ناهنجاری ریتمی قلب در واقع شامل تمامی مدل های تپش ضربان قلب است.بیماری ناهنجاری ریتمی قلب یا آریتمی قلبی، ضربان نامنظم قلب را توصیف میکند. در این حالت قلب میتواند به شدت تند، کند، نامنظم و یا متغیر عمل ضربان را انجام دهد.
بسیاری از آریتمیهای قلبی بی خطر هستند اما در صورتی که دامنه تغییرات در تپش قلب زیاد باشد ویا این ناهنجاری ریتمی ناشی از یک بیماری قلبی باشد ،در نتیجه بهتر است حتما آن را پیگیری کنیم .
در این مقاله همراه ما باشید تا با آریتمی قلبی، انواع ناهنجاری ریتم قلبی و نحوه درمان آن آشنا شوید.
آنچه در این مقاله می خوانید :
آریتمی قلبی شامل گروهی از شرایط مثل بیماری ها یا عوامل بیرونی است که باعث می شوند ضربان قلب نامنظم ، خیلی آهسته ویا خیلی سریع انجام شود.
زمانی که تعداد تپش های قلب شما در هر دقیقه کمتر از شرایط عادی باشد احتمالا شما دچار برادی کاردی یا کند تپشی شده اید.دراین حالت معمولا میزان ضربان قلب در هر دقیقه کمتر از60 ضربه است.
اگر برادی کاردی به دلیل یک بیماری زمینه ای ایجاد شود ، پزشک ابتدا باید این بیماری را درمان کند. در صورت عدم وجود مشکل اساسی ، پزشک ممکن است کاشتن ضربان ساز را توصیه کند.ضربان ساز دستگاه کوچکی است که پزشک زیر پوست قفسه سینه یا شکم قرار میدهد تا به کنترل ریتم های غیرطبیعی قلب کمک کند. ضربان سازها از پالس های الکتریکی استفاده می کنند تا قلب را با حداقل میزان معمول به تپش ادامه دهد.
تاکی کاردی در نقطه مقابل برادی کاردی قرار دارد.زمانی که ضربان قلب بیش ازحد معمول باشد به اصطلاح میگوییم فرد دچار تاکی کاردی شده است.به بیان علمی تر زمانی که تعداد تپش های قلب در دقیقه بیشتر از 100 ضربان باشد، تاکی کاردی رخ داده است.
تاکی کاردی داری دو نوع بطنی و فوق بطنی است.درحالت فوق بطنی ضربان قلب سریع اتفاق میافتد و دارای ریتم مشخصی است اما در حالت بطنی تکانه های الکتریکی قلب به صورت غیر طبیعی هدایت میشوند و این مدل از آریتمی قلبی، اغلب در افرادی که در گذشته دچار حمله قلبی شده اند رخ میدهد.
انجام حرکات واگال: حرکات و تمرینات خاصی که فرد می تواند در خانه انجام دهد ممکن است برخی از انواع آریتمی را که از نیمه پایینی قلب شروع می شود ، متوقف کند.
داروها: استفاده از دارو باعث درمان آریتمی نمیشود ، اما معمولاً در کاهش تعداد تاکی کاردی موئثر هستند. برخی دارو ها نیز باعث بهتر شدن هدایت الکتریکی قلب میشوند.
کاردیو ورژن یا شوک هماهنگ قلبی :پزشک ممکن است از شوک الکتریکی یا دارو برای تنظیم مجدد ریتم قلب به ریتم معمول خود استفاده کند.
درمان ابلیشن (Ablation): جراح در این روش یک یا چند لوله باریک به نام کاتتر را در قلب قرار می دهد. آنها کاتترها در مناطقی از قلب قرارمیگیرند که جراح تشخیص دهد منشاء آریتمی قلبی باشد. سپس جراح از آنها برای از بین بردن قسمت های کوچک بافت آسیب دیده استفاده می کند ، که اغلب آریتمی را اصلاح می کند.
دفیبریلاتور (ICD) قابل کاشت : دفیبریلاتور درواقع همان الکتروشوک قلبی است.جراح آن را در ناحیه ترقوه چپ میکارد. سپس دستگاه ضربان قلب را کنترل می کند. اگر سرعت غیر معمول را تشخیص دهد ، قلب را تحریک می کند تا به سرعت طبیعی خود بازگردد.
روش ماز برای کنترل آریتمی قلبی: در طول عمل پیچ و خم ، جراح یک سری برش های جراحی را در قلب ایجاد می کند. سپس این زخم ها بهبود می یابند و بلوک هایی ایجاد می کنند که تکانه های الکتریکی را هدایت می کنند و به قلب کمک می کنند تا به طور موئثرتری بتپد.
