با علائم گرفتگی عروق کرونر آشنا شوید!

عروق کرونر عروق خونی هستند که خون را برای تغذیه قلب، به قلب شما حمل می کنند. بیماری عروق کرونر تنگی یا انسداد عروق کرونر است. این وضعیت معمولا به دلیل تصلب شرایین ایجاد می شود. آترواسکلروز تجمع کلسترول و رسوبات چربی (به نام پلاک) در داخل عروق است. این پلاک ها می توانند رگ ها را مسدود کرده یا به رگ ها آسیب برسانند ، که باعث کاهش یا توقف جریان خون در عضله قلب می شود.

بیماری گرفتگی عروق کرونر قلب

اگر قلب خون کافی دریافت نکند ، نمی تواند اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز برای کار صحیح را بدست آورد. این می تواند باعث درد قفسه سینه (آنژین) یا حمله قلبی شود.
بیماری عروق کرونر که به آن CAD نیز می گویند شایع ترین نوع بیماری قلبی است. گاهی اوقات بیماری کرونر قلب، بیماری ایسکمیک قلب نیز نامیده می شود.

علائم گرفتگی عروق کرونر چیست؟

زمانی که میزان تجمع پلاکت در عروق کرونر کم باشد، ممکن هیچ علائمی وجود نداشته باشد. اما به مرور و با افزایش پلاکت و باریک شدن عروق کرونر علائم خود را نشان میدهند.

درد قفسه سینه (آنژین) :

بیشترین علامت  بیماری عروق کرونر درد قفسه سینه یا همان آنژین است. همچنین می تواند به عنوان ناراحتی قفسه سینه ، سنگینی ، گرفتگی ، فشار ، درد ، سوزش ، بی حسی ، سیری توصیف شود. حتی گاهی افراد این درد به این صورت که انگار کسی رو سینه شان ایستاده است  توصیف می کنند. این درد می تواند با سوء هاضمه یا سوزش معده اشتباه شود. آنژین معمولا در قفسه سینه احساس می شود ، اما ممکن است این درد را در شانه چپ ، بازوها ، گردن ، پشت یا فک نیز احساس کنید.

تنگی نفس :

وقتی قلب نتواند خون مورد نیاز خود را دریافت کند، درنتیجه نمی تواند به درستی فعالیت کرده و خون سایر اندام ها مانند ریه را تامین کند. وقتی قلب شما نتواند خون کافی برای تأمین نیازهای بدن شما پمپ کند ، ممکن است دچار تنگی نفس یا خستگی مفرط در اثر فعالیت شوید.

تپش قلب :

ضعف در خون رسانی به قلب با اختلال در کارکرد طبیعی قلب می شود. این می تواند به صورت ضربان قلب نامنظم ، ضربان های پرش شده یا احساس ” تلنگر” در قفسه سینه یا ضربان قلب سریعتر از حد طبیعی احساس شود.

سرگیجه :

احساس ضعف ، سبکی سر ، حالت تهوع می تواند ناشی از کارکرد ضعیف قلب در خون رسانی به مغز اتفاق بیافتد.

احساس مشکل در معده و حالت تهوع :

این حالت در قفسه سینه می تواند به صورت سوزش سر معده ویا درد معده وحالت تهوع خود را نشان دهد.

عرق سرد:

در واقع این زمانی اتفاق می افتد که عروق کرونر به درستی  قلب خون رسانی نکنندو قلب ضعیف عمل کنند. در نتیجه بدن از انرژی بیشتری برای تامین خون و خنک شدن خود استفاده می کند که باعث عرق کردن فرد می شود. در صورت تجربه تعریق سرد یا تعریق پوست باید به پزشک مراجعه کنید.

علائم گرفتگی عروق کرونر در زنان

علائم بیماری عروق کرونر در زنان نسبت به مردان متفاوت است. به عنوان مثال ، بسیاری از زنانی که دچار حمله قلبی می شوند علائم زیر را تجربه کرده اند:

  • درد یا ناراحتی در قفسه سینه ، بازوی چپ یا پشت
  • یک ضربان قلب بسیار سریع
  • تنگی نفس
  • حالت تهوع یا خستگی
اورژانس 115

در صورت بروز علائم گرفتگی عروق کرونر چه باید بکنم؟

منتظر کمک نمانید. زمان مهم است.

