عروقی که خون غنی از اکسیژن را به قلب میرسانند، عروق کرونر نامیده میشوند. عرض عروق کرونر تقریباً به اندازه یک نی است که تقریباً 1/8 اینچ (4 میلی متر) عرض دارد و با پایین آمدن روی قلب به تدریج مخروطی میشود. گرفتگی عروق قلبی در اثر اجتماع پلاک در دیواره رگهای خونی که به قلب میرسند ایجاد میشود. پلاک از رسوبات کلسترول تشکیل شده است. تجمع پلاک باعث میشود که داخل رگها به مرور زمان باریک شوند. این فرآیند آترواسکلروز نامیده میشود. دو شریان کرونر اصلی وجود دارد؛ شریان کرونر اصلی چپ و شریان کرونری راست. شریان کرونر اصلی چپ به دو شاخه به نامهای شریان نزولی قدامی چپ (LAD) و شریان سیرکومفلکس چپ تقسیم میشود. این سرخرگهای بزرگتر دور قسمت بیرونی قلب میپیچند و به شریانهای کرونری «حاشیهای» و کوچکتر تقسیم میشوند که در اطراف بیرون قلب قرار دارند و حتی عروق کوچکتر را به داخل میفرستند.
آنچه در این مقاله می خوانید :
گرفتگی عروق قلبی (CAD) در اثر تجمع پلاک در دیواره رگهایی که خون را به قلب (به نام عروق کرونر) و سایر قسمتهای بدن میرسانند، ایجاد میشود. پلاک از رسوبات کلسترول و سایر مواد در شریان تشکیل شده است. تجمع پلاک باعث باریک شدن داخل رگها در طول زمان میشود که میتواند تا حدی یا به طور کامل جریان خون را مسدود کند. این فرآیند آترواسکلروز نامیده میشود.
آنژین یا درد و ناراحتی قفسه سینه، شایعترین علامت گرفتیگی عروق قلبی (CAD) است. آنژین میتواند زمانی اتفاق بیفتد که پلاک بیش از حد در داخل رگها ایجاد میشود و باعث باریک شدن آنها میشود. شریانهای تنگ میتوانند باعث درد قفسه سینه شوند زیرا میتوانند جریان خون را به ماهیچه قلب و بقیه بدن مسدود کنند. برای بسیاری از افراد، اولین سرنخ مبنی بر ابتلا به CAD حمله قلبی است. علائم حمله قلبی عبارتند از؛
با گذشت زمان، CAD میتواند عضله قلب را ضعیف کند. این وضعیت میتواند منجر به نارسایی قلبی شود، یک وضعیت جدی که در آن قلب نمیتواند خون را آنطور که باید پمپاژ کند.
اضافه وزن، عدم تحرک بدنی، تغذیه ناسالم و استعمال دخانیات از عوامل خطر CAD هستند. سابقه خانوادگی بیماری قلبی نیز خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد. برای دانستن خطر ابتلا به CAD، پزشک فشار خون، کلسترول خون و سطح قند خون را اندازه گیری میکند.
اگر در معرض خطر بالای بیماری قلبی هستید یا قبلاً علائمی دارید، پزشک میتواند از چندین آزمایش برای تشخیص این بیماری استفاده کند.
آزمایشات قلب و کارهایی که انجام میدهند.
(ECG) یا (EKG): الکتروکاردیوگرام فعالیت الکتریکی، سرعت و منظم بودن ضربان قلب را اندازه گیری میکند.
اکوکاردیوگرافی: از اولتراسوند (موج صوتی ویژه) برای ایجاد تصویری از قلب استفاده میکند.
تست ورزش: ضربان قلب را هنگام راه رفتن روی تردمیل اندازه گیری میکند. این به تعیین میزان عملکرد قلب در زمانی که باید خون بیشتری پمپاژ کند کمک میکند.
اشعه ایکس قفسه سینه: از اشعه ایکس برای ایجاد تصویری از قلب، ریهها و سایر اندامهای قفسه سینه استفاده میکند.
کاتتریزاسیون قلبی: با وارد کردن یک لوله نازک و انعطاف پذیر از طریق شریان در کشاله ران، بازو یا گردن برای رسیدن به قلب، داخل رگهای فرد را برای انسداد بررسی میکند. متخصصان میتوانند فشار خون درون قلب و قدرت جریان خون را از طریق حفرههای قلب اندازه گیری کنند و همچنین نمونههای خون را از قلب جمع آوری کنند.
آنژیوگرافی: عروق گرفته قلب و جریان خون را از طریق عروق کرونر بررسی میکند.
اسکن کلسیم عروق: یک توموگرافی کامپیوتری (CT) سی تی اسکن که در شریانهای قلب برای تجمع کلسیم و پلاک بررسی میشود.
سونوگرافی کاروتید
اسکن دوبلکس کاروتید از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از شریانهای کاروتید در هر دو طرف گردن استفاده میکند. این به پزشک اجازه میدهد تا تجمع پلاک در شریانهای فرد را بررسی کند و خطر سکته مغزی او را ارزیابی کند.
توانبخشی قلبی یک برنامه مهم برای هر کسی است که پس از حمله قلبی، نارسایی قلبی یا سایر مشکلات قلبی نیاز به جراحی یا مراقبتهای پزشکی دارد. در این افراد، توانبخشی قلبی میتواند به بهبود کیفیت زندگی کمک کند و به پیشگیری از یک رویداد قلبی دیگر کمک کند.
اگر مبتلا به گرفتگی عروق قلبی هستید، پزشک مراحل زیر را برای کمک به کاهش خطر حمله قلبی یا بدتر شدن بیماری قلبی پیشنهاد میکند:
تغییرات سبک زندگی، مانند خوردن یک رژیم غذایی سالم (سدیم کمتر، چربی کمتر)، افزایش فعالیت بدنی، رسیدن به وزن مناسب و ترک سیگار. داروهایی برای درمان عوامل خطر گرفتگی عروق قلبی مانند کلسترول بالا، فشار خون بالا یا ضربان قلب نامنظم. روشهای جراحی برای کمک به بازگرداندن جریان خون به قلب، روشهای درمانی گرفتگی عروق خونی هستند.
کلام آخر
گرفتگی عروق قلبی منجر به نارسایی قلبی میشود. نارسایی قلبی به این معنی نیست که قلب از کار افتاده است. بلکه به این معنی است که قلب کارایی کمتری نسبت به حالت عادی دارد. به دلایل مختلف، خون در قلب و بدن با سرعت کمتری حرکت میکند و فشار در قلب افزایش مییابد. در نتیجه، قلب نمیتواند اکسیژن و مواد مغذی کافی را برای رفع نیازهای بدن پمپ کند. برای جلوگیری از گرفتگی عروق پزشکان توصیه میکنند نمک و کلسترول کمتری مصرف کنید. چرا که این مواد غذایی میتوانند دررگها رسوب کنند و منجر به گرفتگی عروق قلبی شوند.
دیدگاه کاربران
0 دیدگاه