آنژین پرینزمتال چیست ؟ راه های تشخیص و درمان آن

آنژین پرینزمتال نوعی بیماری شایع به علت اسپاسم در شریان های کرونری می شود. آنژین پرینزمتال ، واریانت یا وازواسپاستیک به لحاظ علائم، تشخیص و درمان با آنژین های معمولی متفاوت است. آنژین همواره بر اثر گرفتگی شریان های کرونری به وجود نمی آید. گاهی آنژین در افرادی اتفاق میفتد که شریان کرونری به طور کامل فاقد پلاک های عروقی است. آنژین در برخی از افراد به علت اسپاسم یا تنگی ناگهانی شریان های کرونری ایجاد می شود. شریان های کرونری عروق خونی هستند که به عضله قلب خونرسانی می کنند. آنژین پرینزمتال بر اثر اسپاسم و گرفتگی شریان های کرونری ایجاد می شود. اسپاسم شریان کرونری موجب کمبود اکسیژن در بخشی از عضله قلب خواهد شد که از شریان مبتلا خون دریافت خواهد کرد. آنژین پرینزمتال موجب حمله قلبی یا آریتمی های مرگ بار قلبی شود که بعد از تشخیص درست می تواند به طور موثر درمان شود. آنژین پرینزمتال می تواند باعث عواقب شدیدی در مصرف کنندگان سیگار، کوکائین و آمفتامین شود.

آنژین پرینزمتال

آنژین پرینزمتال چیست ؟

آنژین پرینزمتال دردی است که به علت انقباض یا اسپاسم عروق کرونر و در زمان استراحت در اول صبح زمانی که بیمار از خواب بیدار می شود ایجاد می شود. اسپاسم در سرخرگی که ر آنژیوگرافی طبیعی به نظر میرسد نیز ممکن است رخ بدهد. در این نوع از آنژین ناراحتی و درد قفسه سینه با تپش قلب یا تنگی نفس شدید شروع شود. ممکن است ناراحتی قفسه سینه در زمان فعالیت ایجاد شود که میزان فعالیتی که موجب شروع درد می شود عموما متغیر است. اسپاسم به طور موقت موجب کاهش در قطر عروق کرونر خواهد شد که همین امر سبب کاهش رسیدن اکسیژن به عضله قلب است. 

علائم آنژین پرینزمتال چیست؟

درد آنژین پرینزمتال متفاوت از دردهای دیگر آنژین می باشد. آنژین پرینزمتال با تنگی قفسه سینه، فشار، فشردگی در قفسه سینه ، گرفتگی یا سوزش می شود. همچنین علاوه بر ناراحتی و فشار در قفسه سینه علائمی مانند حالت تهوع، عرق کردن، تپش قلب و تنگی نفس را فرد تجربه می کند. در صورتی که علائم بیش از 15 دقیقه ادامه پیدا کند. آنژین ها عموما در زمان فعالیت یا استرس خود را نشان می دهند. اما آنژین پرینزمتال در زمان استراحت خود مخصوصا در زمان اولین ساعت های روز بین نیمه شب و اول صبح خود را نشان می دهد. بعد از بروز علائم ممکن است که فرد تصور کند به حمله قلبی دچار شده است. بهتر است هر چه سریعتر آنژین پرینزمتال فرد تشخیص داده شود تا درمان آن نیز موثر باشد. 

چه افرادی در معرض ابتلا به آنژین پرینزمتال هستند؟

آنژین پرینزمتال در زنان شایع تر است. افراد مبتلا آنژین پرینزمتال عموما جوان و سالم هستند. مصرف سیگار می تواند موجب اسپاسم شریان شود که عاملی تحریک کننده برای ابتلا به بیماری است. پس مصرفغ موادی مانند کوکائین،آمفتامین می تواند موجب آنژین پرینزمتال شوند. اختلال در عملکرد اندوتلیال می تواند بر ابتلا به این آنژین تاثیرگذار باشد. در این نوع از اختلال لایه پوشاننده سطح داخلی شریان به خوبی عمل نمی کند. اختلال در اندوتلیال با سندروم قلبی X، پدیده رینود و سردردهای میگرنی نیز مرتبط است. افراد مبتلا به این نوع از آنژین ممکن است سردردهای میگرنی را نیز تجربه کنند. علائم شدید عموما در افرادی که در معرض استعمال دخانیات و آمفتامین ها هستند خود را نشان می دهد. 

