منظور از برادی کاردی قلب چیست؟ همه چیز درباره آن!

برادی کاردی کاهش ضربان قلب کمتر از حد طبیعی است. به‌طورکلی، ضربان قلب در حالت استراحت بین 60 تا 100 ضربه است. از سوی دیگر، زمانی که این نوع اختلال رخ می‌دهد، ضربان کمتر از 50 در دقیقه است. اگرچه این یک اختلال است، اما برادی کاردی در افرادی که ورزش‌های رقابتی انجام می‌دهند رایج است و بنابراین ممکن است یک مشکل واقعی را نشان ندهد. در این مقاله به بررسی کامل برادی کاردی در سنین مختلف و درمان آن می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

عملکرد قلب

قبل از تجزیه‌ و تحلیل علل ایجاد این آسیب‌شناسی، لازم است عملکرد سیستم الکتریکی قلب را بشناسیم. گروهی از سلول‌ها به نام گره سینوسی دهلیزی مسئول تولد این تکانه الکتریکی هستند که ابتدا در دهلیز راست و سپس در دهلیز چپ منتشر می‌شود. وقتی این‌ها منقبض می‌شوند، سیگنال الکتریکی از طریق گره دهلیزی به بطن‌ها می‌رسد. در اینجا دسته‌ای از سلول‌های تخصصی به نام bundles of His سیگنال را به دو بطن پخش می‌کند و باعث تپش قلب می‌شود. اگر چیزی باعث تغییر در این سیستم پیچیده شود، ممکن است ضربان قلب خیلی سریع (تاکی‌کاردی)، نامنظم (آریتمی) یا خیلی آهسته (برادی کاردی) اتفاق بیافتد. علاوه بر این، عوامل دیگری نیز وجود دارند که می‌توانند باعث برادی کاردی شوند، مانند: آسیب به میوکارد مربوط به افزایش سن، فشارخون شریانی، ناهنجاری‌های قلبی از بدو تولد، کم‌کاری تیروئید، آپنه انسدادی خواب و غیره.

علائم برادری کاردی

انواع ضربان قلب

در بزرگسالان، قلب در حالت استراحت با فرکانس متوسط ​​حدود 75 ضربه در دقیقه می‌زند، اما در نظر گرفته می‌شود:

  1. طبیعی: ضربان قلب در حالت استراحت بین 60 تا 90 ضربه در دقیقه (bpm)؛
  2. تاکی کاردی: ضربان قلب در حالت استراحت بالای 90 ضربه در دقیقه.
  3. برادی کاردی: ضربان قلب در حالت استراحت زیر 60 ضربه در دقیقه.
  4. در دوره نوزادی ضربان قلب بیشتر است، تا 180 ضربان در دقیقه طبیعی در نظر گرفته می‌شود، از 10 سالگی بین 70-110 ضربان در دقیقه طبیعی است.

برادی کاردی را می‌توان در محدوده زیر نظر گرفت:

  • خفیف: ضربان قلب 50-59
  • متوسط: ضربان قلب 40-49
  • شدید: ضربان قلب کمتر از 40

علت ایجاد برادی کاردی

برادی کاردی یک وضعیت بالینی ثانویه به دلایل مختلف است، اما اغلب با هیچ بیماری زمینه‌ای (برادی کاردی فیزیولوژیکی) همراه نیست و می‌تواند خود را به‌صورت سرگیجه، سنکوپ یا ازدست‌دادن هوشیاری نشان دهد. برادی کاردی در جوانان و ورزشکاران بسیار دیده می‌شود. دومین اوج بروز در سنین بالا مشاهده می‌شود که در آن برادی کاردی می‌تواند فیزیولوژیکی یا ثانویه به بیماری قلبی، سیستمیک یا مصرف مواد باشد.