جراحی آنوریسم بطنی: گاهی اوقات ، آنوریسم یا برآمدگی در رگ خونی که به قلب منتهی میشود می تواند باعث آریتمی شود. اگر درمانهای دیگر تاثیرگذارنباشند ، ممکن است جراح مجبور به برداشتن آنوریسم شود.
جراحی بای پس عروق کرونر: جراح شریان ها یا وریدها را از نقاط دیگر بدن به عروق کرونر پیوند می زند. این روش به گردش خون در هر ناحیه ای که باریک شده باشد، کمک می کند و خون رسانی به عضله قلب را بهبود میبخشد.
فیبریلاسیون دهلیزی به ضربات نامنظم حفره های دهلیزی گفته میشود که بسیار مشابه تاکی کاری است که در این حالت قلب به جای ایجاد یک انقباض قوی ،باعث ایجاد تپش سریع قلب میشود.این نوع آریتمی قلبی معمولادر افراد بیشتر در افراد بالای 65 سال وجود دارد.
داروهای ضد آریتمی:برای برگرداندن ریتم سینوسی و حفظ آن در طولانی مدت از داروهایی مانند فلکایینید ، پروپافنون ، ایبوتیلید و آمیودارون استفاده می شود. این داروها تا 60 درصد باعث ایجاد درمان میشوند.به دلیل عوارض مختلفی که این داروها ایجاد میکنند از استفاده خودسرانه آن ها جلوگیری کنید وباید تحت نظارت پزشک متخصص مصرف شود.
شوک الکتریکی:یکی از روش های موثر در برگرداندن ریتم سینوسی است. این کار در بیمارستان و به وسیله دستگاه شوک الکتریکی صورت می گیرد. بیشترین موارد استفاده آن در موارد اورژانسی یا زمانی است که درمان های دارویی موثر نباشند. قبل انجام الکرتوشوک پزشک مربوطه باید از عدم وجود لخته خونی مطمن باشد
عمل ابلیشن (Ablation): درصورتی که هیچ یک ار روش های عنوان شده کارساز نبود از آبلیشن دهلیز چپ و بافت های اطراف مانند وریدهای ریوی استفاده می شود. در این روش لوله کاتتر وارد قلب و دهلیز چپ شده و به وسیله حرارت یا با استفاده از ایجاد سرمای شدید ، برش هایی در بافت دهلیز چپ و وریدهای ریوی ایجاد میکنند تا مسیر حرکت مدار الکتریکی در قلب تغییر کند و اصلاح شود.
نقباض زودرس بطنی(PVC) ضربان قلب اضافی است که در یکی از حفره های بطن شروع می شود. این ضربانات اضافی ریتم منظم قلب را مختل میکند و بعضی اوقات باعث میشود احساس لرزیا جا افتادن یک ضربان را در قفسه سینه خود احساس کنید.
اگر احساس لرز یا احساسات عجیب در قفسه سینه دارید حتما با پزشک خود صحبت کنید.
ضربان بطنی زودرس برای اکثر افراد که دارای ریتم قلبی غیر طبیعی هستند،مشکل حادی ایجاد نمی کند و نیاز به درمان تهاجمی ندارد. با این وجود اگر PVC مکرر دارید پزشک ممکن است درمان های دیگری را توصیه کند.
رعایت رژیم غذایی و داشتن سبک زندگی سالم: بهتر در استفاده از مواد غذایی که شامل محرک هایی چون کافئین یا تنباکو میشوند رعایت بیشتری را انجام دهید و ساعت خواب خود را منظم نمایید.هرچه عتداد محرک های درونی ومحیط را کاهش دهید میزان آریتمی قلبی کمتری خواهید داشت.
بتابلاکرها:این داروها اغلب برای درمان فشار خون بالا و بیماری های قلبی استفاده می شوند .درعین حال میتوانند باعث سرکوب انقباضات زودرس بطن شوند. در صورتی تاکی کاردی بطنی یا PVC ها مکرر شوند به طوری که باعث اختلال در عملکرد قلب شوند ،ممکن است از داروهای دیگری مانند مسدود کننده های کانال کلسیم یا داروهای ضد آریتمی مانند آمیودارون (Pacerone) یا فلاکاینید (Tambocor) نیز استفاده شود.
سوزاندن با کاتتررادیوفرکانس:درصورتی که PVC به هیچ یک ار روش های بالا کنترل نشود وآریتمی قلبی همچنان ادامه داشته باشد از روش سوزاندن با کاتتر استفاده میکنند دراین روش بافت هایی که باعث ایجاد انقباضات نا منظم میشوند را میسوزانند.
دیدگاه کاربران
0 دیدگاه