آیا آنژیوگرافی قلب خطرناک است ؟ آنژیو چه عوارضی ایجاد می کند؟

آنژیوگرافی قلب یا همان آنژیو قلب به بررسی دقیق عروق کرونر گفته می شود. آنژیوگرافی قبل تر از طریق کشاله ران انجام میگرفت که امروزه به علت عوارض کمتری که آنژیوگرافی از راه دست ایجاد می کند بهتر است از این روش استفاده می شود. آنژیوگرافی به تشخیص بیماری های خاص قلبی کمک می کند و فواید بسیاری دارد که البته علاوه بر فواید ممکن است خطراتی نیز داشته باشد.
آنژیوگرافی آزمایشی تهاجمی برای تشخیص انسداد یا تنگی شریان که از لوله ای داز، نازک و انعطاف پذیر به نام کاتتر را وارد شریان می کند. این لوله وارد شریان شده و ماده کنتراست را وارد بدن می کند. این ماده شریان ها را در برابر اشعه ایکس نشان می دهد. این آزمایش تشخیصی در حقیقت 1 ساعت طول می کشد و تومورها، سکته مغزی،آنوریسم، لختگی و تنگی های شریانی را نشان می دهد. در ادامه درباره عوارض و خطرات آنژیوگرافی توضیح خواهیم داد و به این سوال که آیا آنژیو قلب خطرناک است پاسخ می دهیم !

آیا آنژیوگرافی قلب خطرناک است

آنژیوگرافی قلب 

آنژیوگرافی یا کاتتریزاسیون قلب نوعی آزمایش تشخصی تهاجمی است می تواند عوارض داشته باشد، در مجموع احتمال مرگ در آنژیو قلب بسیار کم می باشد. اما از خطرات آنژیوگرافی محسوب می شود. در صورتی که پزشک در کار خود تجربه و توانایی کافی داشته باشد و از تجهیزات پیشرفته استفاده کند عوارض تا حد زیادی کاهش خواهد یافت. 
همچنین فواید این روش بسیار بیشتر از عوارض آن می باشد که نتیجتا پزشک تصمیم می گیرد که این آزمایش تشخیصی را انجام دهد. این آزمایش رگ مسدود شده یا تنگ بیمار را که ممکن است به سکته یا حمله قلبی منجر شود تشخیص می دهد. پاسخ به این سوال که آیا آنژیوگرافی قلب خطرناک است باید گفت که این عمل ایمن است اما ممکن است عوارضی را نیز ایجاد نماید. 

مزایای آنژیوگرافی قلب

  • آنژیوگرافی قلب نسبت به جراحی باز قلب روشی کم تهاجمی و کم خطر می باشد که از طریق آن تشخیص و درمان بیماری امکان پذیر است. 
  • همچنین به تشخیص دقیق و مشاهده و بررسی عروق قلبی با کیفیت بالا کمک می کند. 
  • دوره بستری و دوران نقاهت فرد کوتاه است و مراقبت های بعد از آن ساده می باشد. 
  • تقریبا در هر بیمارستانی و توسط پزشک متخصص قابل انجام است. 
  • هزینه و زمان مورد نیاز برای آن را کم است. 
  • عوارض بعد از آنژیوگرافی قلب کاهش می یابد. 
  • از این روش برای بررسی عروق قلب، برای مغز، عروق کلیه، ریه و دستگاه گوارش نیز به کار گرفته می شود.

عوارض آنژیوگرافی قلب

بعد از آزمایش ممکن است در محل عمل حساسیت، سوزش یا احساس ناراحتی داشته باشید. با این حال این حالت خطری نداشته و طبیعی است. 

