مانیتور قلب جنین : هر آنچه باید درباره مانیتورینگ قلب جنین بدانید!

مانیتور قلب جنین میزان و ریتم قلب جنین را اندازه گیری می‌کند. پزشکان ممکن است نظارت بر ضربان قلب جنین را در اواخر بارداری یا زایمان برای نظارت بر سلامت جنین توصیه کنند. مانیتورهایی که پزشکان از آن استفاده می‌کنند می‌توانند ضربان قلب‌، تنوع ضربان قلب، شتاب و کاهش سرعت آن را اندازه گیری کنند. این دستگاه به پزشکان اطلاعات مهمی در مورد سلامت جنین می‌دهد. این امکان وجود دارد که دستگاه‌های کنترل قلب دستی را برای استفاده در خانه نیز خریداری کنید. با این حال، اینها با مانیتورهایی که پزشکان استفاده می‌کنند متفاوت است. برخلاف مانیتورهای حرفه‌ای، دستگاه‌های خانگی فقط می‌توانند ضربان قلب را اندازه گیری کنند.
البته سازمان غذا و دارو (FDA) به شدت توصیه می‌کند که از دستگاه‌های مانیتورینگ قلب در خانه استفاده نکنید زیرا آنها روش قابل اعتمادی برای تعیین سالم بودن یا نبودن جنین نیستند. برای آشنایی بیشتر با مانیتورهای قلب جنین، از جمله انواع مورد استفاده پزشکان، دستگاه‌های خانگی و جایگزین‌های ایمن که به افراد اجازه می‌دهد سلامت جنین را بررسی کنند، ادامه مطلب را مطالعه نمایید.

مانیتور قلب جنین

چه زمانی نظارت بر ضربان قلب جنین ضروری است؟

پزشکان از مانیتورهای قلب جنین برای دریافت نشانه‌ای از سلامت جنین استفاده می‌کنند. آنها ممکن است در یکی از موارد زیر از این دستگاه‌ها استفاده کنند:

  • در جلسات معمول قبل از زایمان: پزشکان می‌توانند از دستگاه سونوگرافی برای بررسی کوتاه مدت ضربان قلب جنین در معاینات معمول استفاده کنند.
  • برای نظارت بر نگرانی‌های خاص: اگر فردی در دوران بارداری علائم نگران کننده‌ای مانند خونریزی را تجربه کند، پزشک ممکن است نظارت بر قلب را برای ارزیابی وضعیت جنین توصیه کند. آنها همچنین می‌توانند از مانیتورینگ قلب جنین برای تعیین تاثیر داروهای زایمان زودرس بر جنین استفاده کنند. این داروها زایمان را زود شروع می‌کنند.
  • در دوران بارداری پرخطر: اگر فردی در معرض خطر بالای سلامتی یا عوارض هنگام تولد باشد، پزشک ممکن است از مانیتور قلب جنین برای تشخیص علائم ناراحتی در اسرع وقت استفاده کند.
  • در حین زایمان: هنگامی که زایمان شروع می‌شود، پزشک می‌تواند از مانیتور قلب برای اطمینان از عملکرد خوب قلب جنین در هنگام تولد استفاده کند.

عوامل متعددی می‌توانند احتمال ابتلا به بارداری پرخطر را در فرد افزایش دهند. این عوامل شامل:

  • داشتن شرایط سلامتی مانند فشارخون بالا، دیابت یا HIV
  • داشتن اضافه وزن یا چاقی، که می‌تواند خطر چندین بیماری را در دوران بارداری افزایش دهد
  • زایمان‌های متعدد، مانند دوقلوها یا سه‌قلوها، که احتمال زایمان زودرس را بیشتر می‌کند.

خیلی جوان باشید یا بزرگ‌تر از 35 سال سن داشته باشید‌، زیرا این گروه‌ها بیشتر دچار پره اکلامپسی و فشارخون بالا در حاملگی می‌شوند. توجه به این نکته ضروری است که همه افرادی که دارای این عوامل خطر هستند بارداری پرخطر نخواهند داشت و همه اقدامات پزشکی نظارت بر جنین را تنها بر اساس سن یا وزن بدن فرد توصیه نمی‌کنند.

