بیماری شریان کرونری از جمله بیماری های قلبی میباشد که بر اثر اختلالی به نام آترواسکروز یا تصلب شرایین به وجود می آید. آترواسکروز زمانی رخ میدهد که مواد چرب در درون شریان خونرسان قلب تجمع پیدا کند. زمانی که پلاک تجمع پیدا کند شریان ها تنگ میشود و عبور جریان خون حاوی اکسیژن و مواد مغذی به سمت قلب دچار مشکل میشود. افزایش انسداد سرعت جریان خون رونده به قلب را کاهش میدهد و ممکن است موجب آنژین قلبی شود. شریان مسدود یا تنگ می تواند منجر به حمله قلبی شود. در این حالت برای رفع آنژین داروهایی تجویز میشود، در صورتی که داروها قادر به پاکسازی شریان های مسدود نباشند شریان های کرونری که شدیدا دچار تنگی شده اند برای کاهش خطر ابتلا به حمله قلبی به درمان های بیشتری از قبیل آنژیوپلاستی و استنت گذاری نیاز دارد.
آنچه در این مقاله می خوانید :
بالون زدن قلب یا بالن زدن روشی برای باز کردن شریان های مسدود قلب می باشد. در آنژیوپلاستی عروق کرونر بالن کوچکی به طور موقت در قسمت بسته شریان قرار میگیرد تا آن را باز کند.
بعد از آنژیوپلاستی و استنت گذاری در شریان امکان بروز عوارض وجود دارد. میتوان گفت خونریزی از جمله شایع ترین عوارض آنژیوپلاستی و استنت گذاری می باشد. در زمان استنت گذاری در قلب ممکن است عوارضی ایجاد شود که ممکن است پزشک را مجبور کند تا به طور اورژانسی برای عمل قلب باز آماده شود. و ممکن است پارگی رگ در زمان آنژیوپلاستی خوب درمان نشود.
از عوارض آنژیوپلاستی می توان به این مورد اشاره کرد که جریان خون در رگ مسدود خواهد شد که علت آن آزادسازی موادی است که از پشت استنت به داخل جریان خون آزاد خواهد شد. تنگی مجدد در 30 الی 40 درصد موارد می تواند از عوارض بالون زدن باشد. استنت قلب برای کاهش تنگی طراحی می شود و استنت دارویی می تواند این مقدار را تا 10 درصد کاهش دهد.
شریان کرونر امکان دارد در حین آنژیوپلاستی پاره یا کنده شود. این عارضه از عوارض بالن زدن قلب می باشد که اگر وخیم باشد میتواند منجر به عمل قلب باز اورژانسی شود.
احتمال خونریزی در محل نصب کاتتر در دست یا پا وجود دارد. عموما این خونریزی ها در حدی است که می تواند باعث ایجاد کبودی شود. در صورت خونریزی شدید فرد ممکن است به تزریق خون و اقدامات جراحی نیاز پیدا کند. این احتمال نیز وجود دارد که با بادکردن بالن آنژیوپلاستی و استنت گذاری رگ قلب پاره شود. این خونریزی در محل ورود وسایل آنژیوگرافی در کشاله ران یا مچ دست اتفاق میفتد. آنژیوگرافی از راه دست احتمال خونریزی محل آنژیوگرافی را کاهش داده است.
قلب بر اثر بالون زدن عروق کرونر تحریک و ضربان آن ممکن است دچار بی نظمی در تپش شود. امکان دارد بعد از آنژیوپلاستی استفاده از دارو یا تنظیم ضربان قلب لازم باشد.
تشکیل لخته خون در هفته یا ماه اول بعد از آنژیوپلاستی عروق کرونر جز عوارض استنت قلب است. تشکیل لخته خون می تواند باعث ایجاد حمله قلبی شود. برای کاهش عوارض استنت قلبی و ایجاد لخته در استنت مصرف آسپیرین ، کلوپیدوگرل یا پلاویکس و داروهای دیگر توسط متخصص قلب و عروق تجویز خواهد شد.
موادی که باید در زمان آنژیوپلاستی و استنت گذاری استفاده می شود امکان دارد به ایجاد مشکلات کلیوی منجر شود. مخصوصا در افرادی که از قبل مشکلات کلیوی دارند. اگر در معرض خطر هستید، متخصص قلب و عروق دارویی تجویز خواهد کرد که از کلیه ها محافظت کند.
همانطور که گفته شد از عوارض آنژیوپلاستی تشکیل لخته خون می باشد که ممکن است در عروق کرونر ایجاد شود و منجر به حمله قلبی شود. البته احتمال رخداد این عارضه نادر است.
هنگام آنژیوپلاستی عروق کرونر ، لخته های خونی که بر روی کاتتر ایجاد می شوند قادرند جدا شوند و به سمت مغز حرکت کنند. داروهای رقیق کننده خون برای کاهش این خطر تجویز خواهند شد. سکته مغزی از جمله عوارض بالن زدن قلب که می تواند در اثر جدا شدن پلاک چربی هنگامی که کاتتر در آئورت پیچ خورده است رخ دهد.
گاهی بعد از آنژیوپلاستی ممکن است فرد دچار تنگی نفس شود. علت این امر بالون های داخل رگ قلب می باشد که برای 30 تا 60 ثانیه باد میشود که خونرسانی به قلب را کاهش میدهد. در اصل این امر شبیه به این می باشد که سکته و کمبود اکسیژن برای بیمار اتفاق میفتد. بعد از خارج کردن بالن از قلب و رسیدن به حالت نرمال در صورتی که تنگی نفس برای بیمار طولانی شود باید به پزشک اطلاع داده شود.
گاهی نیز بیماران دچار آنژین بعد از آنژیوپلاستی می شوند که نشاندهنده تنگی شریان های قلبی است.
در صورت بروز هر کدام از علائم زیر بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید:
این کار می تواند خطر خونریزی بعد و در هنگام آنژیوگرافی را کاهش دهد. البته نباید بدون مشورت با پزشک استفاده از هرگونه دارو را متوقف نکنید. وارفارین نیز دارویی ضد انعقاد می باشد که موجب کاهش ایجاد لخته خون خواهد شد. اما اگر بیماری مانند فیبریلاسیون دهلیزی ممکن است نیاز به وارفارین داشته باشد.
اگر دارویی مصرف می کنید باید از قبل به پزشک خود اطلاع دهید.
دیدگاه کاربران
0 دیدگاه