بیمارانی که آنژیوپلاستی بدون استنت گذاری انجام میدهند ممکن است سرخرگ تنگ شده در مدت چند ماه دوباره به عمل جراحی نیاز پیدا کند. استنت گذاری میتواند از این حالت جلوگیری کند. جدیدا پزشکان از استنت های جدیدی استفاده می کنند که استنت های آغشته به دارو هستند و این استنت ها از تنگی دوباره عروق خونی جلوگیری می کنند. بیمارانی که استنت گذاری می کنند (استنت آغشته به دارو یا بدون دارو ) باید داروهای ضدپلاکت مصرف کنند. در صورتی که استنت ها درست کار نکنند و سرخرگ ها دوباره دچار تنگی شوند امکان دارد بیمار به جراحی بای پس کرونری احتیاج پیدا کند. بیمارانی که تحت جراحی استنت گذاری قرار گرفته اند باید از 1 یا بیشتر داروهای رقیق کننده خون استفاده نمایند. این داروها میتواند به کاهش لخته خون در استنت و مسدود شدن آن کمک می کند. در ادامه عوارض بعد از استنت گذاری قلب و مراقبت های بعد از آن را بررسی خواهیم کرد.
آنچه در این مقاله می خوانید :
طبیعتا استنت گذاری با عوارض همراه است. بیمار باید قبل از جراحی درباره عوارض جانبی و مراقبت های بعد از آن با پزشک خود صحبت کند. از مهم ترین مشکلات ناشی از استنت گذای قلب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در صورتی که بیمار به ید حساسیت داشته باشد باید از قبل به پزشک اطلاع دهد. در این صورت تیم پزشکی برای تصویربرداری از روش های دیگری یا از ماده دیگری استفاده خواهد کرد.
برخی از افراد فنر قلب دارند و در محل کاشت آن ممکن است لخته خون ایجاد شود که این امر ممکن است منجر به سکته قلب شود. در هر صورت احتمال تشکیل لخته خون در چند ماه اول بعد از عمل بسیار بالا می باشد.
استنت با از بین بردن پلاک های چربی در داخل عروق میتواند از انسداد رگ و تشکیل لخته خون جلوگیری کند اما به علت اینکه استنت به عنوان فلز در رگ های خونی باقی خواهد ماند، تا زمانی که لایه صاف در جداره عروث روی آن تشکیل نشده باشد، میتواند منجر به تحریک پلاک های خون و تشکیل لخته خون شود.
برای جلوگیری از تشکیل لخته خون بیماران میتوانند علاوه بر قرص آسپرین از قرض های ضد پلاکت استفاده نمایند.
داروهای ضد پلاکت عبارتند از :
ترکیب آسپرین با پلاویکس میتواند منجر به مهار شدن عملکرد پلاکت های خون در فرد شود. بیمارانی که استنت دارند برای جلوگیری از لخته خون ین داروها برای آنها تجویز خواهد شد که احتمال خونریزی را در بیماران افزایش خواهد داد. بیمارانی که در کنار آسپرین از داروهای رقیق کننده استفاده می کنند ممکن است دچار خونریزی شوند.
ممکن است این خونریزی ها خفیف یا شدید باشد. خونریزی های خفیف شامل : مسواک، خونریزی زیر پوست به صورت کبودی در نواحی دست و پا به ویژه در جاهایی که در معرض ضربه های خارجی می باشند، خونریزی داخل سفیده چشم، خون دماغ شدن و وجود خون در ادرار و غیره که باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
خونریزی های شدید شامل : سرفه های خونی، استفراغ خونی، دفع خون در مدفوع یا دفع مایع اسهالی به صورت سیاه و بدبو ، خون دماغ های زیاد و مکرر، خونریزی داخل مغزی و خونریزی داخل حفره های بدن می باشد.
در صورت خونریزی با قطع داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین و پلاویکس باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
بعد از استنت گذاری ممکن است فرد دردهای نقطه ای و گذرا در جلوی قفسه سینه خود تجربه کند. بیمارانی که استنت گذاری انجام داده اند باید حتما به پزشک خود اطلاع دهند. مخصوصا اگر درد سینه غیرطبیعی و شدید باشد یا شبیه به دردهای قفسه سینه قبل از استنت باشد. در این موارد باید سریعا به پزشک اطلاع دهید.
استنت گذاری عروق کرونری میتواند منجر به بازگشت جریان خون عادی به بدن شود. تغییر در رژیم غذایی سالم، افزایش در فعالیت بدنی و ترک کردن سیگار میتواند به حفظ جریان خون در قلب کمک کند.
بیماران بعد از استنت گذاری میتوانند به محیط خود بازگردند. برای بازگشت به محیط کاری عجله نکنید. در این رابطه بهتر است که تصمیم درستی را برای بدن خود اتخاذ نمایید.
بعد از استنت گذاری ورزش هایی برای بیمار تجویز خواهد شد که باید توسط بیمار انجام شود. حرکات بدنی و ورزش در بیمارانی که استنت دارند مانعی نداشته و ورزش موجب صدمه یا جابجایی استنت نخواهد شد.
گرفتن عکس رادیولوژی، سی تی اسکن و ام آر آی بر روی استنت تاثیری ندارد و وجود استنت نیز مانعی برای انجام آنها نیست.
مسافرت و حتی مسافرت هوایی به شرط مصرف داروهای قلبی منافاتی با داشتن استنت در قلب نخواهد داشت.
بیمار باید فشار خون ، دیابت و چربی بالا را کنترل کند.
احتمال بسته شدن استنت وجود دارد اگر همان سبک زندگی قبلی خود را ادامه دهد و بیماری هایی مانند فشار خون، دیابت و چربی بالا را کنترل نکند، و همچنین رفتارهای پرخطر مانند استعمال دخانیات را ادامه دهد.
استن ها لوله های مشبک و کوچکی هستند که به باز نگهداشتن شریان بعد از آنژیوپلاستی کمک می کنند. استنت های دارویی حاوی پوشش پلیمری بر روی شبکه استنت هستند که با گذر زمان دارو را در بدن آزاد می کنند تا از عود انسداد شریان جلوگیری نمایند. در مجموع استنت های دارویی از استنت های فلزی بهتر هستند. استنت های دارویی نسبت به فنرهای فلزی به میزان بیشتری از تنگی مجدد شریان جلوگیری خواهند کرد.
بله، بعد از جراحی استنت گذاری قلب، فرد میتواند از MRI استفاده نماید. پیشنهاد میشود فرد این موضوع را با پزشک مشاور و تکنسین تصویربرداری مطرح کند.
استنت های تمام فلزی و استنتهای پلیمری قابل جذب، نمیتوانند گیتهای تشخیص فلزات را فعال کنند.
دیدگاه کاربران
0 دیدگاه