فشار خون روشی است که میتوانید میزان سرعت پمپاژ خون خود را بر روی شریانهای داخلی خود اندازه گیری کنید. برای افراد در هر سنی، به ویژه افراد مسن، نظارت بر فشار خون ضروری است. فشار خون بالا میتواند منجر به عوارض جدی برای سلامتی، به ویژه برای افراد مسن شود. با افزایش سن، سرخرگها به طور طبیعی سفت میشوند. این یکی از دلایل اصلی است که افراد مسن در معرض خطر بالاتر فشار خون هستند. به طور دقیق، دستورالعملهای قدیمی بیان میکردند که فشار خون بالا هر چیزی بالاتر از 140/90 است. با دستورالعملهای جدید، فشار خون بالا هر چیزی بالاتر از 130/80 تعریف میشود. در این مقاله قصد داریم به بررسی فشار خون نرمال در سالمندان بپردازیم.
آنچه در این مقاله می خوانید :
فشار خون اغلب با افزایش سن افزایش مییابد، اما کارشناسان معتقدند که اعداد کمتر برای سلامت کلی بهتر است. فشار خون در دو عدد سیستولیک و دیاستولیک اندازهگیری میشود. عدد بالایی فشار خون سیستولیک است که فشار ناشی از انقباض قلب و فشار خون را اندازه میگیرد. عدد پایینی فشار خون دیاستولیک است که فشار را زمانی که قلب شل میشود و پر از خون میشود اندازه گیری میکند.
فشار خون ایده آل برای سالمندان در حال حاضر 120/80 (سیستولیک/دیاستولیک) در نظر گرفته میشود که برای بزرگسالان جوانتر یکسان است. محدوده فشار خون بالا برای سالمندان از مرحله 1 فشار خون بالا شروع میشود و بین 130-139/80-89 را شامل میشود. قرائتهای بالاتر از میزان فشار ذکر شده حاکی از پرفشاری خون خطرناک است. برخی از عوامل خطر را نمیتوان اجتناب کرد، از جمله سن، جنسیت، قومیت و سابقه خانوادگی. اما بسیاری از عوامل سبک زندگی را میتوان تغییر داد. برخی از رایجترین عوامل خطر عبارتند از سیگار کشیدن، استرس، فعالیت بدنی کم، پتاسیم ناکافی و مصرف بیش از حد الکل. داروهای ضد فشار خون نیز میتوانند به بهبود موفقیت آمیز فشار خون کمک کنند، اما معمولاً باید همراه با تغییرات سبک زندگی استفاده شوند.
فشار خون پایین (هیپوتانسیون) در 90/60 یا کمتر مشخص میشود. در حالی که فشار خون پایین در سالمندان همیشه نگرانکننده نیست، گاهی اوقات میتواند نشان دهنده وجود یک مشکل اساسی باشد. به عنوان مثال، فشار خون پایین میتواند نشان دهنده کمبودهای تغذیهای مختلف، مشکلات قلبی، مشکلات سیستم غدد درون ریز، عفونت شدید، واکنش آلرژیک و انواع دیگر مسائل سلامتی باشد.
تخمین زده میشود که از هر ده نفر، یک یا دو نفر از افراد بالای 65 سال، افت فشار خون را تجربه میکنند. بنابراین داشتن فشار خون پائین در این افراد معمولاً جای نگرانی ندارد. البته به شرط این که علائم ناخوشایندی را تجربه نکنند. برخی از علائم رایج فشار خون پایین عبارتند از: سرگیجه، غش، کم آبی، عدم تمرکز، داشتن پوست لطیف، خستگی و تنفس کمعمق.
علاوه بر این، فشار خون بسیار پایین میتواند منجر به شوک شود. شوک یک وضعیت تهدید کننده زندگی است که نیاز به کمک پزشکی اورژانسی دارد. علائم شایع شوک در افراد مسن شامل گیجی، تنفس سریع و کم عمق، نبض ضعیف و تند و داشتن پوست لطیف است.
اندازه گیری فشار نسبتاً ساده است، اما مواردی وجود دارد که باید در نظر داشت. اول از همه، فشار خون ما به طور معمول در طول یک روز تغییر میکند. این میتواند به وضعیت بدن، ریتم تنفس، عوامل رژیم غذایی، داروها و حتی استرس بستگی داشته باشد. حتی در صبح کمتر و در پایان روز بیشتر میشود. به طور خلاصه، سعی کنید هنگام ثبت اندازهگیریها، زمان را یادداشت کنید.
نکته دیگری که باید به خاطر داشته باشید این است که داشتن فشار خون پایین لزوماً چیزی نیست که نگران آن باشید. فشار خون طبیعی برای سالمندان میتواند از یک روز به روز دیگر کمی متفاوت باشد. در کنار نظارت منظم و مطلع نگه داشتن پزشک از تغییرات، تلاشهای کوچک میتواند راه خوبی برای داشتن زندگی سالمتر داشته باشد.
عواملی مانند سن، جنسیت (به عنوان مثال مردان به مراتب بیشتر از زنان در معرض فشار خون بالا هستند)، سابقه خانوادگی و حتی نژاد وجود دارد که در فشار خون بالا نقش دارند. افرادی که عادات عالی دارند، به خصوص با افزایش سن، به فشار خون بالا مبتلا میشوند. به همین دلیل بسیار مهم است که فشار خون خود را کنترل کنید و در صورت مشاهده هرگونه تغییر با پزشک خود صحبت کنید.
مواردی که به پیشگیری یا کاهش فشار خون بالا کمک میکنند عبارتند از:
اگر انجام این کارها به کاهش فشار خون فرد کمک نکند، میتوانید دارو مصرف کند. گزینههای زیادی از داروها وجود دارد که میتوانید استفاده کنید، و باید با پزشک خود در مورد اینکه کدام برایتان بهتر است صحبت کنید. شش نوع اصلی از داروهای فشار خون وجود دارد که عبارتند از:
کلام آخر
اگر یک فرد مسن هستید، توصیه میشود سبک زندگیای داشته باشید که فشار خون سالم را افزایش دهد. شاید تغییر این دستورالعملها انگیزه دهد که اگر قبلاً این کار را نکردهاید، به سمت سبک زندگی سالمتری بروید، یا با پزشک خود در مورد دارویی که برایتان مناسب است صحبت کنید. مثل همیشه، حتما فشار خون خود را به طور منظم کنترل کنید و در صورت مشاهده موارد نامنظم به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید.
دیدگاه کاربران
0 دیدگاه