گرفتگی عروق کرونر CAD جز بیماری های شایع قلبی می باشد. بیماری هایی مانند گرفتگی عروق کرونر یا ایسکمیک قلب را مربوط به CAD در نظر می گیرند. گرفتگی عروق یا آترواسکلروز که تصلب شرایین نیز گفته می شود به علت تشکیل پلاک داخل شریان می باشد. شریان ها سرخرگ های خونی هستند که خون غنی از اکسیژن را به ارگان های بدن انتقال می دهد. گرفتگی عروق کرونر می تواند باعث حمله قلبی، سکته مغزی یا مرگ شود. علائم گرفتگی عروق کرونر بسته به محل گرفتگی و نوع عروق وابسته است. علت و عامل گرفتگی عروق کرونر چربی زیاد در خون می باشد که در دیواره های رگ ها رسوب کرده و موجب انسداد آنها می شود. البته افراد زیادی نیز بوده اند که با وجود فعالیت بدنی کافی، عدم استعمال دخانیات و نداشتن چربی خون بالا دچار گرفتگی عروق کرونر شده اند و همچنین افرادی بوده اند که با وجود چربی خون بالا عدم فعالیت ورزشی دچار گرفتگی عروق خونی نشده اند. هر نوع چربی موجب گرفتگی عروق خونی نمی شود و تکه های بافت چربی دار که از لیپوپروتئین کم چگال یا همان کلسترول بد است به دیواره شریان ها می چسبند و در آن محل رسوب کرده و می توانند موجب انسداد عروق شوند. تشکیل رسوبات شاید می تواند در ایام جوانی ایجاد شود و با تجمع این چربی ها انعطاف پذیری سرخرگ کم شده و فضای داخلی آن کم می شود. همین امر موجب می شود که از مقدار عادی جریان خون کم شود. همچنین این رسوبات ممکن است شکاف برداشته یا پاره شوند و بر روی آنها لخته خونی تشکیل شود و انسداد رگ بیشتر شود.
بیماری عروق کرونر با انباشته شدن پلاک در دیواره های شریان خونی بدن که مسئول انتقال خون بین قلب و قسمت های دیگر بدن است به وجود آمده است. پلاک های انباشته شده در عروق خونی بدن مانند کلسترول و مواد دیگری که در عروق خونی وجود دارد می تواند باعث مسدود شدن مسیر انتقال خون شود. در نتیجه مسدود شدن شریان های خونی که در برخی از مواقع به شکل کامل مسدود شده و در برخی از موارد کمی محدود شده را تصلب شریان یا آترواسکلروز می گویند.
برای مشخص شدن ریسک وجود بیماری عروق کرونر متخصص قلب و عروق فشار خون، کلسترول و سطح قند خون شما را اندازه گیری خواهد کرد.
گرفتگی عروق کرونر یا آترواسکلروز می تواند بر روی شریان بدن تاثیر بگذارد این شریان ها مانند قلب، مغز، پاها، لگن و بازوها می باشد.
بیماری قلبی و عروقی که بر اثر ایجاد پلاک در شریان به وجود می آید و این شریان خون اکسیژن دار را به عروق کرونری قلب می رساند. پلاک، ناحیه عروق کرونر را کاهش و جریان خون را به عضله قلب کاهش می دهد. لکه پلاک موجب ایجاد لخته در شریان ها می شود. لخته های خون قادرند به طور جزئی یا کاملا شریان را مسدود کنند. در صورتی که جریان خون به عضله قلب شما کاهش یابد و یا مسدود شود آنژین یا حمله قلبی رخ می دهد.
در صورت ایجاد پلاک در شریان های اصلی خون اصلی به پاها، بازو و لگن رسانده می شود. بیماری شریانی محیطی رخ می دهد. اگر جریان خون به این بخش از بدن کاهش یابد یا مسدود شود می تواند باعث سوزش، درد و گاهی نیز عفونت شود.
عملکرد اصلی کلیه ها حذف مواد و آب زائد از بدن است. ایجاد پلاک در شریان های کلیوی می تواند باعث یجاد بیماری مزمن کلیوی شود. این شریان ها خون را به کلیه می رسانند. با مرور زمان این امر موجب کاهش عملکرد کلیه خواهد شد.
گرفتگی عروق امری است که به آهستگی رخ می دهد، این گرفتگی می تواند از دوران جوانی آغاز شود. گرفتگی عروق می تواند در اثر آسیب لایه داخلی یک شریان آغاز شود.
در صورت آسیب به عروق آسیب دیده سلول های خونی در محل آسیب گیر کرده و در قسمت های داخلی درون شریان قرار خواهند گرفت. با گذشت زمان رسوبات چربی یا پلاک ساخته شده از کلسترول و مواد دیگری که در شریان وجود دارند دچار انسداد می شود و بعد از گرفتگی در عملکرد آن اختلال ایجاد خواهد شد. پلاک می تواند موجب لخته شدن خون شود و جریان خون را به برخی از قسمت ها متوقف کند.
در مراحل اولیه ممکن است گرفتگی عروق کرونر بدون علامت باشد. درد قفسه سینه یا آنژین صدری که همان احساس سوزش، فشردگی، سنگینی یا گرفتگی در قفسه سینه میباشد : علت آنژین انباشته شدن پلاک بیش از حد داخل شریان خونی و در نتیجه عروق قلبی تنگ شده می باشد. این علامت جز اولین نشانه های حمله قلبی محسوب میشود. همچنین شریان های خونی تنگ و کوچک می تواند منجر به درد در قفسه سینه شود و همین امر باعث انسداد شریان و جریان خون به سمت عضله قلب و بدن شود.
برای درمان بیماری عروق کرونر میتوانید از داروهای مختلفی استفاده کنید. این داروها شامل :
این دارو میتواند مواد اولیه رسوب شده در عروق کرونر را کاهش دهد. در نتیجه آن کلسترول مخصوصا لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL یا کلسترول بد) کاهش خواهد یافت.
پزشک می تواند از بین طیف وسیعی از داروها، از جمله استاتین ها، نیاسین، فیبرات ها و ترشح کننده های اسید صفراوی انتخاب نماید.
در صورتی که علائم ذکر شده را مشاهده کردید، با پزشک خود صحبت کنید و به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
دیدگاه کاربران
0 دیدگاه