آنژیوگرافی عروق کرونر : در طی آنژیوگرافی چه اقداماتی صورت می گیرد؟

آنژیوگرافی نوعی تصویربرداری دقیق و مطمئن و تست برای بررسی رگ های خونی است. آنژیوگرافی بدون بیهوشی و با وارد کردن کاتتر به رگ یک سوراخ کوچک را در کشاله ران یا بازو ایجاد می کند. متخصص قلب با تزریق ماده حاجب و با استفاده از اشعه ایکس که می تواند این ماده نشان دهد و با استفاده از یک لوله بلند و نازک و انعطاف پذیر به نام کاتتر می تواند جریان خون از طریق فلوروسکوپی بررسی جریان را انجام دهد و در این مرحله از زاویه های مختلف فرد عکسبرداری خواهد شد. در ادامه درباره آنژیوگرافی عروق کرونر توضیحاتی را خواهیم داد. 

آنژیوگرافی عروق کرونر

آنژیوگرافی عروق

آنژیوگرافی کرونری نوعی آزمایش برای معاینه عروق خونی بزرگ قلب یا همان شریان های کرونری می باشد که در این آزمایش پزشک لوله ای نازک و انعطاف پذیر به نام کاتتر را در یکی از عروق خونی کشاله ران یا مچ دست وارد کرده و عروق خونی را بررسی می کند. آنژیوگرافی ابتدا از طریق شریان فمور یا کشاله ران و سپس آنژیوگرافی از طریق شریان رادیال که همان شریان دست می باشد انجام شد. البته استفاده از هر دو روش امروزه امکان پذیر است و اینکه از کدام شریان برای آنژیوگرافی عروق کرونر استفاده شود بسته به شرایط بیمار و تشخیص و نظر پزشک متخصص دارد. برای انجام آنژیوگرافی محل ورود آنژیوگرام را بی حس می کنند و پروسه کمتر از یک ساعت زمان میبرد بنابراین آنژیوگرافی پروسه دردناکی نیست.
همانطور که گفته شد آنژیوگرافی بر دو نوع است، آنژیوگرافی از راه دست و آنژیوگرافی از راه کشاله ران. در آنژیوگرافی از طریق کشاله ران بیمار باید بعد از اتمام آنژوگرافی برای قطع شدن خونریزی کیسه ای شنی را به مدت چند ساعت بر روی محل آنژیو شده قرار دهد تا خونریزی قطع شود و در این مدت نیز باید بدون حرکت باقی بماند. اما در آنژیوگرافی دست فرد می تواند از جای خود بلند شود.

مقایسه آنژیوگرافی عروق از طریق کشاله ران و آنژیوگرافی از راه دست

در آنژیوگرافی از طریق کشاله ران احتمال کبودی، تجمع خون در زیر پوست و خونریزی زیاد بیشتر از آنژیوگرافی از راه دست می باشد.
در آنژیوگرافی کشاله ران فرد نیاز به بستری و استراحت مطلق دارد و باید بدون حرکت باقی بماند، اما در آنژیوگرافی از راه دست اینگونه نیست و بیمار می تواند به راحتی جابجا شود و از تخت خود خارج شود.
همچنین در آنژیوگرافی از راه دست نیازی به استفاده از کیسه شن برای بند آوردن خونریزی نیست.
در صورتی که آنژیوگرفی از راه دست انجام شود بیمار بعد از 4 ساعت می تواند به راحتی مرخص شود.
اگر بیمار دارای شکستگی دست، آرنج و یا انسداد عروق در قسمت شانه باشد ، آنژیوگرافی از طریق کشاله ران انجام می شود.

آنژیوگرافی عروق کرونری

در بین روش هایی که برای تشخیص بیماری عروق کرونری آنژیوگرافی را می توان به عنوان استانداردترین روش تشخیصی شناخت. آنژیوگرافی به متخصص قلب این امکان را خواهد داد که محل، میزان تنگی یا انسداد شریان قلبی را مشخص می کند. آنژیوگرافی علاوه بر تشخیص قطعی می تواند به درمان آن نیز کمک کند. که در اکثر موارد فوق تخصص قلب و عروق می تواند آنژیوپلاستی را نیز انجام دهد که در این حالت با استفاده از تعبیه بالن و استنت می توان گرفتگی عروق کرونر را باز کرد.
به این صورت با رگ گرفتن از دست یا پای بیمار متخصص قلب و عروق لوله ای باریک به نام کاتتر را وارد شریان اصلی بیمار کرده و آن را به عروق کرونر قلب در ابتدای آئورت می رساند. سپس ماده حاجب را درون شریان ها تزریق می کند. با تزریق این ماده حاجب تصاویر عروق کرونر را پزشک متخصص می تواند به خوبی ببیند و در صورت مشاهده هر گونه تنگی در رگ ها مرحله درمان آغاز خواهد شد.
انسداد عروق کرونری در صورتی که تنگی به مرحله خطرناکی برسد می تواند منجر به مرگ شود زیرا تنگی شریان موجب کاهش خونرسانی به ماهیچه قلب شده و در نتیجه آن سکته قلبی رخ می دهد. سکته قلبی بسته به شدت و محل آن می تواند موجب ایست قلبی و مرگ در فرد شود. در حالت دیگر قلب ضعیف شده و پمپاژ آن نمی تواند نیازهای بدن را تامین کند. تا جاییکه بیماران می توانند با تنگی نفس، تورم در اندام ها و دیگر علائم بیماری عروق کرونری مواجه خواهند شد. در این حالت باید فرد سریعا به فلوشیپ قلب و عروق مراجعه کند تا پزشک در صدد باز کردن عروق کرونر توسط بالن و استنت گذاری برآید.
تجویز آنژیوگرافی در شرایطی است که معاینات اولیه، نوار قلب ، اکو و تست ورزش توسط متخصص قلب و عروق انجام شده است و نیاز به بررسی های بیشتر و دقیق تر وجود دارد که بدون بررسی های اولیه نمی تواند برای بیمار تجویز کند.
ممکن است نیاز باشد برای چند ساعت و یا شب انجام آنژیوگرافی در بیمارستان بمانید و تحت نظر باشید. پرستار شما نحوه مراقبت بعد از آنژیوگرافی در خانه را توضیح خواهد داد.

