ارتباط کلسترول بالا و بیماری های قلبی؛ بررسی علل و درمان

کلسترول بالا برای  قلب، خطرهای زیادی را به وجود می آورد. وجود کلسترول به میزانی، برای بدن لازم است. مقداری از کلسترول مورد نیاز بدن، از مواد غذایی و بیشتر آن توسط کبد، تامین می شود. کلسترول نوعی چربی است که در خون وجود دارد. وقتی میزان کلسترول از حالت طبیعی خارج شده و زیاد شود؛ در رگ های خونی رسوبات به وجود می آید. این رسوبات چربی، جریان خون عروق را کاهش می دهند. در ادامه ی مقاله مفهوم کلسترول و مشکلاتی که برای قلب ایجاد می کند را، به طور کامل توضیح داده ایم. با ما همراه باشید. 

کلسترول بالا و بیماری های قلبی

کلسترول چیست؟

کلسترول نوعی چربی است که به بدن برای تولید سلول ها، هورمون ها، ویتامین D و صفرا کمک می کند. در خون علاوه بر کلسترول، پروتئین نیز وجود دارد. گاهی کلسترول با پروتئین در خون ترکیبب می شوند. این ترکیب به عنوان لیپوپروتئین ، شناخته می شود. دو نوع اصلی لیپوپروتئین داریم:

  • کلسترول LDL (لیپوپروتئین با چگالی کم) یا کلسترول بد:  این نوع کلسترول در سراسر بدن قرار می گیرد. در اغلب موارد، این نوع کلسترول باعث بیماری های قلبی می شود. 
  • کلسترول HDL (لیپوپروتئین با چگالی بالا) یا کلسترول خوب: این نوع کلسترول در کبد قرار می گیرد. کبد کلسترول را تجزیه می کند. 

تری گلیسرید

نوعی چربی دیگر نیز در خون ما وجود دارد که با نام تری گلیسرید شناخته می شود. داشتن اضافه وزن زیاد، خوردن غذاهای شیرین علت های به وجود آمدن تری گلیسرید می باشد. تری گلیسرید به باریک شدن رگ های خونی کمک زیادی می کند؛ در نتیجه برای بدن خطرناک می باشد.

کلسترول بالا چگونه باعث بیماری های قلبی می شود؟

هر چقدر مقدار کلسترول خوب پایین و کلسترول بد بالا باشد، میزان خطر برای فرد بیشتر می شود.  مقدار اضافه ی کلسترول LDL  در دیواره ی رگ های خونی جمع می شوند. مجموع این کلسترول، ماده ای به نام پلاک را به وجود می آورد. پلاک ها رگ های خونی را باریکی یا مسدود می کنند؛ که در نتیجه جریان خون کاهش می یابد. وقتی خون کافی به قلب و مغز نرسد، بیماری های قلبی مانند حمله قلبی، نارسایی قلبی، آنژین و سکته مغزی رخ می دهد.  

چه عواملی باعث افزایش کلسترول می شود؟

تمام افراد می توانند دچار کلسترول بالا شوند. همانطور که گفتیم کلسترول خود در بدن وجود دارد. اما مقداری نیز از طریق مواد غذایی وارد بدن می شود. برای هر دو حالت عواملی وجود دارند که میزان کلسترول را افزایش دهند. برخی از این عوامل را می توان کنترل کرد، اما برخی دیگر، از کنترل ما خارج هستند. عوامل افزایش کلسترول عبارت اند از: 

  • رژیم غذایی نادرست: خوردن موادهای غذایی پرچرب مانند کره های حیوانی، گوشت قرمز، لبنیات پر چرب و چیپس به صورت افراطی، کلسترول بد بدن را افزایش می دهد.
  • عدم فعالیت بدنی: وقتی شما فعالیت های بدنی نداشته باشید. سرعت انباشته شدن کلسترول در بدن زیاد می شود.
  • سیگار کشیدن: باعث می شود در رگ های خونی رسوبات چربی به وجود بیاید و به خوده دیواره های عروق آسیب می رساند. هم چنین از تولید کلسترول های خوب بدن، جلوگیری می  کند. 
  • اضافه وزن و چاقی: وقتی شاخص توده بدنی بالای 30 باشد، شما در معرض خطر کلسترول بالا قرار می گیرید. 
  • وراثت: برخی افراد ژن هایی را از مادر ، پدر یا حتی پدربزرگ و مادربزرگ خود به ارث می برند که باعث می شود کلسترول بیش از حد داشته باشند. به این بیماری هایپرکلسترولمی خانوادگی (FH) گفته می شود. شدت FH مربوط به مدت و درجه کلسترول LDL در خون است. FH خطرناک است زیرا می تواند باعث بیماری آترواسکلروتیک قلب زودرس شود.
  • بیماری کلیه یا کبد: کبد عضوی از بدن است که دو سوم کلسترول بدن را به طور طبیعی تولید میکند. در صورت آسیب دیدن میزان کلسترول خوب دن کاهش می یابد.
  • افزایش سن: از آنجا که با افزایش سن ، شیمی بدن شما تغییر می کند ، خطر کلسترول خون بالا می رود. کبد با افزایش سن، کمتر قادر به حذف کلسترول LDL می شود.
  • دیابت: قند خون بالا منجر به افزایش سطح کلسترول(LDL) و کاهش کلسترول HDL می شود. قند خون بالا به مخاط عروق نیز آسیب می زند.
  • غده تیروئید کم کار
عوامل افزایش کلسترول

چگونه کلسترول بالا کنترل می شود؟

ابتدا با تغییر سبک زندگی مانند انجام ورزش و فعالیت های بدنی، حذف مواد غذایی دارای کلسترول بالا از رژیم غذایی و ترک سیگار تلاش بر این است که کلسترول بدن کاهش یابد. اگر با انجام این موارد، تغییری در میزان کلسترول مشاهده نشود. پزشک برای کنترل داروهایی را، تجویز می کند. داروی اصلی برای کنترل، استاتین می باشد.

چرا کلسترول در زنان متفاوت از مردان عمل می کند؟

در زنان نوعی هورمون به نام استروژن تولید می شود. این هورمون، نوعی هورمون جنسی است؛ که با نزدیک شدن به یائسگی و بعد از یائسگی، کمتر تولید می شود. هر چقد سطح استروژن کاهش یابد؛ سطح کلسترول LDL (نوع مضر) افزایش می یابد؛ و سطح کلسترول HDL (نوع مثبت) کاهش می یابد. در نتیجه چربی و کلسترول در شریان ها جمع می شوند و این فرآیند، حمله قلبی و سکته مغزی را، افزایش می دهد. به طور کل بانوان نسبت به اقایان، بیشتر در معرض کلسترول بالا قرار می گیرند.

کلسترول چگونه اندازه گیری میشود؟

تنها  با انجام آزمایش خون، میزان کلسترول بدن خود را متوجه می شوید.

علائم و نشانه های کلسترول بالا

چربی خون بالا به خودی خود، علائمی ایجاد نمی کند. اما ممکن است علائم بیماری های قلبی که ناشی از کلسترول بالا می باشد، بروز یابد. مثلا درد در قفسه سینه که به علت آنژین یا حمله قلبی ایجاد می شود. 


دیدگاه کاربران

0 دیدگاه
    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button