عوارض آنژین پرینزمتال

آنژین پرینزمتال می تواند منجر به بروز آریتمی های قلبی خطرناک و در مواردی مرگ آور شود. آریتمی ایجاد شده به نوع شریان کرونری وابسته است. احتمال حمله قلبی در این آنژین رایج نمی باشد ولی ممکن است عضله قلب فرد دچار آسیب شود. درمان به موقع آنژین پرینزمتال می تواند خطر ابتلا به این عوارض را کاهش دهد. اسپاسم می تواند منجر به درد قفسه سینه یا همان آنژین صدری، نامنظم شدن ضربان قلب یا آریتمی، حمله قلبی یا انفارکتوس حاد میوکارد یا مرگ ناگهانی شود. 

درمان آنژین پرینزمتال

نحوه تشخیص آنژین پرینزمتال 

آنژین پرینزمتال زمانی اتفاق میفتد که قسمتی از شریان کرونری اصلی به طور ناگهانی دچار اسپاسم شود و جریان خونی که به قلب می رود به طور موقت مسدود می شود. در زمان آنژین تست نوار قلب بالارفتن شدید قطعه ST را نشان خواهد داد. مصرف نیترات می تواند اسپاسم را برطرف و شریان کرونری را به حالت طبیعی بازگرداند. عواملی مانند درد در قفسه سینه، تغییرات شدید در نوار قلب ، از بین رفتن علائم با مصرف نیترات ها، طبیعی بودن شریان های کرونری در آزمایش کاتتر گذاری قلبی می تواند نشانه ای از آنژین پرینزمتال باشد. عموما زمانی که فرد به پزشک مراجعه می کند آنژین ایجاد شده از بین رفته است. 

تست های تشخیصی این آنژین شامل موارد زیر خواهد بود:

پایش متحرک نوار قلب برای مدت چندین هفته به همراه تست ورزشی تجویز می شود. این نوع از آنژین همانطور که گفته شد در زمان استراحت و در برخی از افراد با ورزش کردن خود را نشان می دهد. گاهی کاتترگذاری قلب و آزمایش های تحریک کننده می توانند به تشخیص کمک کنند. 
گاهی برای تشخیص درست ممکن است نیاز به تحریک اسپاسم در شریان های کرونری باشد. دو نوع دارو استیل کولین و ارگووین،  برای القای اسپاسم شریانی، در زمان کاتتر گذاری قلبی استفاده می شوند. در طول این آزمایش هایپرونتیلاسیون، از بیمار خواسته می شود تا به مدت ۶ دقیقه کامل، تنفس های عمیق و سریع داشته باشد. 
نوار قلب به طور مداوم ثبت شده و آزمایش اکو قلبی برای یافتن علائم اسپاسم شریان های کرونری انجام می شود. این آزمایش برای افراد مبتلا به آنژین شدید مفید است و برای افرادی که دارای انواع تکی یا غیرمتداول می باشد مفید نیست. این آزمایش با استیل کولین یا ارگونووین در زمان کاتترگذاری قلبی انجام می شود. و داروها به صورت وریدی یا مستقیم در شریان کرونری تزریق می شود. افرادی که به این نوع از آنژین مبتلا هستند این داروها قسمتی از شریان را تحریک می کنند که عموما موجب بروز علائم در آنها می شود. اسپاسم موضعی در زمان کاتترگذاری دیده می شود. امروزه این آزمایش با استیل کولین نسبت به ارگونوین، ایمن تر است.

درمان آنژین پرینزمتال

ابتدا کنترل عوامل خطر قلبی اهمیت دارد. مصرف تنباکو نوعی محرک قوی در اسپاسم شریان کرونری می باشد. درمان آنژین پرینزمتال توسط داروهای مسدود کننده کانال های کلسیمی قابل انجام است. در صورتی که این مسدود کننده های کانا کلسیمی موثر واقع نشد نیترات تجویز می شود.
استاتین ها در پیشگیری از اسپاسم شریان های کرونری موثرند. قبل از مصرف استاتین ها باید حتما با پزشک خود مشورت کنید. زیرا استاتین ها جز داروهایی هستند که علاوه بر کاهش کلسیم عملکرد لایه اندتلیال را می تواند بهبود ببخشد. همچنین فرد باید از مصرف داروهایی که می تواند اسپاسم شریان های کرونری را تحریک کند خودداری کرد، این داروها شامل بتابلاکرها و داروهای میگرن مانند ایمیترکس است. داروی آسپرین می تواند موجب اسپاسم شود که باید در مصرف آن جوانب احتیاط را رعایت کنید. 


دیدگاه کاربران

0 دیدگاه
    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button