سیستم قلبی عروقی شامل قلب، عروق خونی و خون است. وظیفه اصلی آن انتقال مواد مغذی و خون غنی از اکسیژن به تمام نقاط بدن و انتقال خون بدون اکسیژن به ریه ها است. ناهنجاریها یا صدمات به یک یا تمام قسمتهای سیستم قلبی عروقی میتواند منجر به عوارض جدی سلامتی شود. بیماریهای شایع که میتوانند بر سیستم قلبی عروقی تأثیر بگذارند شامل بیماری عروق کرونر، حمله قلبی ، فشار خون بالا و سکته مغزی است.
در این مقاله به بررسی سیستم قلبی عروقی، از جمله اجزای آن و عملکرد آنها میپردازد. ما همچنین برخی از بیماریهای رایج سیستم قلبی عروقی و درمان های مرتبط با آنها را شرح میدهیم.
آنچه در این مقاله می خوانید :
سیستم قلبی عروقی سیستمی است که وظیفه انتقال خون به نقاط مختلف بدن را بر عهده دارد. این شامل اندامها و بافتهای زیر است:
قلب: یک پمپ عضلانی که خون را به بدن می رساند.
سیستم بسته عروق خونی، این عروق عبارتند از:
دو سیستم گردش خون در بدن وجود دارد. اولین مورد، سیستم گردش خون سیستمیک است. این سیستم گردش خون اصلی است که خون را به اندام ها، بافت ها و سلول های سراسر بدن منتقل میکند.
دوم سیستم گردش خون ریوی است. این سیستم گردش خون، خون را بین قلب و ریه ها جابجا میکند. جایی است که اکسیژن وارد خون میشود و دی اکسید کربن از خون خارج میشود.
قلب از چهار اتاق مجزا تشکیل شده است: دو اتاق فوقانی به نام “دهلیز” و دو اتاق تحتانی “بطن”. دیواره یا “سپتوم” دهلیزها و بطنها را از هم جدا میکند. دریچهها جریان خون را در محفظههای مختلف کنترل میکنند. خون مسیر زیر را از طریق قلب دنبال می کند:
خون فاقد اکسیژن از بدن باز میگردد و از طریق ورید اجوف تحتانی و ورید اجوف فوقانی وارد دهلیز راست (محفظه بالا سمت راست) می شود.
خون از دریچه سه تایی عبور میکند و وارد بطن راست (محفظه پایین سمت راست) میشود.
بطن راست خون را از طریق دریچه ریوی پمپ میکند و از طریق شریان اصلی ریوی به بیرون از قلب پمپ میکند.
سپس خون از طریق شریان ریوی چپ و راست به داخل ریهها جریان مییابد. در اینجا، فرایند تنفس اکسیژن را به خون داده و دی اکسید کربن را حذف میکند. در نتیجه، خون در حال حاضر غنی از اکسیژن است.
خون به قلب باز میگردد و از طریق چهار ورید ریوی به دهلیز چپ (حفره بالا سمت چپ) جریان مییابد.
خون از دریچه میترال عبور میکند و وارد بطن چپ (حفره چپ پایین) میشود.
بطن چپ خون را از طریق دریچه آئورت به داخل شریان بزرگی به نام “آئورت” پمپاژ میکند. این شریان خون را به بقیه بدن میرساند.
قلب خون را از طریق عروق بسته به هر بافت بدن پمپ میکند. سپس خود خون مواد مغذی و اکسیژن را به تمام سلولهای بدن میرساند. بدون خون، سلول ها و بافتها درست عمل نمیکنند و شروع به نقص و مرگ میکنند.
چرخه قلب شامل دو مرحله است.
فاز اول دیاستول است که در آن بطن ها پر از خون میشوند. با بسته شدن دریچه آئورت یا ریوی شروع میشود و با بسته شدن دریچه میترال یا سه قوس خاتمه مییابد. در طول دیاستول، رگهای خونی در آماده سازی برای انقباض بعدی بطن ها، خون را به قلب باز می گردانند.
مرحله دوم سیستول است که در آن بطن ها منقبض شده و خون را خارج میکنند. با بستن دریچه میترال یا سه قلو شروع میشود و با بسته شدن دریچه آئورت یا ریه به پایان میرسد. فشار داخل بطنها بیشتر از فشار داخل رگهای خونی مجاور میشود و در نتیجه خون را از بطنها به عروق هدایت میکند.
