از کجا بفهمم ترومبوز ورید عمقی دارم؟

بیماری ترومبوز ورید عمقی یک وضعیت خطرناک است، اغلب تهدیدکننده زندگی که در آن لخته خون به طور کامل یا تا حدی یک ورید را مسدود می‌کند. هنگامی که یک لخته خون از بین می‌رود، ترومبو آمبولی می‌تواند رخ دهد، زمانی که لخته وارد ریه می‌شود و باعث عواقب تهدیدکننده زندگی می‌شود. جداشدن لخته خون و ورود آن به قلب با جریان خون باعث حمله قلبی می‌شود. هنگامی که لخته وارد مغز می‌شود، باعث سکته می‌شود؛ بنابراین، ترومبوز می‌تواند نه‌تنها به فلج، بلکه حتی منجر به مرگ شود. متأسفانه، ترومبوز یک بیماری شایع است که در 10٪ از جمعیت بزرگسال رخ می‌دهد. بیش از نیمی از موارد ترومبوز و ترومبوفلبیت با سیر وریدهای واریسی همراه است. نارسایی مزمن وریدی 3 سال پس از شروع لخته شدن خون باعث ناتوانی می‌شود. اما از کجا بفهمم ترومبوز ورید عمقی دارم؟

ترومبوز وریدی عمقی در پا

ترومبوز ورید عمقی: علائم

بیشتر اوقات، این بیماری بر عروق ساق پا تأثیر می‌گذارد. به دلیل تشکیل ترومبوز، مجرای رگ باریک می‌شود و جریان خون مختل می‌شود. اگر این فرآیند برای مدت طولانی بدون مراقبت رها شود، ممکن است نکروز ایجاد شود. علائم ترومبوز ورید عمقی اندام‌ها گاهی اوقات تشخیص غیرممکن است، زیرا این بیماری علائم خارجی نمی‌دهد و افراد ترجیح می‌دهند ناراحتی را نادیده بگیرند. اولین علامتی که باید به آن توجه کنید تغییر رنگ و بافت پوست، تورم پاها است.

علائم ترومبوز ورید عمقی اندام تحتانی:

پوست پاها براق و رنگ‌پریده یا سیانوتیک ( شبیه به حالتی که پوست کبود شده‌است.) می‌شود.

بسته به محل تشکیل لخته، ساق پا، ران و مچ پا ممکن است متورم شوند. گاهی اوقات کل پا متورم می‌شود.

  • درد اندام
  • اختلال حرکتی
  • سنگینی یا سفتی بدن
  • آب‌بندی رگ‌های خونی
  • با پیشرفت بیماری، دردافزایش می‌یابد.

گاهی اوقات علائم ترومبوز ورید عمقی اندام تحتانی به طور ناگهانی ظاهر می‌شود: در صبح پا به‌شدت متورم می‌شود و خارج‌شدن از تخت را دشوار می‌کند. این وضعیت خطرناک‌ترین است، زیرا ممکن است آمبولی و انسداد ریه به دنبال داشته باشد. اگر تورم همراه با تب و درد قفسه سینه باشد، نیاز به مراقبت فوری پزشکی است. اختلالات گردش خون طولانی‌مدت منجر به مرگ بافت – قانقاریا می‌شود.

بااین‌حال، علائم اولیه ترومبوز ورید عمقی ساق پا یا ران غیراختصاصی است و ممکن است نتیجه سایر اختلالات باشد. ازآنجایی‌که ترومبوز ورید عمقی تنها پس از تشخیص قابل تشخیص است، بهتر است برای روشن شدن تشخیص دقیق با یک فلبولوژیست تماس بگیرید.

