در این مقاله توضیح میدهیم که ضربان قلب نرمال چیست، چه عواملی میتواند باعث تغییر آن شود و چه زمانی باید از پزشک کمک گرفت.
آنچه در این مقاله می خوانید :
ضربان قلب شما، که به نبض شما نیز معروف است، تعداد دفعاتی است که قلب شما در دقیقه میتپد. ضربان قلب نرمال در حالت استراحت باید بین 60 تا 100 ضربه در دقیقه باشد، اما میتواند از دقیقهای به دقیقه دیگر متفاوت باشد.
سن و سلامت عمومی شما نیز میتواند بر تعداد نبض شما تأثیر بگذارد، بنابراین مهم است که به خاطر داشته باشید که نبض “نرمال” میتواند در افراد مختلف متفاوت باشد.
اگر هنگام استراحت ضربان قلب شما بیش از 100 ضربه در دقیقه باشد، این میزان سریع تلقی میشود.
ضربان قلب سریع، که به آن تاکی کاردی نیز میگویند، میتواند با بسیاری از شرایط مختلف سلامتی مرتبط باشد. نرمال است که ضربان قلب شما هنگام ورزش کردن یا هنگامیکه بدن شما در حال مبارزه با عفونت است، زیاد باشد.
اگر متوجه افزایش ناگهانی ضربان قلب خود شدهاید و همچنین احساس سرگیجه، تپش قلب ضعیف یا احساس تپش قلب (احساس آگاهی از ضربان قلب خود، یا ضربان قلب محکم یا سنگین یا ضربان نامنظم قلب) دارید، باید با پزشک عمومی خود صحبت کنید.
ضربان قلب زیر 60 ضربه در دقیقه در حالت استراحت کند (برادیکاردی) در نظر گرفته میشود.
کاهش ضربان قلب برای برخی افراد، از جمله ورزشکاران، جوانان سالم و تندرست، یا کسانی که از داروهای مانند مسدود کنندههای بتا استفاده میکنند، نرمال است. بهعنوان مثال، معمولاً برای افرادی که زیاد ورزش میکنند ضربان قلب در حالت استراحت 60 ضربان در دقیقه یا کمتر است.
با این حال، اگر ضربان قلب کند برای شما نرمال نیست، به خصوص اگر با آن احساس ناراحتی میکنید، این میتواند نشان دهنده یک مشکل در قلب شما باشد. اگر متوجه شدید که ضربان قلب شما کندتر از حد معمول است و احساس ضعف، خستگی یا سرگیجه دارید، باید با پزشک عمومی خود صحبت کنید.
بله، نرمال است که ضربان قلب شما هنگام ورزش به 130 تا 150 ضربه در دقیقه یا بیشتر افزایش یابد. این شرایط به این دلیل است که قلب شما در حال پمپاژ خون غنی از اکسیژن بیشتر به بدن شما است.
شما میتوانید از ابزارهای تعیین ضربان قلب هدف برای بررسی تعداد ضربان قلب در دقیقه که باید در طول ورزش به آن برسید، استفاده کنید.
علاوه بر ورزش، دلایل زیادی نیز وجود دارد که ممکن است ضربان قلب شما به طور ناگهانی تغییر کند. برخی از دلایل رایج عبارتاند از بیماری یا تب، کم آبی بدن، اضطراب، داروها، و سایر شرایط سلامتی.
هنگامیکه بدن شما دچار کم آبی میشود، حجم خون شما کاهش مییابد و قلب شما باید بیشتر کار کند تا خون را در سراسر بدن پمپ کند. ممکن است متوجه ضربان قلب سریعتر و تپش قلب شوید (احساس آگاهی از ضربان قلب، یا ضربان قلب محکم یا ضربان نامنظم).
هیدراته ماندن یک راه مهم برای تنظیم ضربان قلب است و مزایای سلامتی بسیار دیگری نیز دارد. زنان باید روزانه 6-8 لیوان (یا 1.6 لیتر) و مردان 8 تا 10 لیوان (یا 2 لیتر) آب بنوشند.
معمول است که ضربان قلب شما در پاسخ به عفونت یا تب افزایش یابد. این امر زمانی اتفاق میافتد که قلب شما برای رساندن اکسیژن و سلولهای ایمنی در سراسر بدن پمپاژ میکند و به مبارزه با عفونت کمک میکند. عفونتهای ویروسی مانند آنفولانزا یا کووید -19 ممکن است باعث افزایش ضربان قلب شما شوند.
همچنین برخی از داروها میتوانند باعث تغییر در ضربان قلب شما شوند. بهعنوان مثال، برخی از داروهای آسم میتوانند ضربان قلب شما را افزایش دهند، در حالی که داروهای قلبی (مانند مسدود کنندههای بتا) میتوانند ضربان قلب شما را کند کنند.
اگر بعد از شروع مصرف داروی جدید متوجه تغییرات ناگهانی در ضربان قلب خود شدید و احساس خوبی ندارید، بهتر است با پزشک عمومی خود صحبت کنید.
در برخی موارد، ریتم غیرنرمال قلب (آریتمی قلبی) میتواند ناشی از مشکل در سیستم هدایت الکتریکی قلب شما باشد. این میتواند باعث شود ضربان قلب شما کندتر، سریعتر و یا به صورت نامنظم انجام شود. برخی از آریتمیها جدی تر از بقیه هستند و ممکن است مربوط به بیماریهای قلبی جدیتر باشند.
بسیاری از بیماریهای دیگر وجود دارد، که بیماریهای قلبی یا گردش خون نیستند و میتوانند باعث تغییر در ضربان قلب شما شوند، از جمله عفونت، کم خونی یا بیماری غده تیروئید.
اگر میدانید چگونه نبض خود را بررسی کنید، ممکن است بتوانید تغییرات ضربان قلب یا ریتم خود را تشخیص دهید. اگر نمیدانید بهتر است آن را یاد بگیرید.
هنگامیکه در حال بررسی نبض خود هستید، میتوانید منظم یا نامنظم بودن ضربان قلب خود را نیز بررسی کنید. ریتم نامنظم قلب میتواند ناشی از تعدادی از اختلالات ریتم قلب باشد. شایعترین آن فیبریلاسیون دهلیزی است که افراد را در معرض خطر بالای سکته مغزی قرار میدهد. اگر فیبریلاسیون دهلیزی دارید، احتمال ایجاد لخته خون در قلب بیشتر است و اگر یکی از لختهها قلب خارج شود و به مغز برسد، میتواند خونرسانی را قطع کرده و باعث سکته شود. داروهای ضد انعقاد میتوانند این خطر را کاهش دهند.
میتوانید از پزشک خود بخواهید تا ضربان قلب شما را بررسی کند، یا میتوانید خودتان آن را در خانه بررسی کنید. در صورت بروز علائم جدید یا مشکوک به نامنظم بودن نبض، به پزشک خود اطلاع دهید.
مهم است که به خاطر داشته باشید که همه تغییرات ضربان قلب به این معنا نیست که لزوماً چیزی اشتباه است. اگر متوجه شدید که ضربان قلب شما به طور مداوم سریع، کند یا نامنظم است (به ویژه اگر احساس ضعف یا سرگیجه دارید)، بهتر است با پزشک عمومی خود صحبت کنید. آنها قادر خواهند بود ضربان قلب شما را بررسی کرده و در صورت نیاز آزمایشهای بیشتری را ترتیب دهند.
دیدگاه کاربران
0 دیدگاه