آریتمی‌های خطرناک قلبی چند نوع است؟ زمان مراجعه به پزشک!

مشکلات ریتم قلب (آریتمی‌های قلبی) زمانی رخ می‌دهد که تکانه‌های الکتریکی که ضربان قلب شما را هماهنگ می‌کند به درستی کار نمی‌کند و باعث می‌شود ضربان قلب شما خیلی سریع، خیلی کند یا نامنظم شود.
آریتمی‌های قلبی (uh-RITH-me-uhs) ممکن است مانند یک قلب تکان دهنده یا تپنده احساس شود و ممکن است بی ضرر باشد. با این حال، برخی از آریتمی‌های قلبی ممکن است علائم و نشانه‌های آزاردهنده، گاهی حتی تهدید کننده زندگی ایجاد کنند. این آریتمی‌ها، آریتمی‌های خطرناک قلبی هستند.
درمان آریتمی قلبی اغلب می‌تواند ضربان سریع، کند یا نامنظم قلب را کنترل یا حذف کند. علاوه بر این، ازآنجاکه آریتمی‌های خطرناک قلب و دردسرساز اغلب بدتر می‌شوند، یا حتی به دلیل وجود این آریتمی‌ها باعث ایجاد ضعف یا آسیب دیدن قلب می‌شوند، ممکن است بتوانید با اتخاذ یک شیوه زندگی سالم برای قلب، خطر آریتمی خود را کاهش دهید.

آریتمی‌های خطرناک قلبی

ضربان قلب معمولی چیست؟

قلب شما از چهار حفره تشکیل شده است، دو اتاق فوقانی (دهلیز) و دو اتاق پایین (بطن). ریتم قلب شما به طور معمول توسط یک ضربان ساز طبیعی (گره سینوسی) واقع در دهلیز راست کنترل می‌شود. گره سینوسی تکانه‌های الکتریکی تولید می‌کند که به طور معمول هر ضربان قلب را شروع می‌کند. این تکانه‌ها باعث انقباض ماهیچه‌های دهلیزی و پمپاژ خون به داخل بطن‌ها می‌شود.
سپس تکانه‌های الکتریکی به خوشه‌ای از سلول‌ها به نام گره دهلیزی – بطنی (AV) می‌رسند. گره AV قبل از ارسال سیگنال الکتریکی به بطن‌ها سرعت آن را کاهش می‌دهد. این تأخیر جزئی به بطن‌ها اجازه می‌دهد تا از خون پر شوند. وقتی تکانه‌های الکتریکی به ماهیچه‌های بطن می‌رسند، منقبض می‌شوند و باعث پمپاژ خون به ریه‌ها یا بقیه بدن می‌شود.
در قلب سالم، این روند معمولاً بدون مشکل پیش می‌رود و در نتیجه ضربان قلب طبیعی در حالت استراحت 60 تا 100 ضربه در دقیقه است.

انواع آریتمی‌های خطرناک قلبی

پزشکان آریتمی‌ها را نه تنها بر اساس منشأ آنها (دهلیز یا بطن) بلکه بر اساس سرعت ایجاد ضربان قلب دسته بندی می‌کنند:

  • تاکی کاردی (tak-ih-KAHR-dee-uh): این نوع آریتمی به ضربان سریع قلب اشاره دارد؛ ضربان قلب در حالت استراحت بیشتر از 100 ضربه در دقیقه است.
  • برادی‌کاردی (brad-e-KAHR-dee-uh): این نوع آریتمی به ضربان قلب آرام اشاره دارد؛ ضربان قلب در حالت استراحت کمتر از 60 ضربه در دقیقه است.

همه تاکی کاردی‌ها یا برادی‌کاردی‌ها به این معنی نیست که شما بیماری قلبی دارید. به‌عنوان مثال، در طول ورزش طبیعی است که ضربان قلب سریع ایجاد شود، زیرا قلب با افزایش سرعت ضربان، بافت‌های شما را با خون غنی از اکسیژن بیشتر تأمین می‌کند. در زمان خواب یا زمان آرامش عمیق، غیر معمول نیست که ضربان قلب کندتر شود.