علل ترومبوز ورید عمقی

قبل از درمان ترومبوز ورید عمقی، پزشک باید علت آسیب‌شناسی را تعیین کند. برای این منظور مطالعات مختلفی در حال انجام است. علل اصلی ترومبوز ورید عمقی اندام تحتانی شامل استاز خون ( کاهش سرعت حرک خون) است که می‌تواند ناشی از تعدادی از عوامل باشد. علل ترومبوز ورید عمقی:

  • اضافه وزن؛
  • بیماری‌های خون (افزایش لخته شدن)؛
  • استعداد ارثی؛
  • استفاده از داروهای ضدبارداری هورمونی خوراکی؛
  • فعالیت بدنی کم؛
  • بی‌حرکتی طولانی‌مدت (به مدت 4 ساعت یا بیشتر)؛
  • افزایش فشار عروقی به دلیل بارداری؛
  • سیگارکشیدن؛
  • تروما و جراحی؛
  • بیماری‌های عفونی؛
  • سن مسن؛
  • انکولوژی؛
  • بیماری کبد؛
  • بیماری‌های خودایمنی.

علائم ترومبوز ورید عمقی پا اغلب در بیماران بستری ظاهر می‌شود. تعدادی از مطالعات نیز در مورد وجود ارتباط بین بیماری و دفعات سفر، هم سفر هوایی و هم سفر زمینی، انجام شده است. جنسیت همچنین بر نحوه بروز ترومبوز ورید عمقی تأثیر می‌گذارد. بیشتر اوقات در زنان یافت می‌شود: تعداد بیماران 66٪ است. میانگین سنی هر دو جنس 46 سال بود.

نحوه تشخیص ترومبوز ورید عمقی

روش‌های زیادی برای تشخیص ترومبوز ورید عمقی وجود دارد. یک فلبولوژیست باتجربه می‌تواند یک نتیجه‌گیری اولیه در مورد تصویر بالینی انجام دهد. هنگامی که علائم ترومبوز ورید عمقی تشخیص داده می‌شود، تشخیص نقش تعیین‌کننده‌ای ایفا می‌کند، بنابراین باید به صلاحیت‌های پزشک توجه زیادی کرد.

اول‌ازهمه، دانستن سوابق پزشکی و آزمایش خون به پزشک اجازه می‌دهد تا یک نتیجه‌گیری اولیه را انجام دهد. برای به‌دست‌آوردن اطلاعات دقیق از وضعیت وریدها، اسکن دوبلکس، فلبوگرافی (آنژیوگرافی ورید) انجام می‌شود. این به تعیین محل و وسعت ترومبوز کمک می‌کند تا سرعت جریان خون و وضعیت دیواره رگ‌های خونی را ارزیابی کند.

ترومبوز ورید عمقی چگونه درمان می‌شود؟

فقط یک مطالعه کامل به تعیین تاکتیک‌های درمان کمک می‌کند. اقدامات برای ازبین‌بردن لخته‌های خون شامل درمان محافظه‌کارانه و حذف مستقیم لخته خون به روش‌های مختلف است. بازگرداندن جریان خون مختل، ازبین‌بردن التهاب و جلوگیری از تشکیل مجدد لخته خون بسیار مهم است. از روش‌های کم تهاجمی، ترومبکتومی به طور گسترده استفاده می‌شود – عملی برای برداشتن لخته خون، هم به روش جراحی سنتی و هم با کمک جراحی اندوواسکولار و همچنین با لیزر. آنژیوپلاستی انجام می‌شود – گسترش لومن به دلیل کاتتر. استنت گذاری برای جلوگیری از باریک شدن مجدد سیاهرگ استفاده می‌شود.

مدت درمان ترومبوز ورید عمقی تا حد زیادی به مرحله بیماری و روش درمانی انتخاب شده بستگی دارد. استراحت در بستر برای 3-12 روز لازم است. در صورت تثبیت وضعیت، بیمار چند روز پس از عمل مرخص می‌شود، نیاز به حمایت پزشکی بیشتر است.

نه‌تنها دانستن چگونگی درمان ترومبوز ورید عمقی، بلکه همچنین نوع سبک زندگی پس از درمان نیز مهم است. سونوگرافی باید هر شش ماه یکبار انجام شود و همچنین آزمایشات مخصوصی برای تعیین لخته شدن خون انجام شود.

 


دیدگاه کاربران

0 دیدگاه
    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button