دکستروکاردیا یعنی چی؟ علت آن چیست؟

دکستروکاردیا یک بیماری قلبی است که باعث می‌شود قلب از موقعیت معمول خود خارج شود. به جای سمت چپ به سمت راست سینه کشیده می‌شود. این بیماری مادرزادی است، به این معنی که افراد با آن متولد می‌شوند. دکستروکاردی همچنین می‌تواند زمانی اتفاق بی‌افتد که تمام اندام‌های احشایی در سمت اشتباه بدن قرار گیرند. به عنوان مثال، کبد و طحال از موقعیت معمول خود خارج شوند. به این نوع دکستروکاردی situs inversus می‌گویند. گاهی اوقات پزشکان می‌توانند این وضعیت را از طریق جراحی اصلاح کنند. دکستروکاردیا می‌تواند مادرزادی باشد که در بدو تولد اتفاق می‌افتد یا در مراحل بعدی زندگی ایجاد شود.

دکستروکاردیا یعنی چی

علت دکستروکاردیا چیست؟

محققان هنوز نمی‌دانند چه چیزی باعث دکستروکاردیا می‌شود، اما می‌دانند که با رشد جنین این اتفاق می‌افتد. آناتومی قلب اشکال مختلفی را به خود می‌گیرد مثلا می‌تواند در سمت مقابل قرار گیرد یا در حفره‌های خود نقص داشته باشد. نقص در شکم، ریه‌ها یا قفسه سینه نیز باعث می‌شود که قلب رو به طرف دیگر بدن رشد کند. اگر اینطور باشد، احتمالاً با سایر اعضای بدن مشکلات بیشتری خواهید داشت. هنگامی که چندین نقص عضو داشته باشید، این بیماری سندرم هتروتاکسی نامیده می‌شود.

انواع دکسترکاردیا

دکستروکاردیا انواع مختلفی دارد که عبارتند از؛

بطن راست دو خروجی (DORV)

در این نوع دکستروکاردیا، آئورت به جای بطن چپ به بطن راست متصل می‌شود. بطن راست بخشی از قلب است که خون را بدون اکسیژن به ریه‌ها پمپاژ می‌کند. بطن چپ خون را با اکسیژن به بدن پمپاژ می‌کند. آئورت خون غنی از اکسیژن را از قلب به بدن می‌رساند. هیچ شریانی از بطن چپ که مسئول پمپاژ خون به بدن است خارج نمی‌شود.

چه چیزی باعث ایجاد بطن راست دو خروجی می‌شود؟

در شرایط عادی، آئورت به بطن چپ متصل می‌شود. شریان ریوی به بطن راست متصل می‌شود. در DORV، هر دوی این شریان‌ها از بطن راست خارج می‌شوند. مشکل این است که بطن راست خون را بدون اکسیژن حمل می‌کند و سپس در بدن گردش می‌کند.

نقص دیواره بین بطنی (VSD)

در بیشتر موارد، نقص دیواره بین بطنی (VSD) در کنار DORV اتفاق می‌افتد. در این نقص خون با اکسیژن از ریه‌ها از سمت چپ قلب جریان می‌یابد و از دهانه VSD عبور می‌کند و وارد بطن راست می‌شود. وقتی DORV و VSD دارید، خون با اکسیژن با خون بدون اکسیژن مخلوط می‌شود. در این وضعیت اکسیژن کافی دریافت نخواهید کرد. این امر باعث می‌شود قلب سخت‌تر کار کند.

نقص بالشتک اندوکارد (ECD)

ECD یک بیماری قلبی غیرطبیعی است که باعث می‌شود دیواره‌های حفره‌های قلب ضعیف شکل بگیرند. گاهی اوقات حتی دیواره‌ها شکل نمی‌گیرند. دریچه‌هایی که اتاق‌های تحتانی و فوقانی قلب را جدا می‌کنند، با تشکیل قلب دچار نقص می‌شوند. این بیماری به عنوان یک بیماری مادرزادی از بدو تولد شناخته می‌شود.

علت نقص بالشتک اندوکارد چیست؟

ECD زمانی اتفاق می‌افتد که قلب قبل از تولد شکل می‌گیرد. بالشتک‌های اندوکارد ضخیم هستند و به دیواره‌هایی تبدیل می‌شوند که مرزهای حفره‌های قلب را تشکیل می‌دهند. آن‌ها همچنین دریچه‌های سه‌لتی و میترال را ایجاد می‌کنند که دهلیزها (حفره‌های جمع کننده فوقانی) و بطن‌ها (حفره‌های پمپاژ پایینی) قلب را از هم جدا می‌کنند.

مشکلات ناشی از دکسترکاردیا چیست؟

هنگامی که دو طرف قلب از هم جدا نمی‌شوند، مشکلات متعددی رخ می‌دهد. مانند؛

افزایش جریان خون به قب

جریان خون به قلب افزایش می‌یابد و فشار در ریه‌ها افزایش می‌یابد. در ECD، خون راه خود را از طریق منافذ غیر طبیعی به ریه‌ها پیدا می‌کند. این وضعیت باعث می‌شود قلب برای پمپاژ خون در سراسر بدن سخت‌تر کار کند. این امر باعث می‌شود عضله قلب بزرگ و ضعیف شده و منجر به نارسایی قلبی شود. در نهایت، بدن متورم می‌شود و دچار مشکلات تنفسی و مشکل در تغذیه و رشد طبیعی می‌شود.

دکستروکاردیا یعنی چی

سیانوز

افزایش فشار خون در ریه‌ها منجر به وضعیتی به نام سیانوز می‌شود. این بدان معنی است که خون از سمت راست به سمت چپ قلب شروع به جریان می‌کند. خون بدون اکسیژن با خون با اکسیژن مخلوط می‌شود. قلب خون را با اکسیژن کمتر از حد معمول به بدن پمپاژ می‌کند. در نهایت، پوست مایل به آبی یا سیانوز ایجاد می‌شود.

تنگی دریچه ریوی

این اختلال دریچه قلب شامل دریچه ریوی است که بطن راست و شریان ریوی را جدا می‌کند. در این وضعیت سرخرگ خون را بدون اکسیژن به ریه‌ها می‌رساند. و دریچه قلب باریک می‌شود و به اندازه کافی برای انتقال خون باز نمی شود و مقدار خونی که به ریه‌ها می‌رسد محدود می‌شود. به این حالت تنگی دریچه ریوی می‌گویند.

علت تنگی دریچه ریوی چیست؟

علت تنگی دریچه ریوی مادرزادی است، به این معنی که این مشکل از بدو تولد وجود دارد. مشکل زمانی رخ می‌دهد که قلب در حال رشد است در حالی که جنین هنوز در رحم است. کارشناسان گمان می‌کنند که عوامل ژنتیکی مسئول این مشکل هستند. این مشکل می‌تواند به تنهایی یا با سایر نقایص قلبی که در بدو تولد وجود دارد رخ دهد.

کلام آخر

دکستروکاردیا یک بیماری قلبی است که ساختار و محل قلب را تغییر می‌دهد. این نقایص در دوران بارداری با رشد جنین رخ می‌دهد. اما می‌تواند در بزرگسالان نیز وجود داشته باشد. این عارضه به اشکال مختلفی بروز می‌کند که در صورت تشخیص زودهنگام، پزشکان می‌توانند برخی از آن‌ها را از طریق جراحی اصلاح کنند.


دیدگاه کاربران

0 دیدگاه
    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button