بیماری‌های قلبی که می‌توانند باعث برادی کاردی شوند می‌توانند عبارت‌اند از:

  • بیماری گره سینوسی دهلیزی: این یک آسیب‌شناسی قلبی است که با تغییر شکل‌گیری تکانه قلب تعریف می‌شود که در افراد مسن بسیار شایع است.
  • بلوک دهلیزی: این یک آسیب‌شناسی قلبی است که با تغییر در انتقال تکانه قلبی از گره سینوسی – دهلیزی به گره دهلیزی مشخص می‌شود.
  • انفارکتوس میوکارد: حملات قلبی، به‌ویژه دیواره تحتانی که می‌تواند باعث اختلال در عملکرد سیستم هدایت قلب و ایجاد برادی کاردی شود.
  • میوکاردیت، اندوکاردیت: التهاب عضله قلب یا دیواره داخلی.

برادی کاردی سینوسی می‌تواند ناشی از شرایط سیستمیک باشد، از جمله:

  1. کم‌کاری تیروئید: کاهش عملکرد تیروئید.
  2. تغییرات الکترولیت، مانند افزایش پتاسیم
  3. فشارخون داخل جمجمه، یعنی افزایش فشار در داخل استخوان جمجمه
  4. هیپوترمی، کاهش قابل‌توجه دمای بدن
  5. بیماری‌های عفونی مانند تب حصبه و بروسلوز.

برادی کاردی ثانویه به مصرف مواد عمدتاً با مصرف داروهایی مانند:

  1. بتابلوکرها
  2. مسدودکننده‌های کانال کلسیم
  3.  دیگوکسین

تفاوت برادی کاردی و برادی آریتمی

برادی‌کاردی (کاهش سرعت ضربان قلب)، می‌تواند از دو نوع باشد:

برادی کاردی فیزیولوژیکی یا برادی کاردی سینوسی، ضربان قلب کمتر از 60 ضربه در دقیقه است که یک توالی الکتریکی طبیعی قلب وجود دارد (تکانه الکتریکی نیز مسیر درست را دنبال می‌کند)

برادی‌کاردی پاتولوژیک یا برادی آریتمی، در این مورد، به دلیل آسیب‌شناسی زمینه‌ای قلب، توالی الکتریکی صحیحی وجود ندارد. اگرچه در هر دو مورد این میزان کمتر از 60 ضربه در دقیقه است، اما این دو حالت در بیماران با شرایط مختلف رخ می‌دهد. ازطرفی دلایل شکل‌گیری این بیماری‌ها متفاوت است. بااین‌حال، برادی آریتمی می‌تواند در حضور بیماری‌ها یا شرایط خاصی رخ دهد، از جمله:

  • حمله قلبی
  • میوکاردیت
  • اندوکاردیت
  • تغییر الکترولیت
  • بلوک دهلیزی درجه دو و سه
  • فشارخون داخل جمجمه‌ای
  • تب حصبه
  • بروسلوز
  • سایر بیماری‌های عفونی
  • هیپوترمی
  • مصرف دارو
  • مصرف داروهایی مانند مسدودکننده‌های بتا
  • توده‌های سینه
  • علائم برادی کاردی
  • علائم برادی کاردی عبارت‌اند از:
  • سرگیجه یا سبکی سر
  • تنگی نفس و مشکل در ورزش
  • خستگی
  • درد قفسه سینه یا تپش قلب
  • گیجی یا مشکل در تمرکز
  • غش، زمانی که کاهش ضربان قلب منجر به کاهش سریع و ناگهانی فشارخون در مغز می‌شود.

تشخیص برادی کاردی

پزشک ضربان‌ها را در دقیقه بررسی می‌کند تا برادی کاردی را تشخیص دهد، اما ممکن است درخواست معاینه فیزیکی کند، سؤالاتی در مورد سلامتی بیمار بپرسد و نوار قلب (ECG) انجام دهد، که سیگنال‌های الکتریکی کنترل‌کننده ریتم قلب را اندازه‌گیری می‌کند.

برادی کاردی اغلب می آید و می رود، بنابراین ECG استاندارد ممکن است آن را تشخیص ندهد.

