سکته قلبی به این صورت است که یکی از رگ های تغذیه کننده قلب یا همان عروق کرونر کاملا مسدود شده باشد که بر اثر این اتفاق قسمتی از قلب که رگ آن بسته شده است و خونرسانی به آن نیز قطع شده است دچار کمبود اکسیژن و مواد غذایی شده و به اضطلاح دچار ایسکمیک شده است. در این بخش از مقاله درباره این صحبت خواهیم کرد که آیا سکته قلبی درمان دارد و راه های درمانی آن را بررسی خواهیم کرد.
آنچه در این مقاله می خوانید :
حمله قلبی یا انفارکتوس میوکارد زمانی رخ میدهد که بخشی از عضله قلب که خون کافی دریافت نمی کند. هر چه زمان بیشتری تا درمان و ترمیم جریان خون بگذرد، آسیب به عضله قلب بیشتر خواهد شد. زمان طلایی درمان سکته حاد قلبی ، از مواجهه بیمار با کادر درمان تا باز کردن رگ بیمار ، 120 دقیقه است و نباید اقدامات اضافه موجب تاخیر در درمان بیمار گردد.
برای درمان سکته قلبی باید رگ مسدود شده را باز کنید. از علت های گرفتگی رگ های قلب انسداد توسط لخته خون، رسوب چربی خون در جدار رگهای قلب که باعث به وجود آمدن برجستگی های کوچک و بزرگی در دیواره رگ ها می باشد. این پلاک های چربی پاره شده که باعث ایجاد مکانیسم لخته در عروق خونی شده و باعث ایجاد لخته خون در رگ شده و جریان خون را مسدود می کند.
وجود لخته خون سبب می شود که برای درمان اولیه سکته حاد قلبی از داروهای ضد پلاک و داروهای رقیق کننده خون استفاده شود. به محض تشخیص سکته قلبی 3 تا 4 قرص آسپرین مصرف کنید. علاوه بر آسپرین می توانید داروهای ضد پلاک مانند کلوپیدوگرل ، پراسوگرل یا تیکاگرولول نیز مصرف کنید. می توانید چند عدد از این قرص ها را یک جا مصرف کنید.
علاوه بر داروهای ذکر شده داروهای ضد پلاکت مانند هپارین یا انوکساپارین می توانند به کاهش لخته خون کمک می کند.
قرص های زیر زبانی نیتروگلیسرین نیز برای کاهش درد قلب
اکسیژن نیز برای اکسیژن رسانی بهتر به قلب و برخی داروهای تزریقی مسکن برای کاهش درد سینه کمک می کند.
این داروهای ترومبولیتیک یا فیبرینولیتیک می توانند موجب شکسته و حل شدن لخته های خون داخل عروق کرونر شوند. این دارو به صورت وریدی تزریق شده و لخته های خون را تکه تکه کرده و مسیر قلب را باز می کند. درمان در 3 ساعت اول سکته قلبی می تواند بهترین نتیجه را حاصل کند. بهترین نتیجه ها بین 3 الی 6 ساعت دیده میشود.
بعد از 6 الی 12 ساعت نتایج نسبتا مثبت خواهد بود و بعد از گذشت 12 ساعت درمان با این داروها نتیجه قابل قبول نخواهد داشت.
در برخی از افراد با شرایط ویژه نمی توان این داروها را تجویز کرد، این افراد شامل :
از طریق آنژیوگرافی می توان نواحی مسدود شده را شناسایی و گرفتگی های رگ را می توان توسط روش آنژیوپلاستی و استنت گذاری باز کرد. برای آنژیوپلاستی عروق قلبی را مشاهده کرده و سپس در جهت برطرف کردن مستقیم و نسبتا کامل لخته خون برآمده و تنگی قلب را برطرف می کنیم، سپس برای باز کردن تنگی رگ و کاهش خطر خونریزی داروهای فیبرینولیتیک را تجویز می شود.
بعد از درمان اولیه و باز کردن رگ های مسدود شده بیمار بهتر است برای 3 تا 5 روز در CCU بستری باشد و علائم و آریتمی قلبی وی تحت مانیتورینگ مداوم قلبی قرار بگیرد. بعد از رسیدن به حالت پایدار ادامه درمان در خارج از بخش CCU قابل انجام خواهد بود.
