فشار خون بالا اغلب در کنار دیابت و چاقی رخ میدهد. این شرایط با هم زیر چتر سندرم متابولیک قرار میگیرند. افراد مبتلا به سندرم متابولیک بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی هستند. فشار خون بالا و دیابت تعدادی از علل مشترک و عوامل خطر مشترک دارند. فردی که یک بیماری را دارد در معرض خطر ابتلا به دیگری است. به همین ترتیب، فردی که هر دو بیماری را دارد ممکن است متوجه شود که هر یک از شرایط دیگری را بدتر میکند. این مقاله اطلاعاتی در مورد ارتباط بین فشار خون بالا و دیابت، از جمله نحوه شناسایی، پیشگیری و درمان هر بیماری ارائه می دهد.
آنچه در این مقاله می خوانید :
برخی از آزمایشات نسبتا ساده برای کمک به فرد در تشخیص دیابت یا فشار خون بالا در دسترس هستند.
اکثر افرادی که فشار خون بالا دارند هیچ علامتی را تجربه نمیکنند. افراد معمولاً پس از بررسی معمول فشار خون متوجه میشوند که فشار خون بالا دارند. اندازه گیری فشار خون اعدادی را نشان میدهد که دو نوع فشار خون متفاوت را نشان میدهد: سیستولیک و دیاستولیک.
سیستولیک: این عدد در بالا ظاهر میشود. این نشاندهنده حداکثر فشاری است که قلب هنگام تپش وارد میکند.
دیاستولیک: این عدد در پایین ظاهر میشود. نشاندهنده میزان فشار در شریانها بین ضربان قلب است.
AHAT فشار خون را بر اساس پارامترهای زیر دستهبندی میکند:
طبیعی: سیستولیک زیر 120 و دیاستولیک زیر 80 است.
بالا: سیستولیک 120-129 و دیاستولیک زیر 80 است.
مرحله 1 فشار خون بالا: سیستولیک 130-139 یا دیاستولیک 80-89 است.
مرحله 2 فشار خون بالا: سیستولیک 140 یا بالاتر، یا دیاستولیک 90 یا بالاتر است.
بحران فشار خون: سیستولیک بالاتر از 180 یا دیاستولیک بالای 120 است.
بحران فشار خون یک اورژانس پزشکی است و فرد برای جلوگیری از عوارض شدید نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.
همه افراد مبتلا به دیابت علائم این بیماری را تجربه نمیکنند. اگر علائم سطح گلوکز خون بالا ظاهر شود، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
همچنین ممکن است فرد متوجه شود که مستعد ابتلا به عفونتهایی مانند:
افراد میتوانند برای کمک به تشخیص دیابت آزمایش گلوکز ناشتا را انجام دهند. ADA پارامترهای زیر را برای سطح گلوکز خون پس از یک دوره ناشتا حداقل 8 ساعت ارائه میدهد:
نرمال: این مقدار کمتر از 100 میلی گرم در دسی لیتر (mg/dl) است.
پیش دیابت: بین 100 تا 125 میلی گرم در دسی لیتر است.
دیابت: این مقدار 126 میلی گرم در دسی لیتر یا بالاتر است.
سایر آزمایشهای دیابت میتوانند سطح گلوکز خون را پس از نوشیدن یک نوشیدنی شیرین نشان دهند.
سه نوع دیابت وجود دارد که همه آنها دلایل مختلفی دارند:
دیابت نوع 1 یک اختلال خود ایمنی است که در آن بدن به اشتباه به سلولهای لوزالمعده که انسولین تولید میکنند حمله میکند. این بیماری در دوران کودکی یا نوجوانی ظاهر میشود، اگرچه ممکن است در مراحل بعدی زندگی نیز رخ دهد.
دیابت نوع 2 در نتیجه مقاومت به انسولین ایجاد میشود. این جایی است که سلولهای بدن توانایی خود را برای پاسخ به انسولین از دست میدهند. لوزالمعده سعی میکند با تولید انسولین بیشتر جبران کند، اما این روند پایدار نیست.
دستورالعملهای فعلی غربالگری دیابت را برای همه افراد بالای 45 سال و هر جوانی که فاکتورهای خطر ابتلا به این بیماری را دارد توصیه میکند. تشخیص و درمان به موقع میتواند به کند کردن یا حتی معکوس کردن بیماری کمک کند و خطر عوارض را کاهش دهد.
دیابت بارداری فقط در بارداری رخ میدهد، اگرچه حدود 50٪ از زنان مبتلا به این شکل به دیابت نوع 2 مبتلا میشوند. اگر یک غربالگری معمول سطوح قند خون بالا را در دوران بارداری نشان دهد، پزشک وضعیت فرد را تا چند هفته پس از زایمان تحت نظر خواهد داشت. در بیشتر موارد، سطح قند خون بلافاصله پس از زایمان به حالت عادی باز میگردد.