با دیدن اولین نشانه های حمله قلبی ، با شماره 115 تماس بگیرید. منتظر “از بین رفتن” علائم خود نباشید. هر دقیقه ای که بدون درمان می گذرانید خطر آسیب قلبی طولانی مدت را افزایش می دهد. به بیمارستان بروید ، حتی اگر 100٪ مطمئن نباشید که دچار حمله قلبی شده اید!
اگر علائم بیش از 5 دقیقه طول کشید ، با شماره 115 تماس بگیرید!
اگر علائم در عرض 5 دقیقه از بین رفت ، اما مجددا برگشت و بدتر یا بیشتر اتفاق افتاد، با پزشک خود تماس بگیرید.

اگر نسخه ای برای نیتروگلیسیرین دارید:

اگر علائم آنژین دارید و نسخه ای برای نیتروگلیسیرین دارید ، کاری را که انجام می دهید متوقف کنید و استراحت کنید. یک دوز میل کنید (یک قرص را زیر زبان حل کنید یا زیر زبان خود را اسپری کنید). 5 دقیقه صبر کنید. اگر هنوز علائمی دارید ، با شماره 115 تماس بگیرید.
اگر آنژین پایدار مزمن دارید و علائمی دارید ، یک دوز نیتروگلیسیرین مصرف کنید. 5 دقیقه صبر کنید. در صورت ادامه علائم ، دوز دیگری مصرف کنید. در مدت 15 دقیقه می توانید 3 دوز مصرف کنید. اگر علائم پس از 3 دوز ادامه یافت ، با 115 تماس بگیرید.

عوارض گرفتگی عروق کرونر

بیماری عروق کرونر می تواند منجر  برخی دیگر از مشکلات قلبی از جمله موارد زیر شود:

درد قفسه سینه (آنژین):

هنگامی که عروق کرونر شما تنگ می شود ، قلب شما ممکن است  به اندازه کافی خون دریافت نکند، به ویژه در هنگام فعالیت بدنی. این می تواند باعث درد قفسه سینه (آنژین) یا تنگی نفس شود.

حمله قلبی:

اگر پلاک کلسترول پاره شود و لخته خون ایجاد شود ، انسداد کامل شریان قلب ممکن است باعث حمله قلبی شود. کمبود جریان خون در قلب ممکن است به عضله قلب آسیب برساند. میزان خسارت تا حدودی به سرعت دریافت درمان بستگی دارد.

نارسایی قلبی:

اگر بعضی از مناطق قلب شما به دلیل کاهش جریان خون از اکسیژن و مواد مغذی به طور مزمن محروم شده باشند، یا اگر قلب شما در اثر حمله قلبی آسیب دیده باشد ، ممکن است قلب شما خیلی ضعیف شود و خون کافی برای تامین نیازهای بدن را پمپاژ نکند. این وضعیت به عنوان نارسایی قلبی شناخته می شود.

ریتم غیر طبیعی قلب (آریتمی):

خونرسانی ناکافی به قلب یا آسیب به بافت قلب می تواند در تکانه های الکتریکی قلب شما تداخل ایجاد کند و باعث ریتم غیر طبیعی قلب شود.

عوامل خطرزا گرفتگی عروق کرونر چیست؟

  • اضافه وزن
  • جنسیت
  • سن
  • عدم تحرک بدنی
  • غذای ناسالم
  • فشار خون بالا
  • کلسترول خون بالا
  • سطح قند خون و دیابت
  • استرس
  • مصرف دخانیات و الکل
  • سابقه خانوادگی بیماری، به خصوص سابقه خانوادگی داشتن بیماری قلبی در سنین پایین (50 سال یا کمتر).

در صورت داشتن هرکدام از عوامل بالا شما می توانید با تغییر سبک زندگی  خود به سبک سالم زندگی این عوامل را کم رنگ و یا حذف کنید و خطر قرارگیری در معرض گرفتگی عروق کرونر و یا حمله قلبی را در خود کاهش دهید.
کاهش وزن ، رژیم غذایی سالم، کاهش مصرف نمک، شکر، و چربی های ترانس، کاهش یا قطع مصرف دخانیات و الکل می تواند به شما در داشتن سبک زندگی سالم یاری نماید.
همچنین مهم است در صورت داشتن بیماری هایی مانند کلسترول بالا، قند خون و یا دیابت مصرف داروهای خود را با دقت و پیگیرانه انجام دهید و زیر نظر یک پزشک از روند بهبودی و درمان خود مطمئن شوید.


دیدگاه کاربران

0 دیدگاه
    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button