تاکی‌کاردی در دهلیزها

تاکی‌کاردی‌های منشأ دهلیزی عبارت‌اند از:

  • فیبریلاسیون دهلیزی: فیبریلاسیون دهلیزی ضربان قلب سریع است که در اثر تکانه‌های الکتریکی آشفته در دهلیزها ایجاد می‌شود. این سیگنال‌ها منجر به انقباضات سریع، ناهماهنگ و ضعیف دهلیزها می‌شود.
    سیگنال‌های الکتریکی آشفته گره AV را بمباران می‌کنند و معمولاً منجر به ریتم نامنظم و سریع بطن‌ها می‌شود. فیبریلاسیون دهلیزی ممکن است موقتی باشد، اما برخی از قسمت‌ها بدون درمان پایان نمی‌یابند.
    فیبریلاسیون دهلیزی با عوارض جدی مانند سکته مغزی همراه است.
  • لرزش دهلیزی: لرزش دهلیزی شبیه به فیبریلاسیون دهلیزی است. ضربان قلب در لرزش دهلیزی نسبت به فیبریلاسیون دهلیزی، تکانه‌های الکتریکی منظم‌تر و موزون‌تری است. لرزش دهلیزی همچنین ممکن است منجر به عوارض جدی مانند سکته مغزی شود.
  • تاکی‌کاردی فوق بطنی: تاکی کاردی فوق بطنی یک اصطلاح گسترده است که شامل بسیاری از اشکال آریتمی است که از بالای بطن‌ها (فوق بطنی) در دهلیز یا گره AV ایجاد می‌شود. به نظر می‌رسد این نوع آریتمی‌ها باعث بروز ناگهانی تپش قلب می‌شود که ناگهان شروع شده و پایان می‌یابد.
  • سندرم ولف – پارکینسون – وایت: در سندرم ولف – پارکینسون – وایت، نوعی تاکی‌کاردی فوق بطنی، یک مسیر الکتریکی اضافی بین دهلیزها و بطن‌ها وجود دارد که از هنگام تولد وجود دارد. با این حال، ممکن است علائم را تا بزرگسالی تجربه نکنید. این مسیر ممکن است اجازه دهد سیگنال‌های الکتریکی بین دهلیزها و بطن‌ها بدون عبور از گره AV عبور کرده و منجر به اتصال کوتاه و ضربان سریع قلب شود.
انواع آریتمی‌های خطرناک قلبی

تاکی کاردی در بطن‌ها

تاکی کاردی‌های ایجاد شده در بطن‌ها عبارت‌اند از:

  • تاکی کاردی بطنی: تاکی کاردی بطنی یک ضربان قلب سریع و منظم است که از سیگنال‌های الکتریکی غیرطبیعی در بطن‌ها سرچشمه می‌گیرد. ضربان قلب سریع به بطن‌ها اجازه نمی‌دهد تا به طور مؤثر پر شده و منقبض شوند تا خون کافی به بدن پمپ شود. در صورت داشتن قلب سالم، تاکی کاردی بطنی ممکن است مشکلات جدی ایجاد نکند، اما در صورت داشتن بیماری قلبی یا ضعف قلب می‌تواند یک فوریت پزشکی باشد که نیاز به درمان فوری دارد.
  • فیبریلاسیون بطنی: فیبریلاسیون بطنی زمانی اتفاق می‌افتد که تکانه‌های الکتریکی سریع و بی نظم باعث می‌شود بطن‌ها به جای پمپاژ خون لازم به بدن، به طور غیر مؤثر بلرزد. اگر قلب در عرض چند دقیقه به حالت طبیعی بازنگردد، این مشکل جدی کشنده است.
    اکثر افرادی که فیبریلاسیون بطنی را تجربه می‌کنند دارای بیماری زمینه‌ای قلبی هستند یا آسیب جدی را تجربه کرده‌اند.
  • سندرم QT طولانی: سندرم QT طولانی یک اختلال قلبی است که با افزایش ضربان قلب سریع و آشفته همراه است. ضربان سریع قلب، ناشی از تغییرات در سیستم الکتریکی قلب شما، ممکن است منجر به غش شود و می‌تواند زندگی را تهدید کند. در برخی موارد، ضربان قلب شما ممکن است آن‌قدر نامنظم باشد که باعث مرگ ناگهانی شود.
    شما می‌توانید با یک جهش ژنتیکی متولد شوید که شما را در معرض سندرم QT طولانی قرار می‌دهد. علاوه بر این، چندین دارو ممکن است باعث سندرم QT طولانی مدت شوند. برخی از شرایط پزشکی مانند نقایص مادرزادی قلب نیز ممکن است باعث سندرم QT طولانی شود.

