آنوریسم شریان کرونر (CAA) یک بیماری نادر است که در آن بخشی از شریان کرونری که خون اکسیژندار را به قلب میرساند به طور قابلتوجهی گشاد یا منبسط میشود. میتواند منجر به عوارض جدی و بالقوه تهدیدکننده زندگی، مانند حمله قلبی، پارگی شریان آسیب دیده و حتی مرگ ناگهانی شود. CAA اغلب هیچ علامتی ایجاد نمیکند تا زمانی که عوارض ایجاد شود. به این ترتیب، مهم است که مردم از علل و عوامل خطر این بیماری آگاه باشند. این مقاله CAA چیست، از جمله علائم، تشخیص، درمان، عوارض احتمالی و چشم انداز آن.
آنچه در این مقاله می خوانید :
شریانهای کرونری شریانهای اصلی هستند که خون اکسیژندار را به قلب میرسانند. دو شریان کرونر اصلی وجود دارد: شریان کرونری راست و شریان کرونری چپ. شریان کرونر چپ به دو شریان دیگر منشعب میشود: شریان نزولی قدامی چپ و شریان سیرکومفلکس. شریان های کرونری با هم خون را به کل عضله قلب میرسانند.
هر یک از شریانهای کرونر از بخشها یا بخشهای مختلفی تشکیل شده است. CAA یک بیماری نادر است که در آن قسمتی از شریان کرونری بیش از 1.5 برابر قطر بخش های مجاور بزرگ یا گشاد میشود.
به گفته انجمن قلب آمریکا (AHA)، آنوریسم زمانی اتفاق میافتد که بخشی از دیواره شریان ضعیف میشود و به آن قسمت اجازه میدهد برآمده یا بالون به سمت بیرون حرکت کند. بخش بادکنکی شده در معرض خطر پارگی است و ممکن است بر سازههای مجاور فشار وارد کند.
CAA میتواند علائمی مانند:
برخی از افراد مبتلا به CAA نیز فشار خون پایین یا افت فشار خون را تجربه میکنند. این میتواند باعث شود:
محققان هنوز در مورد علت دقیق CAA مطمئن نیستند. با این حال، به احتمال زیاد به طور مشابه با انواع دیگر آنوریسم که بر عروق خونی بزرگ تاثیر میگذارد، ایجاد میشود. این فرآیند شامل موارد زیر است:
در زیر، برخی از شرایطی که میتوانند باعث CAA شوند را مورد بحث قرار میدهیم.
آترواسکلروز شرایطی است که در آن دیوارههای داخلی شریانها پوشیده شده با مادهای که متخصصان آن را پلاک شریانی مینامند، تبدیل میشود. این ماده از چربی، کلسترول، کلسیم، مواد زائد و یک ماده لختهکننده به نام فیبرین تشکیل شده است. در آترواسکلروز، پلاک شریانی باعث باریک شدن و سفت شدن شریانها میشود و توانایی آنها برای حمل خون اکسیژن دار را مختل میکند. آترواسکلروز بیش از 90 درصد موارد CAA را تشکیل میدهد.
اکثر افراد مبتلا به آترواسکلروز هیچ علامتی را تجربه نمیکنند تا زمانی که یک سرخرگ به طور کامل مسدود شود. در این مرحله، شایعترین علائم آترواسکلروز عبارتند از:
بیماری کاوازاکی (KD) وضعیتی با علت ناشناخته است که عمدتاً در کودکان زیر 5 سال با تب ظاهر میشود. کودکان مبتلا به KD ممکن است به بیماری قلبی اکتسابی مبتلا شوند، که به انواع بیماری قلبی که پس از تولد رخ میدهد اشاره دارد. KD علت اصلی CAA در کودکان است.
KD ممکن است علائم زیر را ایجاد کند:
آرتریت تاکایاسو (TA) وضعیتی است که باعث التهاب آئورت میشود، شریان اصلی که خون را از قلب به بقیه بدن میبرد. این وضعیت میتواند جریان خون را محدود کند و در نتیجه به اندامها و بافتهای حیاتی بدن آسیب برساند.
TA ممکن است علائم زیر را ایجاد کند:
مداخله عروق کرونر از راه پوست (PCI) یک روش غیرجراحی است که شامل قرار دادن استنت در رگ خونی است که در اثر تصلب شرایین باریک شده است. استنت دستگاه کوچکی است که به گشاد شدن رگ خونی کمک میکند و در نتیجه جریان خون را تسهیل میکند.
افرادی که تحت PCI قرار میگیرند ممکن است علائم مرتبط با تصلب شرایین را تجربه کنند، مانند:
نقص مادرزادی قلب شرایطی است که در آن قلب یا رگهای خونی اطراف قلب قبل از تولد به درستی توسعه نمییابند. CAA مادرزادی حدود 20 تا 30 درصد موارد CAA را تشکیل میدهد.