دیابت و فشار خون بالا اغلب با هم اتفاق میافتند و ممکن است دلایل مشترکی داشته باشند. این شامل:
فرد مبتلا به دیابت یا انسولین کافی برای پردازش گلوکز ندارد یا انسولین آنها به طور موثر کار نمیکند. انسولین هورمونی است که بدن را قادر میسازد تا گلوکز غذا را پردازش کرده و از آن به عنوان انرژی استفاده کند. وقتی فردی مشکلات انسولین دارد، گلوکز نمیتواند وارد سلولهای او شود تا انرژی را تامین کند، بنابراین در عوض در جریان خون تجمع مییابد.
سطوح بالای گلوکز خون میتواند باعث آسیب گسترده به بافتها و اندامها شود، از جمله آنهایی که نقش کلیدی در حفظ فشار خون سالم دارند. به عنوان مثال، آسیب به رگهای خونی و کلیهها میتواند باعث افزایش فشار خون شود.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) بیان میکند که حدود 47 درصد از افراد بزرگسال در ایالات متحده دارای فشار خون هستند یا برای مدیریت این بیماری دارو مصرف میکنند. در مقایسه، ADA بیان میکند که از هر 3 نفر مبتلا به دیابت، 2 نفر فشار خون خود را گزارش میکنند یا از داروهای تجویزی برای کاهش فشار خون خود استفاده میکنند. آمارهای فوق حاکی از آن است که افراد مبتلا به دیابت در مقایسه با جمعیت عمومی، میزان فشار خون بالاتری دارند.
طبق یک مقاله معتبر در سال 2018، افراد مبتلا به فشار خون بالا معمولاً مقاومت به انسولین دارند و در مقایسه با افرادی که فشار خون معمولی دارند، خطر ابتلا به دیابت را افزایش میدهند. این ممکن است به دلیل فرآیندهای بدنی باشد که هر دو شرایط را به هم مرتبط میکنند، مانند:
بنابراین در حالی که فشار خون بالا ممکن است مستقیماً باعث دیابت نشود، در صورت داشتن فشار خون بالا میتواند خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد.
تأثیر ترکیبی دیابت و فشار خون بالا میتواند خطر بیماری قلبی عروقی، بیماری کلیوی و سایر مسائل سلامتی را افزایش دهد. بدون درمان، دیابت و فشار خون بالا ممکن است منجر به عوارض جدی شود، مانند:
مدیریت سطح قند خون و فشار خون میتواند به پیشگیری از عوارض کمک کند.
فشار خون بالا و دیابت نوع 2 عوامل خطر مشابهی دارند. این شامل:
عوامل خطر اضافی برای فشار خون بالا عبارتند از:
فاکتورهای سبک زندگی زیر برای مدیریت سطح گلوکز خون و فشار خون بسیار مهم هستند.
حفظ وزن سالم
برای افرادی که اضافه وزن دارند، کاهش حتی اندک می تواند به کاهش خطر ابتلا به فشار خون بالا و دیابت کمک کند. موسسه ملی قلب، ریه و خون (NHLBI) خاطرنشان میکند که کاهش 3 تا 5 درصدی وزن بدن میتواند خوانش فشار خون را بهبود بخشد. همچنین کاهش 5 تا 7 درصدی وزن بدن میتواند به جلوگیری از پیشرفت پیش دیابت به دیابت کمک کند. این معادل کاهش 10 تا 14 پوند برای فردی با وزن 200 پوند است.
از نظر بدنی فعال بودن
فعالیت بدنی منظم میتواند فشار خون را کاهش داده و به مدیریت سطح گلوکز خون کمک کند، علاوه بر اینکه فواید دیگری برای سلامتی دارد. حداقل 150 دقیقه ورزش هوازی با شدت متوسط در هفته یا 75 دقیقه ورزش با شدت شدید در هر هفته را توصیه می کند. ورزش متوسط شامل پیاده روی سریع و شنا است. افراد باید تمرینات تقویت عضلات را نیز در نظر بگیرند. افرادی که برای مدتی فعال نبودهاند میتوانند با پزشک خود در مورد برنامه ورزشی مناسب مشورت کنند.
پیروی از یک رژیم غذایی سالم
افراد مبتلا به دیابت و فشار خون بالا میتوانند از پزشک خود برای دریافت اطلاعات و مشاوره در مورد برنامه غذایی مناسب بپرسند. پزشکان اغلب برای مدیریت فشار خون و بهزیستی کلی رژیم غذایی «روشهای غذایی برای توقف پرفشاری خون» (DASH) را توصیه میکنند. این به طور معمول شامل:
فرد مبتلا به دیابت باید میزان مصرف کربوهیدرات خود را کنترل کند و سطح گلوکز خون خود را بررسی کند تا مطمئن شود که گلوکز خون در محدوده سالم باقی میماند.