ممکن است لازم باشد از یک ابزار قابل‌حمل که الکتروکاردیوگرام را انجام می‌دهد، یعنی هولتر استفاده کنید. در حین پوشیدن آن، می‌توانید با خیال راحت به کارهای روزمره خود بپردازید. یا ممکن است نیاز باشد آزمایش خون انجام شود تا مشخص شود آیا مشکل دیگری باعث برادی کاردی شده است یا خیر. تشخیص برادی کاردی از طریق موارد زیر انجام می‌شود:

الکتروکاردیوگرام

مانیتورینگ هولتر

مطالعه الکتروفیزیولوژیک

موضوعات در معرض خطر

افراد بدنام خطرناک برادی کاردی مردم عبارت‌اند از:

مبتلا به بیماری قلبی (به‌ویژه ایسکمیک) و به‌ویژه اگر قبلاً دچار حمله قلبی شده یا مسن باشند.

کسانی که غش یا سنکوپ واقعی داشته‌اند

مصرف داروهای خاص (دیژیتالیس، داروهای ضدآریتمی، مسدودکننده‌های بتا، برخی از داروهای کاهنده فشارخون)

همچنین افرادی وجود دارند که از بدو تولد و در طول زندگی، نبض نادر و بدون اختلالات قابل‌ملاحظه (برادی کاردی فیزیولوژیکی) دارند.

علاوه بر این اشکال به‌اصطلاح اساسی، اشکالی از برادی کاردی اکتسابی نیز وجود دارد که در یرقان (نمک‌های صفراوی اثر تحریک‌کننده بر مراکز پیازی تنظیم‌کننده قلب دارند)، در اورمی های شدید، در برخی بیماری‌های عفونی و همچنین در آن‌هایی که به دلیل افزایش فشار داخل جمجمه ای (مثلاً در مورد تومورهای مغزی) با فشرده‌سازی مراکز پیاز و در نتیجه تحریک واگ،ایجاد می‌شود.

تفاوت ریتم های قلب

درمان

اگر آسیب به سیستم الکتریکی قلب باعث کندی ضربان قلب شود، احتمالاً به ضربان‌ساز نیاز خواهید داشت – دستگاهی که در زیرپوست با کاتتری قرار می‌گیرد که به قلب می‌رسد و به اصلاح این مشکل کمک می‌کند. افراد مسن بیشتر به‌نوعی برادی کاردی مبتلا می‌شوند که نیاز به کاشت ضربان‌ساز دارد. گر مشکل سلامت دیگری، مانند کم‌کاری تیروئید یا عدم تعادل الکترولیت، باعث کندی قلب شما شود، درمان مشکل زمینه‌ای می‌تواند برادی کاردی را درمان کند. اگر دارویی باعث کندی ضربان قلب شود، پزشک ممکن است دوز را تنظیم کند یا داروی دیگری تجویز کند. اگر نمی‌توانید مصرف دارو را قطع کنید، ممکن است به ضربان‌ساز نیاز داشته باشید. هدف از درمان است به افزایش ضربان قلب، به‌طوری‌که بدن می‌شود مقدار خون به آن نیاز دارد. اگر برادی کاردی شدید درمان نشود، می‌تواند منجر به مشکلات جدی مانند غش، تشنج یا حتی مرگ شود.

درمان‌های طبیعی

درمان طبیعی برای کاهش ضربان قلب توسط تعیین علت ریشه. بااین‌حال، اگر به هر نوع بیماری قلبی مبتلا هستید، اولین قدم این است که رژیم غذایی خود را تغییر دهید.

درمان طبیعی سایر علل زمینه‌ای برادی کاردی می‌تواند به تسکین علائم و بازگرداندن قلب به محدوده فرکانس طبیعی کمک کند:

یک رژیم غذایی سالم برای قلب داشته باشید

اگر کلسترول یا فشارخون بالا نگران‌کننده است، تغییرات رژیم غذایی می‌تواند با بیماری‌های قلبی عروقی مبارزه کند و عملکرد قلب را بهبود بخشد. انواع غذاهای مغذی، از جمله غلات کامل مانند غلات کامل، میوه‌ها و سبزیجات ارگانیک، پروتئین بدون چربی و ماهی تازه صید شده بخورید. غذاهای غنی از امگا 3 با افزایش سطح کلسترول خوب، کلسترول بد را کاهش می‌دهند و همچنین می‌توانند فشارخون را کاهش دهند. علاوه بر ماهی‌تن و ماهی آزاد تازه صید شده، سایر غذاهای حاوی امگا 3 عبارت‌اند از: گردو، دانه چیا، شاه‌ماهی، دانه کتان و روغن بزرک، ساردین، دانه شاهدانه، آنچوی، زرده تخم‌مرغ