برادی کاردی یا ضربان قلب کند

اگرچه ضربان قلب زیر 60 ضربه در دقیقه در حالت استراحت برادی‌کاردی محسوب می‌شود، اما ضربان قلب پایین در حالت استراحت همیشه نشانه وجود مشکل نیست. اگر از نظر جسمانی سالم هستید، ممکن است یک قلب کارآمد داشته باشید که بتواند مقدار کافی خون را با کمتر از 60 ضربه در دقیقه در حالت استراحت پمپاژ کند.
علاوه بر این، برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان سایر بیماری‌ها، مانند فشار خون بالا، ممکن است ضربان قلب شما را کاهش دهند. با این حال، اگر ضربان قلب شما کند است و قلب شما به اندازه کافی خون را پمپ نمی‌کند، ممکن است یکی از چندین نوع برادی‌کاردی را داشته باشید، از جمله:

سندرم سینوس بیمار: اگر گره سینوسی شما، که وظیفه تنظیم ضربان قلب را بر عهده دارد، تکانه‌ها را به درستی ارسال نمی‌کند، ضربان قلب شما ممکن است بین خیلی کند (برادی‌کاردی) و خیلی سریع (تاکی کاردی) متغیر باشد. سندرم سینوس بیمار همچنین می‌تواند ناشی از ایجاد زخم در نزدیکی گره سینوسی باشد که باعث کند شدن، اختلال یا مسدود شدن حرکت تکانه‌ها می‌شود. سندرم سینوس بیمار بیشتر در میان افراد مسن شایع است.

بلوک هدایت: یک بلوک از مسیرهای الکتریکی قلب شما می‌تواند درون یا در نزدیکی گره AV رخ دهد که در مسیر بین دهلیز و بطن شما قرار دارد. یک بلوک همچنین می‌تواند در مسیرهای دیگر هر بطن ایجاد شود.
بسته به محل و نوع انسداد، ممکن است تکانه‌های بین نیمه بالایی و پایینی قلب شما کند یا مسدود شوند. اگر سیگنال به طور کامل مسدود شده باشد، سلول‌های خاصی در گره AV یا بطن‌ها می‌توانند ضربان قلب ثابت، اگرچه معمولاً کندتر را ایجاد کنند.
برخی از بلوک‌ها ممکن است هیچ علامت یا نشانه‌ای نداشته باشند، و برخی دیگر ممکن است باعث رد شدن ضربان قلب یا برادی‌کاردی شوند.

علائم آریتمی‌های خطرناک قلبی

ضربان قلب زودرس

اگرچه اغلب احساس می‌شود که ضربان قلب از بین رفته است، اما ضربان زودرس قلب در واقع یک ضربان اضافی است. حتی اگر گاهی اوقات احساس ضربان زودرس می‌کنید، به ندرت به این معنی است که مشکل جدی‌تری دارید. با این حال، ضربان زودرس می‌تواند باعث آریتمی طولانی مدت شود، به ویژه در افراد مبتلا به بیماری قلبی. ضربان زودرس مکرر که چندین سال طول می‌کشد ممکن است منجر به ضعف قلب شود.
ضربان زودرس قلب ممکن است هنگام استراحت رخ دهد یا گاهی اوقات ناشی از استرس، ورزش شدید یا محرک‌هایی مانند کافئین یا نیکوتین باشد.

علائم آریتمی‌های خطرناک قلبی

آریتمی‌ها ممکن است هیچ علامت یا نشانه‌ای ایجاد نکنند. در واقع، پزشک شما ممکن است قبل از اینکه شما علائمی را دریافت کنید، در طول یک معاینه معمول، متوجه آریتمی شما شود. علائم و نشانه‌های قابل توجه لزوماً به این معنا نیست که شما یک مشکل جدی دارید.

