هولتر نوار قلب یا هولتر مانیتورینگ قلب چیست ؟

هولتر نوار قلب، هولتر مانیتورینگ قلب یا الکتروکاردیوگرام روشی برای تشخیص و مانیتورینگ فعالیت‌های قلب برای تشخیص بی‌نظمی در تپش قلب می‌باشد. الکتروکاردیوگرام (هولتر قلب) نوعی آزمایش برای بررسی سلامت قلب و روشی غیر تهاجمی برای ارزیابی آریتمی و اختلال قلب در یک دوره زمانی طولانی می‌باشد. 

هولتر نوار قلب

هولتر نوار قلب چیست ؟

معاینه مشکلات قلبی با هولتر، بهترین روش برای بررسی طولانی مدت مشکلات و آریتمی‌های قلبی است. هولتر نوار قلب دستگاهی است که به اشکال مختلف وجود دارد. این دستگاه از روی پوست به بدن متصل می‌شود و برای مدتی به کمر بسته می‌شود و فعالیت‌های الکتریکی قلب را ثبت و در خود ذخیره می‌کند. این وسیله عموما یک یا دو روز و در بعضی موارد تا یک یا دو هفته نیز با فرد همراه است و در این مدت تمام ضربان‌های قلب فرد را در خود ثبت می‌کند. بعد از جدا کردن دستگاه از بدن، پزشک از طریق اتصال هولتر به کامپیوتر، تمام ضربان‌های ذخیره‌شده را بررسی می‌کند تا اگر اختلالی در ریتم و ضربان قلب وجود داشت آن را تشخیص ‌دهد.
انواع ساده‌تر و قدیمی‌تر این دستگاه، عموما دارای چند سیم است که با الکترود که چسبی کوچک به انداره یک سکه می‌باشد، به جاهای مختلف سینه متصل خواهد شد و دستگاهی نیز به اندازه کمی بزرگ‌تر از یک تلفن همراه به فرد اتصال می‌یابد و در انواع جدیدتر، فقط یک وسیله کوچک به اندازه یک سکه بدون سیم روی سینه فرد متصل می‌‌شود و همان وسیله بدون نیاز به سیم، ریتم قلب را ثبت خواهد کرد.
این دستگاه‌های ثبات دارای دو نوع سیستم علامت‌گذاری هستند. یکی از علامت گذاری‌ها توسط بیمار در زمان بروز علائم و دیگری علامت گذاری‌ای که توسط دستگاه در زمان وقوع، هر اختلالی را ثبت می کند. هر اختلالی قادر است با علائم بیمار یا زمان بروز آن در روز ثبت شود. 

هدف استفاده از هولتر نوار قلب چیست؟

هولتر نوار قلب یا هولتر مانیتورینگ قلب، یک روش برای ضبط فعالیت قلبی است که با استفاده از یک دستگاه ضبط کننده کوچک که قابل حمل است، انجام می‌شود. این روش به کمک الکترودهای چسبانده شده به پوست در نواحی مختلف قفسه سینه، فعالیت قلبی شما را به مدت 24 تا 48 ساعت یا بیشتر ضبط می‌کند. با استفاده از هولتر نوار قلب، می‌توان به وضوح‌ترین شکل ممکن فعالیت‌های قلبی را نظارت کرد. این روش به اطلاعات مفصلی در مورد ضربان قلب، تنظیمات قلب، آریتمی‌های قلبی، علائم پرش دهلیزی و غیره کمک می‌کند. این روش به طور معمول برای تشخیص مشکلات قلبی مانند فیبریلاسیون پرشری، تاکی‌کاردی، و سایر عوارض قلبی استفاده می‌شود.

انواع هولتر قلب

دو نوع هالتر مانیتورینگ برای مشکلات قلبی وجود دارد:

  • هولتر قلب
  • هولتر فشار خون

 همچنین از این روش میتوان در موارد زیر استفاده کرد:

  •  داشتن سرگیجه و یا سنکوپ و غش کردن‌های بدون علت
  • داشتن اختلال در ضربان قلب که در نوار قلب تشخیص داده نشده است.

کاربرد هولتر قلب چیست ؟

نوعی وسیله که در آن فعالیت‌های قلبی برای مدت طولانی ثبت می‌کند. هولتر نوار قلب دستگاهی قابل حمل بوده و یک مانیتور کوچک برای قلب می‌باشد. عموما این هولتر به گردن آویز شده یا بر روی کمر نصب خواهد شد و سیگنال‌هایی که قلب تولید می‌کند را ثبت می‌کند. کار این دستگاه نظارت بر روی ریتم قلب می‌باشد. ضربان قلب را مثل یک نوار قلب به نمایش خواهد گذاشت و آن را در حافظه خود ذخیره خواهد کرد.

چه زمانی از هولتر نوار قلب می‌توانید استفاده کنید؟

زمانی که فرد علائمی داشته ‌باشد که ناشی از اختلالات در تعداد یا ریتم ضربان قلب باشد و در نوار قلب ساده، علت آن دیده نشود، ممکن است هولتر ریتم درخواست شود تا در بازه زمانی بیشتری، ضربان و ریتم قلب کنترل‌ شود. این علائم شامل این موارد هستند:

  • درد در قفسه سینه
  • اختلال در تنفس
  • بیهوشی بدون علت یا حمله سنکوپ
  • سرگیجه مداوم
  • ضربان قلب نامنظم یا تپش قلب
  • سکته‌های مغزی و مشکلات دیگر مغزی که ناشی از مشکلات قلبی باشد و بیمار توسط متخصص مغز و اعصاب برای بررسی ریتم ارجاع داده می‌شود.