بیماریهای قلبی عروقی میتوانند شدید و به طور بالقوه تهدید کننده زندگی باشند.
حمله قلبی زمانی اتفاق میافتد که قسمتی از ماهیچه قلب خون کافی دریافت نمیکند. این میتواند به علت انسداد، پارگی در شریان اطراف قلب یا در صورتی که قلب به اکسیژن بیشتری نسبت به مقدار موجود نیاز داشته باشد، رخ دهد.
علائم حمله قلبی شامل :
سه عامل اصلی سکته قلبی عبارتاند از:
افرادی که دچار حمله قلبی شدهاند میتوانند با انجام کارهای زیر احتمال ابتلا به مشکلات قلبی عروقی را کاهش دهند:
سکته مغزی یک وضعیت پزشکی است که در آن خونرسانی به قسمتی از مغز قطع میشود. این کمبود خون باعث مرگ سلولهای مغزی میشود. دو نوع سکته مغزی وجود دارد. سکته مغزی ایسکمیک در نتیجه لخته شدن خونی که باعث انسداد جریان خون به مغز میشود، اتفاق میافتد. سکته مغزی هموراژیک در نتیجه خونریزی در داخل یا اطراف مغز رخ میدهد.
برخی از عوامل خطرناک سکته مغزی عبارتاند از:
علائم سکته مغزی به طور ناگهانی شروع میشود و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
درمان سکته مغزی بستگی به نوع آن دارد. فردی که سکته مغزی ایسکمیک را تجربه میکند، ممکن است داروهایی برای کمک به تجزیه لخته خون و بازگرداندن جریان خون به مغز دریافت کند. فردی که دچار سکته مغزی هموراژیک میشود، ممکن است برای درمان رگ خونی که خونریزی میکند نیاز به جراحی داشته باشد.
درمانهای بعدی برای سکته مغزی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
نارسایی قلبی زمانی رخ میدهد که قلب نتواند خون کافی را برای برآوردن نیازهای بدن پمپ کند.
برخی از علائم نارسایی قلبی عبارتاند از:
عوامل خطر نارسایی قلبی عبارتاند از:
سابقه شخصی یکی از شرایط زیر:
هیچ درمانی برای نارسایی قلبی وجود ندارد. اما درمان میتواند به کاهش پیشرفت بیماری و کاهش علائم کمک کند. نمونهها عبارتاند از:
آریتمی ریتم غیرطبیعی قلب است. ممکن است به عنوان ضربان قلب بسیار سریع، خیلی آهسته یا دارای الگوی مشخص باشد. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
عوامل خطر آریتمی عبارتاند از:
برای آریتمیهای خطرناک، پزشکان ممکن است دستگاهی به نام ضربان ساز ( pacemaker) را برای بازگرداندن ضربان قلب منظم در بدن فرد جاگذاری کنند.
با بالا رفتن سن، قلب کمتر از قبل مؤثر عمل میکند. بهعنوان مثال، در حین فعالیت بدنی نمیتواند به سرعت بتپد، اگرچه ضربان قلب در حالت استراحت ثابت میماند. آریتمیها همچنین میتوانند با افزایش سن ایجاد شوند.
یکی دیگر از شرایط رایج افزایش سن سفتی بیشتر در عروق بزرگ و سفت شدن ماهیچه قلب است. این سفتی میتواند باعث فشار خون بالا شود، خطر حملات قلبی، سکته مغزی و نارسایی قلبی را افزایش میدهد. سفتی قلب همچنین میتواند باعث نارسایی احتقانی قلب شود.
خلاصه
سیستم قلبی عروقی از قلب، رگها، شریانها و مویرگها تشکیل شده است. این اجزا دو سیستم گردش خون را تشکیل میدهند: سیستم گردش خون سیستمیک و ریوی. چرخه قلب شامل دو مرحله است: سیستول (انبساط) و دیاستول (انقباض).
برخی از شرایطی که میتوانند بر قلب تأثیر بگذارند عبارتاند از حمله قلبی، سکته مغزی، نارسایی قلبی و آریتمی. با افزایش سن، قلب عملکرد مؤثری ندارد، به ویژه در دورههای فعالیت بدنی بالا. همچنین احتمال سفت شدن شریانها با افزایش سن افزایش مییابد، که احتمال فشار خون بالا و مشکلات قلبی عروقی را افزایش میدهد.
دیدگاه کاربران
0 دیدگاه