خونریزی : خونریزی در محل ورود کاتتر که بعد از مدت کوتاهی از بین می رود. 
سردرد :  احساس سردرد خفیف بعد از آنژیوگرافی شایع است. برای مدیریت درد می توانید از مسکن استفاده کنید. 
کبودی در محل ورود کاتتر به طور موقت : کبودی در محل ورود کاتتر طبیعی است و بعد از چند روز بهبود خواهد یافت.
آلرژی : ممکن است آلرژی نسبت به مواد کنتراست ایجاد شود، قبل از هر چیز اگر حساسیتی دارید آن را با پزشک درمیان بگذارید. 
بی حسی : امکان دارد جلوی ران و پاها بی حسی احساس شود که اگر بعد از یک ساعت یا بیشتر بهتر شده و از بین می رود.
مشکلات کلیه بعد از آنژیوگرافی : مشکلات کلیه ممکن است بعد از آنژیوگرافی ایجاد شود. مخصوصا زمانی که کلیه های شما به درستی کار نکنند. علت آن هم ماده کنتراست است که در صورت وجود مشکل کلیوی پزشک ممکن است از ماده کنتراست دیگری استفاده کند. قبل از آنژیوگرافی بدن باید آب کافی داشته باشد تا خطر ایجاد مشکلات کلیه کاهش یابد.

خطرات آنژیو قلب

آیا آنژیو قلب خطرناک است ؟

این عمل ایمن است اما ممکن است عوارضی را نیز ایجاد نماید. هر عمل جراحی که تهاجمی باشد با عوارضی نیز همراه خواهد بود، آنژیوگرافی قلب نیز از این قاعده مستثنی نیست. 

هماتوم یا تجمع خون زیر پوست : خونریزی زیر پوست در محل زخم که در صورتی که بعد از چند روز بهبود نیافت باید به پزشک خود مراجعه کنید.
کبودی : بعد از آنژیوگرافی ممکن است تا چند هفته کشاله ران یا بازوی فرد دچار کبودی شود و در صورت برطرف نشدن آن باید به پزشک مراجعه کنید. 
عفونت : این امکان وجود دارد که در محل ورود کاتتر عفونت ایجاد شود. البته این مورد نادر است و ممکن است زخم شما قرمز و متورم شود و در روزهای اول حتی چرک از محل آن خارج شود. در صورتی که با این موارد مواجه شدید باید با بیمارستانی که در آن آنژیوگرافی انجام داده اید تماس بگیرید. ممکن است نیاز باشد که دوره ای آنتی بیوتیک مصرف کنید. 
حساسیت : ممکن است ماده کنتراست باعث ایجاد دانه های قرمز و سردرد در فرد شود، پس بهتر است قبل از هر اقدامی در مورد حساسیت های خود با پزشک متخصص خود صحبت کنید.
آسیب شریان : از موارد نادر که آسیب به شریان های خونی بازو یا کشاله ران می باشد. 
آسیب به بافت : ممکن است آنژیوگرافی مدت زمان زیادی طول بکشد و بر اثر اشعه ایکس به بافت ها آسیب وارد شود. 
آسیب به کلیه : زمان آنژیوگرافی در صورتی که زیاد شود کلیه تحت تاثیر ماده تزریق شده قرار خواهد گرفت و ممکن است در عملکرد کلیه ها اختلال ایجاد کند. بعد از آنژیوگرافی توصیه می شود که فرد مقدار زیادی آب بنوشد تا ماده کنتراست از طریق ادرار دفع شود. افرادی که عملکرد کلیه آنها دچار اختلال است یا در افراد دیابتی و کسانی که آب بدنشان از دست رفته است، ممکن است به کلیه هایشان آسیب وارد شود. این آسیب به علت رنگی که در آنژیوگرافی استفاده می شود به وجود بیاید.
حمله قلبی : از خطرات جدی که ممکن است فرد را تهدید کند قطع خونرسانی به قلب در این فرآیند است که موجب حمله قلبی خواهد شد. 
سکته مغزی :  ممکن است طی آنژیوگرافی خونرسانی به مغز با اختلال مواجه شود که همین امر موجب سکته مغزی شود. 
اختلال تنفسی و کهیرهای شدید : کهیرهای شدید و مشکل در تنفس می توانند به عنوان عارضه جانبی ایجاد خواهد شد، اما نادر هستند.
آریتمی یا ریتم غیرطبیعی قلب : در اثر ورود کاتتر به قلب یا به علت تزریق ماده حاجب، ممکن است قلب دچار آریتمی شود. اگر این اتفاق در هنگام آنژیوگرافی ایجاد شود، پزشکتان بی درنگ آن را درمان خواهد کرد.
ایجاد لخته خون : لخته خون ممکن است در شریان اتفاق بیافتد و که یکی از جدی ترین خطرات آنژیوگرافی در نظر گرفته می شود.
احساس گرما و طعم فلزی دهان : یکی از اثرات بعد از آزمایش می تواند احساس گرمی یا عطش و طعم فلزی مختصری در دهان می باشد. همچنین ممکن است واکنش هایی از قبیل راش پوستی، استفراغ، آسم، افت فشار خون و اختلال ضربان قلب به وجود بیایند.
شکستگی کاتتر : امکان دارد کاتتر دچار شکستگی شود و تکه ای کوچک از آن درون بدن باقی بماند. با این حال این اتفاق بسیار نادر است، زیرا پزشک بیشترین دقت را  در زمان انجام این فرآیند به کار می گیرد.