موارد استفاده از هولتر فشارخون

نکته : هولتر قلب و فشارخون می‌تواند کمک قابل توجهی به تشخیص و درمان صحیح بیماران بنماید. محل نصب هولتر قلب بر اساس راحتی بیمار انتخاب می‌شود.
هولتر مانیتورینگ قلب

با استفاده از هولتر چه چیزهایی را میتوان تشخیص داد؟

هولتر نوار قلب ممکن است به تشخیص برخی بیماری‌های قلبی کمک کند، از جمله بیماری‌های مرتبط با سیستم عصبی از جمله اختلالات اضطرابی و استرسی، بیماری‌هایی که باعث تغییرات الکترولیتی شده‌اند و برخی عوامل دیگری که باعث اختلال در فعالیت قلب می‌شوند، عبارتند از :

  • اگر فرد دچار حمله قلبی شده باشد.
  • علت علائمی که دارید، چیست.
  • فیبریلاسیون دهلیزی
  • تاکی کاردی
  • انواع آریتمی
  • بررسی روند درمان اگر داروی خاصی مصرف می‌کنید. پزشک متوجه می‌شود که آیا دارو برای وضعیت شما مناسب بوده است یا خیر و اگر کمکی به بهبود نمی‌کند، پزشک دارو‌ها یا روش درمانی دیگری را جایگزین کند.

خطرات و عوارض هولتر نوار قلب

هولتر تستی غیرتهاجمی است که خطری ندارد. البته امکان دارد که در محل چسباندن الکترودها یا چسبی که هولتر با آن به سینه چسبیده می‌شود، قرمزی و حساسیت در محل ایجاد شود. دستگاه هولتر نباید خیس شود و فرد بهتر است به حمام یا استخر نرود. البته انواع جدیدتر این دستگاه، ضد آب می‌باشد و فرد میتواند به حمام نیز برود. 

نکاتی درباره هولتر نوار قلب 

  • قبل از تست حتما دوش بگیرید.
  • قبل از تست از کرم و لوسیون استفاده نکنید. 
  • از انجام فعالیت‌هایی که موجب خیس شدن هولتر می‌شود باید خودداری کنید. 
  • امواج الکتریکی و مغناطیسی بر روی عملکرد هولتر تأثیر میگذارند. از مناطقی که میدان مغناطیسی ایجاد می‌کنند، دوری‌ کنید. 
  • اگر اشتباهی رخ دهد دوباره تست انجام می‌شود. 
  • الکترودهایی که تپش‌های قلب شما را احساس می‌کنند را بر روی قفسه سینه شما قرار داده می‌شود . این الکترودها تقریبا به اندازه یک سکه هستند. برای آقایان، ممکن است مقدار کمی از موها تراشیده شوند تا از چسبیدن الکترودها اطمینان حاصل شود.
  • وقتی مانیتور شما جایگذاری شد و دستوراتی برای پوشیدن آن به شما داده شد، شما می توانید به فعالیت‌هایتان بپردازید.

سوالات متداول

آیا بیمار می‌تواند نتایج هولتر نوار قلب را تحلیل کند؟

این دستگاه چند روز بر روی قفسه سینه شما نصب می‌شود که فقط یک پزشک متخصص قلب و عروق قادر به تحلیل نتایج هولتر میباشد.

تفاوت نوار قلب با هولتر نوار قلب در چیست ؟

نوار قلب می‌تواند وضعیت آنی بیمار را ثبت کند. اما مانیتورینگ هولتر ، این امکان را به متخصص قلب و عروق می‌دهد که بتواند روند فعالیت قلبی بیمار را در یک دوره زمانی مشخص را  در دسترس داشته باشد . تشخیص انواع آریتمی حاد و فلوتر دهلیزی و دیس ریتمی لحظه‌ای با این روش امکان ‌پذیر است.

تشابه هولتر با نوار قلب در چیست ؟

هر دو دارای الکترود هستند و فعالیت الکتریکی قلب را ثبت خواهند کرد.

زمانی که هولتر به بدن شما متصل است چه کارهایی باید انجام دهید؟

توسط متخصص قلب و عروق به شما دستورالعملی داده می‌شود تا تمام فعالیت‌هایی که در هنگام پوشیدن مانیتور انجام می‌دهید را ثبت کنید. در یک دفترچه، تمام علائم تپش قلب، پرش ضربان، تنگی نفس، درد قفسه سینه یا سبکی سر را یادداشت نمایید. فرمی به شما داده می‌شود تا به شما در ثبت فعالیت‌ها و علائمتان کمک کند.

نتایج به دست آمده از هولتر قلب چیست ؟

بعد از بررسی فعالیت‌ها و علائم یادداشت شده و اطلاعاتی که مانیتور هولتر را نشان خواهد داد که آیا بیماری قلبی دارید یا خیر. امکان دارد پزشک شما نیاز به آزمایش‌های دیگری داشته باشد تا تشخیص دهد چه مواردی باعث به وجود آمدن علائم شما شده است. در مواردی ممکن است متخصص با آزمایش هولتر، بیماری را تشخیص دهد، مخصوصا اگر به هنگام استفاده از هولتر نوار قلب، دچار بی‌نظمی در ریتم قلبی نشده باشید.


دیدگاه کاربران

0 دیدگاه
    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button