در طی زمان بستری آزمایش های مختلف برای بررسی عوارض سکته قلبی انجام می شود این آزمایشات شامل :
در این فرآیند دریچه آسیب دیده توسط یک دریچه مصنوعی جدید و سالم جایگزین خواهد شد. دریچه جدید می تواند از جنس فلزی یا سنتز حیوانی باشد.
آتروکتومی شبیه به آنژیوپلاستی می باشد که در نوک کاتتر یک تیغ مخصوص با قابلیت چرخش قرار دارد تا پلاک رسوب شده در شریان ها را جدا کند.
بعد از درمان سکته قلبی فرد باید به طور منظم دارو مصرف کند. این داروها برای درمان سکته قلبی مناسب هستند. برخی دیگر از این داروها برای جلوگیری از تکرار حمله قلبی و عوارض آن مصرف می شود مانند داروهای دیابت ، فشارخون بالا و چربی خون بالا که بیمار یا از قبل مصرف می کرده یا بعد از تشخیص این بیماری ها ، لازم است شروع شوند.
جز معروف ترین داروهای ضد انعقاد خون می باشد که در صورتی که خونریزی فعال یا حساسیت دارویی نداشته باشد می توانند مصرف کنند.
علاوه بر آسپیرین از داروی دومی برای مهار پلاکتها تجویز خواهد شد که به آن درمان ضد پلاکتی دو دارویی یا DAPT گفته می شود. داروی دوم ضد پلاکتی می تواند از یکی از سه دسته داروی زیر انتخاب شود:
داروهای استاتین شامل آتوروستاتین و رزووستاتین می باشد که ضد چربی خون هستند که دارای خاصیت پایین آوردن کلسترول و پایدار کردن پلاک چربی داخل عروق کرونری شده و احتمال پارگی عروق را نیز کاهش خواهد داد.
مصرف این دارو می تواند به کاهش ضربان قلب و کاهش ضربان قلب کمک کند. این داروها شامل پروپرانولول ، آتنولول و متورال می باشد. بیمارانی که به نارسایی قلب دچار می شوند می توانند داروهای بیزوپرولول ، کارودیلول و متورال سوکسینات را مصرف کنند.
داروهای کاپتوپریل ، انالاپریل ، لیزینوپریل یا لوزارتان برای بیمارانی که نارسایی قلب دارند می تواند تجویز شود. این دارو برای مهار اثر آنژیوتانسینll ، است. آنژیوتانسینll یکی از عوامل مخرب و مضر برای سلامتی قلب و کلیه است و مهار آن می تواند اثرات مثبت و مهمی در سلامت طولانی مدت قلب ایفا کند.
بیمارانی که سابقه خونریزی معده دارند برای جلوگیری از تکرار خونریزی معده که بر اثر داروهای شل کننده خون می باشد باید داروهای ضد اسید معده مانند پنتوپرازول را مصرف کنند. این داروها برای بیماران با سن بالای 65 سال، افراد با سابقه زخم معده ، بیمارانی که از داروهای ضد التهابی مانند کورتون یا NSAID ها استفاده می کنند و در افرادی که وارفارین یا NOAC ها مانند ریواروکسابان می خورند هم تجویز خواهد شد.
در کنار داروهای ذکر شده لازم است درمان های لازم برای بیماری های دیگری مثل فشارخون بالا ، دیابت قندی ، نارسایی قلب و بیماری های دریچه ای قلب نیز ادامه پیدا کند. برای کاهش تعداد داروهای مصرفی و کاهش تداخلات دارویی ، در مواردی که تعداد داروهای لازم برای بیمار زیاد باشد ، پزشک از داروهای چندگانه، استفاده خواهد کرد.
دیدگاه کاربران
1 دیدگاهسلام آقای دکتر احتمال داره بخش اسیب دیده قلب اگر کاملا موارد رعایت شده و فنر گذاری شود در بلند مدت ترمیم یابد یا خیر ممنون