انجام آنژیوگرافی عروق کرونر بر روی چه کسانی لازم است؟

  • آنژین صدری یا درد در قفسه سینه این درد ممکن است در شانه ها، بازوها، گردن، فک و کمر نیز احساس شود.
  • ایست قلبی ، حالتی که ضربان قلب به طور ناگهانی و غیرمنتظره متوقف شود.
  • غیرطبیعی بودن نتایج نوار قلب، تست ورزش و غیره
  • در زمان حمله قلبی و در صورتی که نتایج آنژیوگرافی نشان دهد که در سرخرگ کرونر شما گرفتگی وجود دارد، عمل آنژیوپلاستی انجام می شود.

مزایای آنژیوگرافی

  • آنژیوگرافی روشی سریع و غیرتهاجمی است و دارای عوارض کمی نیز می باشد.
  • آنژیوگرافی عروق کرونر می تواند نیاز به جراحی را از بین ببرد، در صورتی که به عمل جراحی نیاز باشد می توان با دقت بیشتری آن را انجام داد.
  • آنژیوگرافی می تواند رگ های باریک شده و انسداد رگ های خونی را را که نیاز به درمان دارند را به خوبی تشخیص دهد.
  • آنژیوگرافی عروق کرونری می تواند جزئیات دقیقی را نسبت به تصویربرداری های دیگر درباره رگ های خونی کوچک در اختیار فرد بگذارد.
  • بیماران دارای مشکلات خونی می توانند تحت آنژیوگرافی قلب و عروق قرار بگیرند.
  • آنژیوگرافی عروق کرونری روشی مفید برای تشخیص مشکلات و بیماری های وریدی و ناهنجاری های ساختاری قلب قبل از بروز علائم می باشد و علائم آن با بیماری های عروق خونی بی ارتباط است.
  • بعد از آنژیوگرافی هیچ اشعه درون بدن بیمار باقی نمی ماند.
  • اشعه های ایکس در اسکن های استاندارد آنژیوگرافی عروق کرونر عوارض جانبی فوری ندارند.
خطرات آنژیوگرافی عروق کرونری

خطرات آنژیوگرافی عروق کرونری

  • خونریزی
  • کبودی
  • تشکیل لخته خونی
  • آسیب به شریان یا ورید
  • حساسیت به ماده حاجب که ممکن است باعث آسیب به کلیه شود.
  • سکته مغزی نیز ممکن است رخ دهد
  • حمله قلبی یا نیاز به جراحی
  • افت فشار خون

قبل از انجام آنژیوگرافی 

اطلاع از نحوه انجام تست و نحوه آمادگی آن بسیار اهمیت دارد.
اگر دارویی مصرف می کنید باید درباره داروهای مصرفی خود با پزشک صحبت کنید و اینکه کدام داروها باید قبل از انجام آنژیوگرافی متوقف شوند.
در صورت ابتلا به برخی از بیماری ها (دیابت، بیماری های مربوط به کلیه و غیره) این امکان وجود دارد که برای جلوگیری از عوارضی که ممکن است در ارتباط با نتیجه آنژیوگرافی ایجاد شود اقداماتی باید در زمان تست و بعد از آن انجام بگیرد.

بعد از انجام آنژیوگرافی

بعد از آنژیوگرافی به بخش مراقبت های ویژه بیمارستان انتقال داده و باید برای چند ساعت تحت نظر قرار بگیرید. در این حالت باید حرکات خود را محدود کنید تا از خونریزی بریدگی محل وارد کردن کاتتر جلوگیری شود. در این زمان پرستاران مرتب ضربان قلب و فشار خون و محل بریدگی را کنترل میکنند. در محل ورود کاتتر خون مردگی کوچکی ایجاد شده است و در این محل ممکن است سوزش را احساس کنید. در صورتی که خونریزی شدید باشد و با علائمی همچون درد شدید، تورم، قرمزی و علائم دیگر در محل ورود کاتتر مواجه شدید باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.

مراقبت های بعد از آنژیوگرافی عروق کرونری

  • مقدار زیادی آب بنوشید تا ماده حاجب از طریق کلیه ها از بدن شما دفع شود.
  • استراحت کنید.
  • از استعمال دخانیات و الکل اجتناب کنید.
  • بعلت مصرف داروهای بی حسی بهتر است که رانندگی نکنید.
  • بانداژ را بعد از 24 ساعت برداشته و در صورتی که ترشحات کمی از محل زخم مشاهده کردید بانداژ را عوض کنید و اجازه دهید 12 ساعت دیگر بر روی زخم بماند.
  • برای مدت حداقل دو روز از انجام فعالیت های سنگین مانند ورزش کرئن و رابطه جنسی خودداری کنید.
  • برای مدت حداقل 3 روز از حمام کردن اجتناب کنید.
  • از استعمال لوسیون و پماد در نزدیک محل زخم خودداری کنید.
  • 1 هفته بعد از آزمایش با پزشک خود صحبت کنید.

دیدگاه کاربران

0 دیدگاه
    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button