گرفتن نوار قلب باید چگونه انجام شود؟ اقدامات قبل و بعد از آن

نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام به نمایش نموداری پتانسیل ها یا فعالیت های الکتریکی توسط قلب گفته میشود. امواج الکتریکی قلب با دستگاه الکتروکاردیوگراف (ECG / EKG) بر روی کاغذی شطرنجی ترسیم میشود. گرفتن نوار قلب بعنوان اقدامی روتین و اولیه برای بررسی درد های قلب و سکته‌ های قلبی انجام میشود که عموما برای افرادی که مشکوک به آنژین و سکته قلبی یا مشکلات حاد قلبی هستند توصیه و انجام خواهد شد.
فعالیت الکتریکی قلب توسط ثبت سیر یک ایمپالس الکتریکی از منشا آن، در گره سینوسی دهلیزی، که باعث انقباض قلب می شود، انجام میگیرد. گرفتن نوار قلب به این صورت است که الکترودهای فلزی به اندامها و قفسه سینه وصل میشود و سیگنال های قلب را دریافت خواهد کرد. نوار قلب کاملا غیرتهاجمی و بی خطر است و اطلاعاتی ارزشمند در رابطه با قلب به متخصص قلب و عروق خواهد داد. 

گرفتن نوار قلب

گرفتن نوار قلب چگونه انجام میشود؟

الکتروکاردیوگرام یا همان نوار قلب میتواند اطلاعاتی را از وضعیت سلامت قلب در اختیار پزشک قرار دهد. برای گرفتن نوار قلب 10 الکترود با پد چسب به قفسه سینه چسبانده میشود. در صورتی که در قفسه سینه خود مو دارید حتما آن را بتراشید. در طول فرآیند باید مستقیم و رو به بالا دراز بکشید و رایانه اطلاعات لازم را از طریق اتصالات بر روی کاغذ ثبت خواهد کرد.
بعد از گرفتن نوار قلب پرستار یا تکنسین الکترود‌ها را از قفسه سینه فرد جدا می کند. ممکن است محلی که الکترودها به آن وصل شده است کمی قرمز شود که اشکالی ندارد. بیمار بعد از تست نوار قلب میتواند فعالیت های روزانه خود را از سربگیرد. 
در مجموع این فرآیند کمتر از 10 دقیقه زمان نیاز دارد. 
در صورتی که بیمار قطع عضو بود یا عضوی از وی در گچ باشد، لید را باید در نزدیک ترین قسمت به اندام باید وصل کنید. نقاطی که دارای ضخامت هستند می توان از پوارهای لید سینه ای برای گرفتن لید دست و پا استفاده کرد. سیم مربوط به دست یا پا را با یک پوار به پوست وصل خواهیم کرد.
اگر بیمار در حال تشنج یا لرزش به علت سرما باشد نوار قلبی پارازیت زیادی خواهد داشت که برای کاهش آن لید را به قسمت پروگزیمال دست یا پا یا بخشی که به قلب نزدیک تر باشد متصل می کنند. 

در نوار قلب چه چیزی مشخص میشود؟

  • ضخیم شدن عضلات دیواره قلب در اثر فشار خون بالا یا دیگر بیماری‌ ها
  • اگر حمله قلبی اخیرا در فرد اتفاق افتاده باشد و اثرات آن باقی مانده باشد. 
  • قسمت هایی از قلب که خونرسانی کافی ندارند
  • تعداد و الگوی غیرطبیعی ضربانات قلب
  • شواهد اختلالات الکترولیتی در بدن

قبل از گرفتن نوار قلب

  • بیمار قبل از انجام تست نباید فعالیت فیزیکی شدید داشته باشد.
  • بیمار قبل از گرفتن نوار قلب نباید وعده غذایی سنگینی میل کند. 
  • آقایان باید موهای سینه را بتراشید. 
  • بیمار باید از استرس دور بماند.
  • باید بیمار ساعت و سایر لوازم فلزی خود را در بیاورد.

افزایش دقت نوار قلبی

برای داشتن نوار قلبی بدن خطا و دقیق باید کارهای زیر را انجام دهید:

  • بیمار باید کاملا راحت رلکس باشد.
  • فرد باید لباس آزاد برتن کند.
  • به تخت بیمار تکیه نباید تکیه دهید. 
  • اطراف بیمار نباید تلویزیون، موبایل، رادیو روشن باشد.
  • زمانی که پارازیت در نوار مشاهده شد باید از سیم ارت استفاده شود.
  • از ژل لیدوکائین یا آب بر روی سطح پوست بیمار برای افزایش رسانایی و ثبت بهتر جریان الکتریکی قلب استفاده نمایید. 
اهمیت گرفتن نوار قلب

چگونه باید لیدها را برای گرفتن نوار قلب وصل کنیم؟

سیم های مربوط از طریق گیره ها یا بادکش های مخصوص به بدن وصل خواهد شد و بعد از تنظیم دستگاه، 12 لید قلبی و 1 لید بلند از فرد گرفته خواهد شد. اتصال درست تمام سیم ها برای گرفتن نوار قلب لازم است. محل اتصال بادکش های جلوی قلبی اهمیت دارد. سیم هایی که به جلو قلب مربوط هستند با بادکش های خاص یا ترتیب مشخصی از جلوی قلب تا پهلوی چپ به بیمار چسبانده و سپس به صورت اتوماتیک یا دستی 12 نوع مختلف نوار گرفته می شود.
سیم های خاصی الکتریسیته را برعهده خواهد داشت. 6 نوار اول وظیفه ثبت لیدهایی از دست و پا را به عهده دارد و 6 نوار دوم مربوط به سیم های جلوی قلبی است. در ضمن معمولاً یک نوار بلند تر از لید شماره 2 گرفته خواهد شد تا سلامت ضربان قلب در طول زمان مشخص شود.

اهمیت  گرفتن نوار قلب

زمانی که فشار خون بالا می رود برای اینکه قلب از عهده افزایش بار تحمیل شده برآید سایز آن افزایش می یابد. این عمل منجر به افزایش ولتاژ در الکتروکاردیوگرام خواهد شد و شاخص غیر مستقیمی از اندازه قلب را فراهم خواهد کرد. اگر کسی به هایپرتروفن بطن چپ دچار شود، باید برای درمان فوری فشار خون بالا اقدام کند. زیرا این امر به این معناست که عضله قلب تحت فشار شدیدتری قرار دارد تا بتواند همراه با افزایش غیر طبیعی فشار خون ، خون را به تمامی نقاط بدن پمپاژ کند.

نحوه گرفتن نوار قلب جنین چگونه انجام میشود؟

گرفتن نوار قلب جنین به این صورت است که مادر در حالت استراحت دراز کشیده و نواری به دور شکم او بسته می ‌شود که دارای یک پروب‌ گرد و در واقع تک لید می باشد و قادر است ضربان قلب جنین که 120 تا 160 بار در دقیقه است، را ثبت کند و نوار مربوطه را نشان دهد.
اگر جنینی در خطر باشد میتوانیم از طریق نوار قلب متوجه آن شویم. گاهی تشخیص مشکلی در سلامت جنین میتواند منجر به ختم بارداری شود. 
اگر در 3 ماهه سوم بارداری مادر متوجه کاهش حرکت جنین خود شد باید نوار قلب بگیرید و از سلامت آن باخبر شوید.
البته بعضی از جنین‌ ها در داخل رحم ضربان غیر طبیعی داشته و ممکن است قلب آنها کند یا تند تر از حد معمول آن بزند. 


دیدگاه کاربران

0 دیدگاه
    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button