عوارض آنژیوپلاستی چیست ؟ چه اقداماتی باید قبل و بعد از آنژیو انجام شود؟

آنژیوپلاستی جز روش های بدون جراحی و با حداقل تهاجم می باشد. توسط آنژیوگرافی گرفتگی شریان های عروقی تشخیص داده می شود، و توسط آنژیوپلاستی می توان تنگی و انسداد شریان های عروقی و ترمیم آن را مخصوصا در عروق قلبی انجام داد. در صورتی که گرفتگی های عروق زیاد باشد پزشک ممکن است به جای آنژیوپلاستی عمل قلب باز را پیشنهاد دهد. آنژیوپلاستی ممکن است حدودا 1 الی 2 ساعت به طول بینجامد. این عمل نیازی به بیهوشی کامل نداشته و با بی حسی موضعی و بیهوشی خفیف به طوری که در صورت نیاز در حین عمل بیمار را می توان بیدار کرد. این عمل به این صورت است که یک بالون را به صورت موقت داخل شریان عروقی که دچار گرفتگی شده است قرار داده و آن را باد می کند تا رگ بسته شده باز گردد. بعد از انجام این کار رگ باز شده و به روند طبیعی خود باز میگردد، اما ممکن است برای جلوگیری از انسداد دوباره آن از استنت در قسمتی از رگ که دچار گرفتگی است استفاده شود. بالاخره هانطور که می دانید هر عمل جراحی عوارضی دارد. در این بخش از مقاله ما به بررسی عوارض آنژیوپلاستی میپردازیم.

عوارض آنژیوپلاستی

عوارض آنژیوپلاستی

جایگذاری استنت یا فنر کار ساده ای نیست، و در برخی از موارد فنر در رگ خونی بصورت حادی لخته ایجاد می کند که بیمار مجبور خواهد شد که به اتاق آنژیوگرافی برده و دوباره آنژیو انجام شود. این امر ممکن است منجر به مرگ فرد شود. تزریق مایعاتی که موجب رقیق شدن خون می شود می تواند از لخته شدن خون بعد از آنژیوپلاستی جلوگیری کند. 
آنژیوپلاستی در مقایسه با عمل جراحی پای پس سرخرگ کرونری درد کمتری دارد و دوره نقاهت کوتاهتری دارد. آنژیوپلاستی از روش های موثر است که برای باز کردن سرخرگ انجام می شود. 
با همه این تفاسیر آنژیوپلاستی از درمان های کم خطر بوده و روشی کم تهاجمی محسوب می شود، که خطرهای خاص خود را دارد. از عوارض آنژیوپلاستی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

لخته شدن خون : لختگی خون در محل استنت می تواند موجب گرفتگی مجددسرخرگ و حمله قلبی شود. برای برطرف کردن این مسئله نیاز است که برای مدتی طولانی از داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین استفاده کنید تا خطر تشکیل لخته خون در استنت کاهش یابد. 
تنگی مجدد عروق کرونری : بعد از آنژیوپلاستی احتمال دارد که عروق دوباره تنگ شود. همین عامر سبب می شود که از فنر استفاده کنند تا شانس تنگی مجدد حدودا 20 درصد کاهش یابد. بهتر است از استنت هایی استفاده شود که دارو آزاد می کنند، که احتمال آن تا 10 درصد کاهش یابد. 
خونریزی : در محل کاتتر ممکن است کبودی ایجاد شود و در مواردی تبدیل به خونریزی شود که در صورت شدت آن باید انتقال خون انجام شود. 
پارگی رگ : گاهی وقتی بالون داخل رگ پاره می شود به رگ فشار وارد کرده و آن را پاره می کند. باید در زمان آنژیوپلاستی تا آماده باشید تا در صورت بروز مشکل سریعا بیمار را به اتاق عمل ارجاع دهید. 

عوارض احتمالی آنژیوپلاستی 

عوارضی در آنژیوپلاستی وجود دارد که احتمال ضعیف تری دارد، این دسته از عوارض آنژیوپلاستی شامل موارد زیر است: 

با این همه همچنان روش درمانی آنژیوپلاستی از روش های درمانی کم خطر بوده و نسبت به جراحی قلب باز عوارض بسیار کمی دارد. 