انواع مانیتور قلب جنین

پزشکان می‌توانند از دو نوع مانیتور قلب جنین استفاده کنند: خارجی یا داخلی. بخش‌های بعدی این موارد را با جزئیات بیشتری بررسی خواهند کرد.

دستگاه‌های خارجی

دستگاه سونوگرافی داپلر یک مانیتور خارجی است که از امواج صوتی برای تشخیص ضربان قلب جنین استفاده می‌کند. برای بررسی ضربان قلب، پزشک پروب سونوگرافی را روی شکم فرد قرار می‌دهد. اگر پزشک بخواهد ضربان قلب جنین را در طول زایمان به طور مداوم کنترل کند، می‌تواند پروب را به شکم فرد متصل کند. این امر الگوی ضربان قلب جنین را ثبت می‌کند و به پزشک در مورد هرگونه تغییری که می‌تواند نشان‌دهنده ناراحتی باشد، هشدار می‌دهد. افراد همچنین می‌توانند از نسخه‌های دستی دستگاه‌های سونوگرافی داپلر در خانه استفاده کنند. با این حال، این دستگاه‌ها فقط سرعت ضربان قلب جنین را اندازه گیری می‌کنند. 

دستگاه‌های داخلی

هنگامی که کیسه آمنیوتیک پاره می‌شود، پزشکان می‌توانند یک مانیتور داخلی قلب قرار دهند. این می‌تواند به طور طبیعی در ابتدای زایمان یا به طور مصنوعی از طریق روشی که یک پزشک متخصص انجام می‌دهد اتفاق بیفتد. در نتیجه، پزشکان تمایل دارند از این نوع مانیتورها هنگامی استفاده کنند که فرد در حال زایمان است و یا زمانی که یک مانیتور خارجی قرائت واضحی را ارائه نمی‌دهد.
برای نصب مانیتور، یک پزشک متخصص یک کاتتر حاوی یک سیم نازک را از طریق دهانه رحم وارد کرده و یک الکترود روی سر جنین قرار می‌دهد. اگر پزشک بخواهد فشار داخل رحم را اندازه گیری کند، ممکن است یک کاتتر را نیز وارد کند که فشار رحم را اندازه گیری می‌کند. حرکات جنین بر این نوع مانیتور تأثیر نمی‌گذارد. این امر قرائت مانیتور داخلی را دقیق‌تر می‌کند.

مانیتورهای قلب جنین در خانه

آیا افراد باید از مانیتورهای قلب جنین در خانه استفاده کنند؟

استفاده از دستگاه‌های داپلر خانگی توصیه نمی‌شود. این امر به دلایل مختلفی از جمله موارد زیر است:

  • اثرات سلامتی: دستگاه‌های سونوگرافی می‌توانند بافت‌ها را گرم کرده و حباب‌های ریز هوا را در داخل آنها ایجاد کنند. دانشمندان نمی‌دانند که آیا این تأثیر طولانی مدت بر سلامتی دارد یا خیر.
  • نحوه استفاده: دستگاه‌های سونوگرافی داپلر برای کارکردن و تفسیر صحیح نیاز به آموزش دارند. افرادی که از دستگاه‌های خانگی استفاده می‌کنند ممکن است نتایج نادرستی دریافت کنند که می‌تواند خطری برای بارداری آنها ایجاد کند. علاوه بر این، ضربان قلب طبیعی جنین همیشه به این معنی نیست که جنین سالم است.
  • استرس: اگر شخصی از دستگاه در خانه استفاده می‌کند و نتواند ضربان قلب را بشنود، ممکن است بی‌جهت در مورد سلامت جنین نگران شود. این می‌تواند باعث ایجاد استرس و اضطراب اجتناب‌ناپذیر شود. دریافت نظارت قلب توسط یک پزشک متخصص می‌تواند از هرگونه خطر نادرست و نگرانی جلوگیری کند.

افرادی که هنوز مایل به استفاده از مانیتور در خانه هستند باید به موارد زیر توجه داشته باشند:

  • گوش دادن به ضربان قلب نوزاد قبل از هفته 14-16 بارداری بسیار دشوار است.
  • هر ضربان قلبی که شخص می‌شنود می تواند از قلب خود یا نبض شریان باشد.
  • جفت همچنین دارای نبض است که می‌تواند صدایی شبیه به دو ضربان قلب ایجاد کند.