علائم بیماریهای مادرزادی قلب بسته به نوع بیماری فرد متفاوت است. برخی از بیماریهای مادرزادی قلب بسیار خفیف هستند و هیچ علامت یا عارضهای برای سلامتی ایجاد نمیکنند. برخی دیگر میتوانند شدید باشند و ممکن است نیاز به درمان با دارو یا جراحی داشته باشند.
برخی از اختلالات ژنتیکی که بر بافتهای همبند تأثیر میگذارد، میتواند باعث CAA شود. به عنوان مثال میتوان به سندرم مارفان و سندرم اهلرز-دانلوس (EDS) اشاره کرد.
علائم سندرم مارفان شامل:
علائم EDS عبارتند از:
برخی از شرایط دیگر که ممکن است شریان ها را ضعیف یا آسیب برساند و به ایجاد CAA کمک کند عبارتند از:
برای تشخیص CAA، پزشک از فرد در مورد علائم و سابقه پزشکی شخصی و خانوادگی او میپرسد. همچنین، پزشک ممکن است از چندین ابزار تصویربرداری استفاده کند، از جمله:
با این حال، رایج ترین روش برای تایید تشخیص CAA آنژیوگرافی عروق کرونر با سونوگرافی داخل عروقی است. آنژیوگرافی کرونر نوع خاصی از آزمایش تهاجمی است که از فناوری اشعه ایکس و رنگ کنتراست برای کمک به تعیین شکل، محل و اندازه آنوریسم استفاده میکند. همچنین میتواند به تعیین درجه آترواسکلروز در شریانها کمک کند. سونوگرافی داخل عروقی سونوگرافی عروق است. اطلاعاتی در مورد ساختار دیواره سرخرگها و ترکیب داخلی رگها ارائه میدهد. این روش میتواند به تشخیص نوع آنوریسم فرد کمک کند.
هیچ اتفاق نظری در مورد بهترین درمان یا گزینه های مدیریت برای CAA وجود ندارد. رویکرد بهینه به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:
در زیر برخی از گزینههای بالقوه درمان و مدیریت برای CAA آورده شده است.
داروها و روشهای درمانی برای کمک به درمان CAA، مدیریت عوامل مؤثر و جلوگیری از پیشرفت بیماری در دسترس هستند. مثالها عبارتند از:
PCI شامل قرار دادن یک استنت یا سیم پیچ کوچک در رگ خونی آسیب دیده برای حفظ جریان خون است. این روش میتواند به جلوگیری از عوارض ناشی از اختلال در جریان خون کمک کند.
پزشک ممکن است در مواردی از CAA که با روشهای محافظهکارانهتر مانند دارو و PCI قابل درمان نیستند، جراحی را توصیه کند. جراحی ممکن است شامل مراحل زیر باشد:
افراد مبتلا به CAA ممکن است چندین عارضه را تجربه کنند که برخی از آنها می تواند تهدید کننده زندگی باشد. مثالها عبارتند از:
چشم انداز فردی که با CAA زندگی میکند بیشتر به اندازه آنوریسم بستگی دارد. در بسیاری از موارد، آنوریسمهای کوچک خطر عوارض شدید کمی دارند. در مقابل، آنوریسمهای بزرگ در معرض خطر بالایی برای ایجاد عوارض شدید و مرگ هستند. حدود 50% آنوریسمهای بزرگ که متخصصان بهداشت با CAA مرتبط هستند منجر به انسداد شریان میشود که ممکن است باعث شود:
اگر فردی علائم CAA را داشت، مهم است که برای ارزیابی پزشکی با پزشک تماس بگیرید. همچنین اگر سابقه شخصی یا خانوادگی شرایطی دارند که ممکن است خطر ابتلا به CAA را در آنها افزایش دهد، باید به طور منظم معاینه شوند. درمان و مدیریت مناسب CAA به جلوگیری از عوارض احتمالی این بیماری کمک میکند.
خلاصه
CAA یک بیماری نادر است که در آن بخشی از شریان کرونری به طور قابل توجهی متسع و نازک میشود. این میتواند منجر به عوارض شدید و بالقوه تهدیدکننده زندگی، مانند آریتمی قلبی، حمله قلبی، و پارگی شریان آسیب دیده شود. یک فرد مبتلا به CAA ممکن است از ابتلای خود به این عارضه آگاه نباشد، زیرا علائم معمولاً تا زمانی که یک شریان به طور کامل مسدود نشود ظاهر نمیشود. بنابراین مهم است که افراد در صورت داشتن سابقه شخصی از شرایطی که می تواند خطر ابتلا به CAA را افزایش دهد، معاینه منظم داشته باشند، مانند تصلب شرایین، نقایص مادرزادی قلب، یا اختلالات بافت همبند.
چشمانداز CAA معمولاً برای آنوریسمهای کوچکتر مطلوبتر است، و متخصصان بهداشت عموماً آنوریسمهای بزرگتر را با خطر بیشتری از عوارض مرتبط میدانند. با این حال، درمانهای بهموقع در قالب دارو، PCI یا جراحی میتواند به مدیریت شرایط و جلوگیری از بروز عوارض کمک کند.
دیدگاه کاربران
0 دیدگاه