تنگی نفس بعد از آنژیوپلاستی 

گاهی برخی از بیماران بعد از آنژیوپلاستی قلب دچار تنگی نفس خواهند شد. علت این امر این است که بالون هایی داخل رگ های قلب برای مدت 30 ثانیه تا یک دقیقه باد می شوند. بعد از این فرآیند، خونرسانی به قلب کاهش خواهد یافت. گویی که یک سکته یا کمبود اکسیژن برای بیمار اتفاق بیفتد . بعد از خارج شدن بالن از قلب تا رسیدن به حالت نرمال ، اگر تنگی نفس برای بیمار طولانی شود ، باید هر چه سریع تر به پزشک  متخصص اطلاع داده شود . گاهی نیز بیماران ، دچار درد قفسه سینه بعد از آنژیوپلاستی خواهند شد که این امر نشان می دهد شریانهای قلب دچار گرفتگی مجدد شده است.

مراقبت های آنژیوپلاستی 

مراقبت های قبل از آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی 

  • قبل از آنژیوگرافی اگر داروهایی مانند قندخون ، فشارخون ، چربی خون و ضدآنژین مصرف می کنید باید به پزشک اطلاع دهید. 
  • مصرف مایعات خود را چند روز قبل از انجام آزمایش افزایش دهید.
  • اگر سابقه واکنش به داروی ویاگرا دارید یا احتمال بارداری در فرد وجود دارد بهتر است به پزشک متخصص قلب و عروق اطلاع دهید.
  • در صورت حساسیت به غذاهای دریایی یا داشتن بیماری هایی مانند دیابت یا اختلالات کلیوی ممکن است نسبت به ماده کنتراست واکنش نشان دهید. قبل از هر چیز این مساله را به پزشک اطلاع دهید. 
  • برای 8 الی 12 ساعت قبل از آنژیو چیزی نخورید. 
  • قبل از آنژیو حمام کنید و موهای زائد در کشاله ران یا بازو را تمیز کنید. 

مراقبت های بعد از آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی

  • برای مدت 3 روز از وان حمام استفاده نکنید. اما بعد از آنژیو 24 ساعت می توانید دوش بگیرید.
  • از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید .
  • مصرف آب و مایعات خود را حداقل برای چند روز افزایش دهید. 
  • بعد از ترخیص محل آنژیو پانسمان دارد که برای مراقبت از زخم لازم است مواردی را رعایت کنید. پانسمان را به آرامی باز کنید، آسان ترین راه برای باز کردن پانسمان این است که آن را ابتدا مرطوب کنید. بعد از اینکه پانسمان را باز کردید، آن قسمت را با زخم بپوشانید. طبیعی است که ناحیه ورود کاتتر برای چند روز کبود شود. ممکن است این ناحیه کمی متورم و صورتی رنگ شود و برآمدگی در این ناحیه ایجاد شود. روزی 1 بار محل را با آب و صابون بشویید. 
  • غیر از حمام کردن ناحیه را تمیز و خشک نگه دارید.
  • نباید در محل زخم از کرم ها، لوسیون ها و دیگر روغن استفاده کنید.
  • برای مدت یک هفته بعد از آنژیو ، حمام نکنید، سونا مرطوب و جکوزی نروید و در استخر یا دریاچه شنا نکنید.
  • بعد از آنژیو نباید رانندگی کنید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟

  • افزایش درد و ناراحتی در محل برش
  • خونریزی، کوفتگی یا برآمدگی تازه در محل برش
  • بروز علائم عفونت مانند قرمزی، تخلیه‌ی ترشحات و تب
  • تغییر دما یا رنگ بازو یا پایی که عمل بر روی آن انجام شده است. 
  • ضعف یا بی‌حسی در پا یا بازویی که عمل بر روی آن انجام شده است. 
  • افزایش درد در قفسه سینه و تنگی نفس
  • اگر محل واردکردن کاتتر همچنان خونریزی می کند و با فشار خونریزی‌ آن بند نمی ‌آید
  • اگر محل واردکردن کاتتر کم‌کم شروع به ورم کرد.

در موارد بالا باید سریعا به پزشک متخصص قلب و عروق خود اطلاع دهید.


دیدگاه کاربران

0 دیدگاه
    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button