تنگی نفس یا دیسپنه به عدم توانایی در دریافت هوای کافی می باشند. تنگی شدید در قفسه ی سینه، دشواری در دم یا یک احساس خفگی نیز می باشد. تنگی نفس یا همان احساس خفگی علائمی است که بسیاری از افراد در زمان بیماری سخت ممکن است تجربه کنند. تنگی نفس را ممکن است در زمان استراحت یا فعالیت و آن را مدام یا مقطعی تجربه کنند، و اثرات آن می تواند با یا بدون اختلالات قلبی اولیه باشد. فعالیت های شدید، افزایش دما ، اضافه وزن و چاقی و افزایش ارتفاع می تواند باعث ایجاد تنگی نفس در فرد شود. البته ممکن است تنگی نفس نشانه بیماری باشد. در صورت داشتن تنگی نفس و تپش قلب شدید باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
آنچه در این مقاله می خوانید :
تنگی نفس از علائم در بیمارانی که به نارسایی قلبی مزمن می باشد و با پیشرفت بیماری بدتر خواهد شد و موجب کاهش توانایی در عملکرد فرد شده و در زندگی روزمره فرد تاثیر خواهد گذاشت. عوامل قلبی عروقی نقش عمده ای در ایجاد تنگی نفس در بیماران مبتلا به نارسایی ایجاد خواهد شد. بیماران مبتلا به نارسایی قلبی دچار تپش قلب و تنگی نفس می شوند. البته تنگی نفس فقط به عوامل قلبی مرتبط نخواهد شد و ممکن است به تعاملات قلبی-ریوی وابسته باشد. در این حالت با مصرف داروهایی مانند وازودیلاتور ها یا گشاد کننده های عروق که باعث بهبود وضعیت همودینامیک مرکزی می شوند.
تپش قلب به علت آسیب قلبی نمی باشد و ممکن است به آریتمی مرتبط باشد. عموما بیشتر بیماران مبتلا به آریتمی از تپش قلب شکایتی نمی کنند. هر آریتمی مانند تاکی کاردی سینوسی، فیبریلاسیون دهلیزی، انقباضات زودرس بطنی، و یا تاکی کاردی بطنی، می توانند منجر به تپش قلب شود. تپش قلبی با سرگیجه یا سنکوپ در ارتباط است و باید جدی گرفته شود. مشکلات قلبی غیر از آریتمی ها، مانند پرولاپس دریچه میترال، پریکاردیت و نارسایی احتقانی قلب و همچنین مشکلات غیرقلبی مانند پرکاری تیروئید، سنکوپ وازوواگال و هیپوگلیسمی هم می تواند موجب تپش قلب شود. ممکن است تپش قلب به علت مصرف بیش از حد داروهای محرک ایجاد شود. در برخی از بیماران علتی برای تپش قلب پیدا نشده است.
عموما علت تنگی نفس به قلب یا ریه مرتبط هستند. قلب و ریه ها اکسیژن را به بافت های دیگر بدن انتقال و دی اکسید کربن خارج می کند. ایجاد مشکل در هر کدام از این مراحل می تواند موجب تنگی نفس شود.
تنگی نفسی که به طور ناگهانی اتفاق بیفتد، حاد است:
در صورتی که تنگی نفس برای چند هفته یا بیشتر طول بکشد مزمن خواهد بود:
برخی از بیماری نیز می توانند باعث سخت شدن دریافت هوای کافی شوند.
مشکلات ریه
مشکلات قلبی
مشکلات دیگر
ترس و اضطراب
در صورتی که تپش قلب با احساس اضطراب و استرس ایجاد شود. فرد علائمی از قبیل تعریق بیش از حد، حال تهوع، و لرزش بدن را نیز تجربه خواهد کرد. در این شرایط فرد باید آرامش خود را حفظ کند و در موارد شدید فرد می تواند کمک روانی با دارو را برای فرد تجویز کند.
داروها
تپش قلب می تواند از عوارض جانبی مصرف برخی از داروها باشد. داروهایی مانند داروهایی برای درمان آسم و اختلالات تیروئید می تواند موجب تپش قلب شود.
تپش قلب مربوط به خانم ها
بارداری، یائسگی و قاعدگی موجب نوسانات هورمونی و تپش قلب می شوند. تپش قلب عموما کوتاه مدت است بوده و با ایجاد تعادل در سطح هورمونی متوقف می شود.
سبک زندگی
سطح بالای استرس، مصرف بیش از حد کافئین، سیگار، مواد مخدر و الکل می تواند موجب تپش قلب و تنگی نفس شود.
شرایط پزشکی
در صورتی که علائم زیر را تجربه کردید باید سریعا به پزشک مراجعه کنید:
در صورتی که تنگی نفس شدید به طور ناگهانی در فرد ایجاد شود و عملکرد فرد را مختل کرد سریعا باید به اورژانس مراجعه کنید. در صورتی که تنگی نفس منجر به درد قفسه ی سینه، ضعف یا حالت تهوع شود وضعیتی جدی و ممکن است از علائم سکته قلبی یا آمبولی ریوی شود.
تنگی نفس در زمان دراز کشیدن می تواند نشان از یک وضعیت جدی باشد. عوامل بسیاری می توانند باعث تنگى نفس شوند، از جمله این عوامل می توان به بیماری ها، اضطراب و عوامل مرتبط با سبک زندگى اشاره کرد. تنگی نفس در زمان خواب همیشه یک وضعیت اورژانس پزشکی نمی باشد، ولی مراجعه به پزشک لازم و ضروری است.
اگر علائمی مانند تپیش قلب و یا تنگی نفس را تجربه می کنید، یک وقت ملاقات با پزشک قلب تعیین کنید تا قلب شما را معاینه و آزمایش کند و یک درمان متناسب، در سلامت قلب کمک کند. علائم بیماری قلبی میتواند نگران کننده باشد و سریعا باید به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه نمایید.
دیدگاه کاربران
0 دیدگاه