عوارض جدی که به شکل نادر اتفاق می افتد به شرح زیر است!

  • خونریزی
  • حمله قلبی
  • سکته مغزی
  • احتمال آسیب به شریان در بازو و یا کشاله ران
  • آسیب به کلیه ها به دلیل مواد کنتراست

عوارض ممکن است بسته به شرایط با احتمال کمتر یا بیشتر اتفاق بیافتد!

  • افراد دارای سابقه جدی بیماری قلبی
  • افزایش سن احتمال عوارض را نیز بیشتر می کند. 
  • افراد دارای شریان کرونری مسدود شده
  • افراد دارای مشکل کلیه

چگونه می توان عوارض و خطرات آنژیوگرافی را کاهش داد؟

از رانندگی، حمام کردن و بلند کردن وسایل سنگین و غیره خودداری کنید. در زمان بهبود هر گونه عوارض و علائم باید بررسی شود. در صورتی که محل زخم متورم شود و زخم بدتر شود یا خونریزی داشته باشد باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. آنژیوگرافی در مجموع ایمن است اما احتمال خطر در هر نوع آزمایش آن وجود دارد و امکان خونریزی، عفونت، ضربان قلب نامنظم، حمله قلبی، سکته و مرگ نیز وجود دارد اما امکان رخ دادن هر یک از این خطرات بسیار کم است و اگر فردی دچار عملکرد ضعیف کلیه بر اثر دیابت یا فشار خون بالا باشد امکان آسیب به کلیه و اختلال در عملکرد آن ها بیشتر می شود، گاهی این عوارض موقتی هستند و پس از مدتی از بین می روند اما گاهی دائمی بوده و از بین نمی روند. قبل از آنژیوگرافی ، در مورد مسائل زیر به پزشک خود اطلاع دهید:

  • بارداری
  • آسم
  • پرستار بودن
  • حساسیت به رنگ ید
  • پیشینه ای از آنافیلاکسی
  • اختلالات خونی
  • اختلالات کلیه ای یا بیماری های آن
  • حساسیت به داروها
آیا آنژیوگرافی بیهوشی دارد؟

عمل آنژیوگرافی بدون بیهوشی انجام می شود.

آیا درد و گرفتگی پا بعد از آنژیوگرافی قلب خطرناک است؟

در صورت مشاهده این علامت باید سریعا به پزشک مراجعه نمایید.

خروج ترشحات زرد رنگ محل آنژیوگرافی به چه علت است؟

این ترشحات زرد رنگ، ترشحات لنفاوی است. باید به پزشک خود اطلاع دهید زیرا ممکن است نشانه ای از عفونت باشد.

ضایعه استخوانی به جا مانده بعد از آنژیوگرافی قلب چیست؟

به خون جمع شده در این ناحیه که باعث سفتی در ناحیه کشاله ران می شود گفته می شود که به تدریج جذب خواهد شد.


دیدگاه کاربران

0 دیدگاه
    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button