روش‌های دیگر برای نظارت بر سلامت جنین

راه‌های مطمئن‌تری برای افراد وجود دارد که از سلامت جنین خود در خانه مطلع شوند. اینها شامل موارد زیر است.

شمارش حرکت جنین

حرکت نشانه خوبی برای سلامت جنین است. در هفته‌های اولیه بارداری، فرد ممکن است احساس چرخش یا حرکت بالایی داشته باشد. باگذشت زمان، آنها متوجه ضربات شدیدتر و حرکات تند و تیز می‌شوند. شمارش حرکت جنین یا شمارش لگد نیازمند اختصاص زمان روزانه برای نظارت بر ریتم این حرکات است. اکثر مردم می‌توانند حرکات جنین را پس از 20 هفته احساس کنند. این حرکات باید در طول بارداری تا زمان زایمان ادامه یابد. برای آزمایش شمارش حرکات جنین، ابتدا برای مشاوره با پزشک مشورت کنید. سپس، این نکات را دنبال کنید:

  • هر روز زمانی را برای نظارت بر حرکات جنین انتخاب کنید. عصرها یا بعد از غذا اغلب زمان مناسبی است.
  • تعداد دفعات حرکت یا لگد زدن جنین را در عرض 1 ساعت بنویسید.
  • بعد از چند روز، مردم معمولاً متوجه می‌شوند که جنین تقریباً به همان تعداد در عرض یک ساعت حرکت می‌کند. این تعداد پایه حرکت‌ها است.
  • هر روز حرکات را زیر نظر داشته باشید. در صورت تغییر در تعداد حرکات، یا اگر حرکت جنین بیشتر طول می‌کشد، فوراً با پزشک تماس بگیرید.

فتوسکوپ

اگر فردی نمی‌خواهد از دستگاه داپلر استفاده کند، می‌تواند به جای آن از فتوسکوپ استفاده کند. فتوسکوپ شبیه گوشی پزشکی است، اما شکل آن کمی متفاوت است. این دستگاه می‌تواند ضربان قلب نوزاد را در هفته 20 تشخیص دهد. یکی از مزایای استفاده از فتوسکوپ نسبت به دستگاه داپلر این است که دستگاه اولتراسونیک نیست، بنابراین خطرات مشابهی را شامل نمی‌شود. با این حال، مانند دستگاه داپلر، تا زمانی که احساس می‌کنید نوزاد در حال حرکت است، اگر ضربان قلب را نشنوید، نباید وحشت کنید.

چه زمانی باید با پزشک صحبت کرد؟

در صورت مشاهده هر یک از تغییرات زیر، فرد باید با پزشک مشورت کند:

  • جنین کمتر از حد معمول حرکت می‌کند.
  • اصلاً حرکتی وجود ندارد.
  • جنین الگوی حرکتی متفاوتی دارد.

اگر کسی نگران است، باید فوراً با پزشک تماس بگیرد. 

خلاصه

مانیتورهای قلب جنین ضربان قلب و ریتم قلب جنین را اندازه گیری می‌کنند. پزشک متخصص ممکن است بعداً در دوران بارداری یا هنگام زایمان از آنها استفاده کند. آنها همچنین می‌توانند از آنها در بارداری‌های پرخطر یا برای بررسی سلامت جنین در افرادی که علائم خاصی مانند خونریزی دارند، استفاده کنند.
دستگاه‌های خانگی در دسترس هستند، اما افراد نباید بدون مشورت با پزشک یا ماما از آنها استفاده کنند. تفسیر صداها از دستگاه داپلر پیچیده است و فقط یک پزشک متخصص آموزش دیده می‌تواند این کار را با دقت انجام دهد. قرائت غلط می‌تواند خطرناک باشد، زیرا ممکن است افراد ضربان قلب خود را با ضربان جنین اشتباه بگیرند.
در عوض، افراد می‌توانند حرکات جنین را بررسی کرده یا از فتوسکوپ برای آگاهی از سلامتشان استفاده کنند. اگر فردی متوجه تغییر در حرکات معمول جنین شد، باید فوراً با پزشک یا ماما تماس بگیرد.

منبع

 


دیدگاه کاربران

0 دیدگاه
    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button