برای افزایش سطح  CoQ10که یک ماده مغذی برای قلب است، می‌توانید غذاهای خاصی را نیز به رژیم غذایی خود اضافه کنید که به طور طبیعی سرشار از این ماده ضروری محلول در چربی هستند. اینها عبارت‌اند از: گوشت گاو، مرغ، تخم مرغ، دانه های کنجد، پسته، کلم، پرتقال، گل کلم، توت فرنگی، کلم بروکلی.

ال کارنیتین

 روزانه 2000 میلی‌گرم ال کارنیتین مصرف کنید. متابولیسم اسیدهای چرب قلب را به‌اندازه کافی برای اصلاح برادی کاردی افزایش می‌دهد. شما همچنین می‌توانید ال کارنیتین را از غذاهای خاصی مانند: گوشت گاو، شیر کامل، ماهی کاد دریافت کنید. اما در صورت بارداری، شیردهی، نارسایی کلیه، تشنج یا کم‌کاری تیروئید مصرف ال کارنیتین توصیه نمی‌شود.

منیزیم

 مصرف 300 میلی‌گرم تا 400 میلی‌گرم منیزیم در روز می‌تواند به مبارزه با اضطراب، بهبود کارایی خواب، کاهش علائم بی‌خوابی، تسکین دردهای عضلانی و اسپاسم کمک کند. علاوه بر این، کمبود منیزیم با آترواسکلروز، دیابت، فشارخون بالا، آریتمی و نارسایی قلبی مرتبط است.

طب سوزنی

برای بسیاری از شرایطی که می‌تواند باعث برادی کاردی شود، طب سوزنی می‌تواند مفید باشد. این شامل لوپوس، بیماری لایم، کم‌کاری تیروئید و استرس است. طب سوزنی همچنین برای سلامت قلب و عروق نشان‌داده‌شده است. خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب در افراد مبتلا به فیبرومیالژیا را کاهش می‌دهد .

کاهش استرس

برنامه ریزی روزانه بیش از حد، دستگاه های تلفن همراه، استرس های روزانه و مشکلات سلامتی همگی باعث استرس می‌شوند. استرس یکی از مخرب ترین شرایط عاطفی است، زیرا می‌تواند باعث سردرد مزمن، برخی بیماری‌ها از جمله کم‌کاری تیروئید شود و با افزایش خطر بیماری قلبی مرتبط است. یوگا و پیلاتس در القای حس آرامش و رفاه مفید هستند. نوشتن در یک مجله، بیان احساسات، ترس ها و قدردانی خود می‌تواند به شما کمک کند تا با استرس یک بیماری مزمن کنار بیایید. گوش دادن به موسیقی می‌تواند به تغییر طرز فکر کمک کند: موسیقی را انتخاب کنید که شما را خوشحال می‌کند.

تسکین اضطراب

 همراه با علائم برادی کاردی، اضطراب شایع است و یافتن درمان‌های طبیعی برای این علامت می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی و ایجاد آرامش خاطر کمک کند. بسیاری از درمان‌های ذکر شده در بالا، از جمله طب سوزنی، رژیم غذایی و یوگا، می‌توانند به تسکین اضطراب کمک کنند. برای تسکین علائم افسردگی و اضطراب روزانه یک کمپلکس ویتامین B مصرف کنید. اسانس اسطوخودوس منتشر یا استنشاق شده اضطراب را کاهش می‌دهد و باعث آرامش می‌شود. دارای اثرات درمانی از جمله آرامش، تثبیت خلق‌وخو و دارای خواص محافظت‌کننده عصبی است.

خواب

 هنگامی که علائم برادی کاردی ناشی از آپنه خواب است، تنظیم دما و رطوبت اتاق‌خواب ممکن است مفید باشد. خوابیدن با سربالا و استفاده از محافظ خوروپف نیز می‌تواند کمک‌کننده باشد. جلسات درمان شناختی رفتاری همچنین می‌تواند کیفیت خواب و علائم بی‌خوابی را بهبود بخشد.