محدود کردن مصرف الکل
مصرف زیاد الکل میتواند خطر را افزایش دهد:
AHAT حداکثر یک نوشیدنی الکلی در روز برای زنان و دو نوشیدنی الکلی در روز برای مردان توصیه میکند. یک نوشیدنی معادل یکی از موارد زیر است:
میکسرها همچنین میتوانند کربوهیدرات و کالری اضافه کنند. آب گازدار گزینه سالمتری نسبت به نوشابه شیرین است. افراد ممکن است بخواهند با پزشک خود در مورد میزان مصرف الکل برای آنها بی خطر صحبت کنند.
اجتناب یا ترک سیگار
استعمال دخانیات باعث انقباض عروق خونی و در نتیجه افزایش موقت فشار خون میشود. همچنین باعث افزایش تجمع پلاک در شریانها میشود که میتواند به مرور زمان منجر به افزایش فشار خون شود. سیگار کشیدن همچنین میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهد. افراد سیگاری مبتلا به دیابت در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عوارض جدی هستند، از جمله:
درمان با دارو
علاوه بر اقدامات سبک زندگی، پزشک ممکن است داروهایی را برای کمک به مدیریت دیابت و فشار خون تجویز کند.
درمان دیابت به نوع فرد بستگی دارد.
برای دیابت نوع 1، فرد باید از انسولین استفاده کند. همچنین ممکن است برای مدیریت هر گونه عارضهای مانند فشار خون بالا به دارو نیاز داشته باشند.
برای دیابت نوع 2، برخی از افراد نیاز به استفاده از انسولین دارند. برخی دیگر ممکن است از داروهای غیرانسولین مانند متفورمین برای کمک به کاهش فشار خون استفاده کنند. افراد همچنین ممکن است برای مدیریت هر گونه عارضهای مانند فشار خون بالا به دارو نیاز داشته باشند. دستورالعملهای کنونی همچنین توصیه میکنند در صورتی که فرد مبتلا به دیابت نوع 2 در معرض خطر بالای ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی آترواسکلروتیک، بیماری کلیوی مرتبط با دیابت یا هر دو باشد، از یکی از موارد زیر استفاده کنید:
این داروها با کمک به مدیریت سطح قند خون، از قلب و کلیه ها محافظت میکنند.
داروهای متعددی برای کمک به مدیریت فشار خون بالا در دسترس است. پزشک ممکن است ترکیبی از داروها را تجویز کند. برخی از نمونه ها عبارتند از:
مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE): مهارکننده های ACE تولید هورمون “آنژیوتانسین” را کاهش میدهند. این به رگهای خونی اجازه میدهد تا شل و گشاد شوند و در نتیجه فشار خون را کاهش دهند.
مسدودکنندههای گیرنده آنژیوتانسین II: این داروها اثرات آنژیوتانسین را که یک ماده شیمیایی است که باعث باریک شدن رگها میشود، مسدود میکند. بدون آنژیوتانسین، رگهای خونی باز میمانند و در نتیجه فشار خون کاهش مییابد.
بتابلوکرها: این داروها اثرات زیر را روی قلب ایجاد میکنند که به کاهش فشار خون کمک می کند:
مسدودکنندههای کانال کلسیم: کلسیم باعث انقباض ماهیچههای صاف قلب و عروق میشود. مسدود کنندههای کانال کلسیم از این عمل جلوگیری میکنند و در نتیجه انقباضات قلب با شدت کمتر و شل شدن رگهای خونی انجام میشود. هر دو منجر به کاهش فشار خون میشوند.
دیورتیکها: این داروها به بدن کمک میکنند تا سدیم و آب اضافی را از بدن خارج کند، که حجم خون را کاهش میدهد و به مدیریت فشار خون کمک میکند.
وازودیلاتورها: اینها داروهایی هستند که باعث شل شدن و گشاد شدن دیوارههای عضلانی رگهای خونی میشوند. این باعث میشود خون راحتتر جریان یابد و در نتیجه فشار خون را کاهش میدهد.
حرف آخر
فشار خون بالا و دیابت اغلب با هم اتفاق میافتند و عوامل خطر و علل متعدد مشترک دارند. داشتن یک بیماری احتمال ابتلای فرد به بیماری دیگر را افزایش میدهد. تشخیص و درمان سریع فشار خون و دیابت به جلوگیری از عوارض جدی کمک میکند. تنظیم سبک زندگی میتواند به مدیریت فشار خون و سطح گلوکز خون کمک کند. برخی از افراد نیز ممکن است به دارو نیاز داشته باشند. افراد میتوانند یک برنامه درمانی مناسب را با پزشک متخصص خود در میان بگذارند. مهم است که در معاینات منظم شرکت کنید تا مطمئن شوید فشار خون و گلوکز خون در سطح ایمن است.
دیدگاه کاربران
0 دیدگاه