علائم آریتمی قابل توجه ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • وزوز در سینه‌
  • ضربان قلب تند (تاکی کاردی)
  • کند شدن ضربان قلب (برادی‌کاردی)
  • درد قفسه سینه
  • تنگی نفس

علائم دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • اضطراب
  • خستگی
  • سبکی سر یا سرگیجه
  • تعریق
  • غش (سنکوپ) یا شرایط نزدیک به غش

زمان مراجعه به پزشک

آریتمی‌های خطرناک قلبی ممکن است باعث ایجاد ضربان زودرس در قلب شما شوند، یا ممکن است احساس کنید قلب شما در حال تپش سریع یا تند زدن بیش از حد است. علائم و نشانه‌های دیگر ممکن است مربوط به عدم پمپاژ مؤثر قلب شما به دلیل تپش سریع یا کند قلب باشد. این موارد شامل تنگی نفس، ضعف، سرگیجه، سبکی سر، غش یا شرایط نزدیک به غش و درد یا ناراحتی قفسه سینه است.
اگر به طور ناگهانی یا مکرر هر یک از این علائم و نشانه‌ها را در زمانی تجربه کردید که انتظار نداشتید آنها را احساس کنید، به دنبال مراقبت فوری پزشکی باشید.
فیبریلاسیون بطنی یکی از انواع آریتمی‌های خطرناک قلبی است که می‌تواند کشنده باشد. زمانی اتفاق می‌افتد که قلب با تکانه‌های الکتریکی سریع و نامنظم می‌تپد. این امر باعث می‌شود که حفره‌های تحتانی قلب (بطن‌ها) به جای پمپاژ خون به طور بیهوده‌ای می‌لرزد. بدون ضربان قلب مؤثر، فشار خون کاهش می‌یابد و خون رسانی به اندام‌های حیاتی شما قطع می‌شود.
فرد مبتلا به فیبریلاسیون بطنی در عرض چند ثانیه غش می‌کند و به زودی نفس نمی‌کشد و نبض نخواهد داشت. اگر این اتفاق افتاد، مراحل زیر را دنبال کنید:

  • با 115 یا شماره اورژانس منطقه خود تماس بگیرید.
  • اگر هیچ کس در آن نزدیکی آموزش احیاء قلبی ریوی (CPR) ندید، CPR را فقط با دست دنبال کنید. این بدان معنی است که فشرده سازی مداوم قفسه سینه با سرعت 100 تا 120 ضربه در دقیقه تا رسیدن نیروهای امدادی انجام می‌شود. برای انجام فشرده سازی قفسه سینه، فشار قوی و سریع را در وسط سینه ایجاد کنید. نیازی به تنفس برای نجات ندارید.
  • اگر شما یا کسی در نزدیکی شما روش انجام CPR می‌دانید، در صورت لزوم ارائه آن را شروع کنید. CPR می‌تواند جریان خون به اندام‌ها را تا زمان ایجاد شوک الکتریکی (دفیبریلاسیون) حفظ کند.
  • بررسی کنید که آیا یک دفیبریلاتور خارجی خودکار (AED) در نزدیکی شما موجود است یا خیر. این دفیبریلاتورهای قابل حمل، که می‌توانند یک شوک الکتریکی را ایجاد کنند که ممکن است ضربان قلب فرد را دوباره ایجاد کند، این دستگاه‌ها در برخی از مکان‌ها در دسترس هستند. آنها حتی می‌توانند برای خانه شما خریداری شوند.
  • نیازی به آموزش نیست، AED به شما می‌گوید که چه کار کنید. طوری برنامه‌ریزی شده است که فقط در صورت لزوم امکان ایجاد شوک را فراهم کند.

دیدگاه کاربران

1 دیدگاه
  • یزدانی
    9 بهمن 1400

    سلام وقت بخیر مطالب عالی بودند
    تاکی کاردی خطرناکتر هست یا برادی کاردی در شدت های یکسان؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button