرار منظم را برای کنترل سطح قند و پتاسیم خون انجام دهند.
4) مسدود کننده های بتا
داروهای مسدود کننده بتا زمانی برای درمان فشار خون بالا محبوب بودند، اما پزشکان فقط در مواقعی که سایر درمان ها موفقیت آمیز نبوده اند، آنها را تجویز میکنند. بتابلوکرها ضربان قلب را کند کرده و نیروی ضربان قلب را کاهش میدهند و باعث کاهش فشار خون میشوند. عوارض جانبی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
عوارض جانبی کمتر رایج عبارتند از:
مسدود کننده های بتا اغلب داروهای استاندارد برای افرادی هستند که فشار خون بسیار بالایی دارند و به عنوان بحران فشار خون بالا شناخته می شوند.
5) مهار کننده های رنین
Aliskiren (Tekturna، Rasilez) تولید رنین را کاهش میدهد، آنزیمی که کلیهها تولید میکنند. رنین به تولید هورمونی کمک میکند که عروق خونی را تنگ کرده و فشار خون را افزایش میدهد. کاهش این هورمون باعث پهن شدن رگ های خونی و افت فشار خون می شود. این دارو نسبتاً جدید است و پزشک متخصص هنوز در حال استفاده و دوز مطلوب آن هستند. عوارض جانبی احتمالی عبارتند از:
برای بررسی تداخل با سایر داروها ، خواندن بسته بندی هر دارویی ضروری است.
مدیریت رژیم غذایی می تواند راهی موثر برای پیشگیری و درمان فشار خون بالا باشد.
آزمایش های زیر می توانند به تایید تشخیص کمک کنند.
بدون درمان یا انجام اقدامات لازم برای کنترل فشار خون، فشار بیش از حد بر دیواره شریان میتواند منجر به آسیب عروق خونی شود که نوعی بیماری قلبی عروقی است. همچنین میتواند به برخی از اندام های حیاتی آسیب برساند. عوارض احتمالی فشار خون بالا عبارتند از:
درمان زودهنگام و کنترل فشار خون میتواند از بسیاری از عوارض سلامتی جلوگیری کند.
عوامل خطر برای فشار خون بالا شامل موارد زیر است:
بسیاری از افراد مبتلا به فشار خون بالا علائم ندارند. به همین دلیل، آنها باید غربالگری منظم داشته باشند، به ویژه افرادی که خطر بیشتری دارند. این گروه شامل:
غربالگری سالانه را برای موارد زیر توصیه میکند:
اگر آزمایش مجدد در مطب پزشک نشان می دهد که فشار خون افزایش یافته است، توصیه میشود که فرد برای ارزیابی فشار خون خود به مدت 24 ساعت از مانیتور فشار خون سرپایی استفاده کند. اگر این فشار خون بالا را نشان دهد، پزشک فشار خون را تشخیص می دهد.
دیدگاه کاربران
0 دیدگاه