ورزش روزانه

 برای بهبود سلامت قلب، ورزش روزانه ضروری است. بسیاری از علل علائم برادی کاردی سینوسی را می‌توان با ورزش منظم کمک کرد. علاوه بر بهبود سلامت قلب و عروق، یک راه عالی برای کاهش استرس و اضطراب است و می‌تواند به خواب خوب شبانه کمک کند. ورزش در خارج از منزل و با دوستان می‌تواند افسردگی را بهبود بخشد، بدون درنظرگرفتن فواید اضافی آفتاب گرفتن که سطح ویتامین D را افزایش می‌دهد.

درمان برادی کاردی

برادی کاردی در بارداری

اگر در دوران بارداری برادی کاردی داشته باشید یا ضربان قلب آهسته باشد، می‌تواند عواقب منفی برای سلامتی شما و جنین شما داشته باشد. خوشبختانه، دسترسی به مراقبت‌های پزشکی بارداری اغلب می‌تواند از هرگونه مشکل پزشکی مرتبط با کاهش ضربان قلب مادر جلوگیری کرده و حتی آن را حل کند. جنین قلب و سیستم گردش خون در نرخ شگفت‌آور توسعه، بعد از شروع در هفته اول مفهوم. قلب نوزاد در 4 هفتگی می‌تپد. سیستم قلبی عروقی مادر نیز تغییر می‌کند و حدود 5 هفته پس از لقاح شروع می‌شود. حجم کل خون او به طور معمول بین 40 تا 50 درصد افزایش می‌یابد، بنابراین او می‌تواند به‌اندازه کافی بافت‌های خود و جنینی که به‌سرعت درحال‌رشد است تغذیه کند.

نرمال ضربان قلب برای یک زن غیر باردار بین 70 و 85 ضربه در دقیقه است. برای حمایت از افزایش حجم خون او که با بارداری اتفاق می‌افتد، ضربان قلب مادر باید به 10-15 ضربه در دقیقه افزایش یابد. به طور معمول، اگر باردار هستید و ضربان قلب شما کمتر از 60 ضربه در دقیقه است، پزشک باید به طور کامل هرگونه مشکل قلبی عروقی یا سایر مشکلات سلامتی را ارزیابی کند.

برادی کاردی مادر، هم مادر و هم جنین را از اکسیژن محروم می‌کند. مادر ممکن است علائمی مانند غش، درد قفسه سینه، ضعف، خستگی و تنگی نفس داشته باشد. به‌خصوص اگر برادی کاردی مادر درمان نشود، می‌تواند منجر به برادی کاردی جنین، عوارض زایمان و زایمان، نارس بودن و مرگ جنین شود. اکثر زنان مبتلا به بیماری قلبی می‌توانند با خیال راحت نوزادان سالمی به دنیا بیاورند، بدون اینکه اثرات منفی دائمی بر عملکرد قلب یا طول عمر داشته باشند. برادی کاردی مادر اغلب می‌تواند با درمان هر بیماری زمینه‌ای، با تغییر در داروها یا با ضربان‌ساز تسکین یابد.

برادی کاردی نوزادان چیست؟

در مورد نوزادان، برادی کاردی زمانی رخ می‌دهد که ضربان قلب زیر 100 ضربه در دقیقه باشد. علت اصلی کاهش ضربان قلب نوزادان است هیپوکسی. درمان برادی کاردی نوزادان با ارزیابی راه هوایی شروع می‌شود. راه‌های هوایی باید باز باشد و نوزاد باید خودبه‌خود تهویه شود. اگر نوزاد شما علائم تنفس سخت دارد یا اگر ضربان قلبش زیر 100 ضربه در دقیقه است، باید تهویه با فشار مثبت انجام شود. اگر ضربان قلب زیر 100 ضربان در دقیقه باقی بماند، تهویه باید دوباره ارزیابی شود و اقداماتی برای بهبود تهویه انجام شود. این اقدامات شامل تنظیم ماسک صورت، تغییر موقعیت سر، آسپیراسیون دهان و استفاده از تکنیک رانش فک با فشار مثبت راه هوایی برای بازکردن دهان است. اگر با وجود این مانورها، تهویه و اکسیژن‌رسانی کافی نباشد، نوزاد ممکن است به لوله‌گذاری داخل تراشه نیاز داشته باشد.

 درصورتی که ضربان قلب خود را اصلاح کرد و بالای 60 اما زیر 100 ضربه در دقیقه باقی ماند، اقدامات برای اطمینان از اکسیژن‌رسانی و تهویه کافی باید ادامه یابد. اگر با وجود اکسیژن‌رسانی و تهویه کافی، ضربان قلب به زیر 60 ضربه در دقیقه کاهش یابد، فشرده‌سازی قفسه سینه شروع میشود. اگر ضربان قلب پس از 30 تا 45 ثانیه فشار موثر قفسه سینه کمتر از 60 ضربه در دقیقه باقی بماند، آدرنالین باید به‌صورت داخل وریدی تزریق شود. این را می‌توان هر 3-5 دقیقه تکرار کرد.

برادی کاردی جنین چیست؟

برادی کاردی جنین ضربان قلب جنین زیر 100 ضربه در دقیقه (BPM) برای بیش از 5 دقیقه است. به طور خلاصه می‌توان منشأ آن را هیپوکسیک یا غیر هیپوکسیک در نظر گرفت. ضربان قلب پایه طبیعی جنین 110-160 ضربان در دقیقه است. شایع‌ترین علل برادی کاری (غیر هیپوکسیک) جنین شامل:

  •  یک سیستم پاراسمپاتیک بالغ
  •  اعتیاد مادر به مواد (مسدودکننده‌های بتا با دوز بالا)
  •  مشکلات قلب جنین (بلوک قلب)

 به‌منظور کنترل این شرایط خاص تصویر کلی بالینی، ارزیابی پایه فیزیولوژیکی برادی کاردی و پاسخ به مدیریت خط اول تعیین می‌شود. یک معاینه واژینال باید برای ارزیابی پیشرفت، رد افتادگی بندناف، تسهیل استفاده از الکترود پوست سر جنین و تعیین روش احتمالی تولد انجام شود. در مواردی که اساس فیزیولوژیکی برادی کاردی جنین نامشخص است، یک رویداد نگهبان مانند جداشدن یا پارگی رحم باید در نظر گرفته شود. خوشبختانه، بیشتر برادی کاردی‌های جنینی علت ساده‌ای دارند و بدون انجام سزارین اورژانسی درمان می‌شوند.

پیشگیری از برادی کاردی

این بیماری اغلب در نتیجه، شرایط دیگری را (وابسته به بیماری‌های قلبی) بنابراین پیروی از یک برنامه پیشگیری از برادی کاردی مفید است؛ بنابراین همچنین لازم است سبک زندگی را تمرین کنید که خطر قلبی عروقی را کاهش دهد، یعنی:

  • سالم بخورید، به‌خصوص میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل، ماهی و غذاهای کم‌چرب
  • تقریباً هر روز ورزش کنید. (پزشک می‌تواند پیشنهاد دهد که کدام نوع ورزش برای بیمار بهتر است)
  • در صورت لزوم وزن کم کنید یا وزن ایده‌آل خود را حفظ کنید.
  • سیگار نکشیدن
  • سایر مشکلات سلامتی مانند فشارخون بالا و کلسترول بالا را درمان کنید.

اگر علائم حمله قلبی را احساس کردید یا از تنگی نفس شدید رنج می‌برید، باید فوراً کمک بگیرید. همچنین، اگر ضربان قلب شما کندتر از حد معمول باشد، باید به پزشک مراجعه کنید.

در برادی کاردی‌های خفیف، اصلاح سبک زندگی مهم است و تشویق می‌شود. به همین جهت رعایت نکات زیر می‌تواند کمک‌کننده باشد:

  •   سیگار نکشیدن
  •   مصرف الکل ممنوع است
  • رژیم غذایی سالم و متعادل
  •   به طور منظم در فعالیت بدنی هوازی شرکت کنید
  •    حفظ وزن مطلوب برای سن و قد

دیدگاه کاربران

0 دیدگاه
    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button