کاتتریزاسیون قلبی چگونه انجام میگیرد و چه کاربردهایی دارد؟

کاتتریزاسیون قلبی برای تشخیص و درمان بیماری های قلبی عروقی می باشد. در این فرآیند لوله ای نازک با نام کاتتر را وارد شریان یا رگ در کشاله ران، گردن یا بازو کرده و از طریق آن به سمت قلب هدایت می کنند. برخی از درمان های بیماری قلبی مانند آنژیوپلاستی قلب با استفاده از این روش انجام می گیرد. در طی فرآیند کاتتریزاسیون به هوش هستید اما داروهایی برای ایجاد آرامش به شما داده می شود. دوره ریکاوری نیز بسیار کوتاه است، همچنین عوارض آن نیز بسیار کم می باشد. 

کاتتریزاسیون قلبی

کاتتریزاسیون قلبی چیست ؟

کاتتریزاسیون قلبی نوعی آزمایش است که عروق کرونری را بررسی می کند و با قرار دادن یک کاتتر که لوله ای بلند، نازک و قابل انعطافی در داخل بدن است در داخل سیاهرگ یا سرخرگ به سمت قلب هدایت می شود. که توسط دستگاه مخصوصی که به کمک اشعه X ، حرکت کاتتر را بر روی صفحه نمایش نشان می دهد. کاتتریزاسیون قلبی به پزشک عملکرد تلمبه های قلب و سرخرگ های کرونری که همان رگ هایی هستند که خون حاوی اکسیژن را به ماهیچه قلب می رساند و همچنین دریچه های قلب را بررسی می کند. نام های دیگر کاتتریزاسیون آنژیوگرافی کرونر، آنژیوگرام و کت قلبی ( cath cardiac) نیز می باشد. 
کاتتریزاسیون اطلاعات جامعی را از عملکرد قلب در اختیار پزشک قرار می دهد. این اطلاعات می تواند به تشخیص پزشک و انتخاب بهترین روش درمانی نیز کمک کند.
کاتتریزاسیون قلبی قادر است جریان خون را در عروق کرونر و قسمت های مختلف قلب مانند اتاق قلب، دریجه و دیواره ها بررسی نماید. این تست برای کودکان برای بررسی مشکلات قلبی در زمان تولد مورد استفاده قرار می گیرد. 

کاربردهای کاتتریزاسیون 

از کاربردهای کاتتریزاسیون قلبی تشخیص مشکلات قلبی است. 

تشخیص بیماری های کرونر

دیواره داخلی سرخرگها که خون درون آن ها جریان دارند صاف و قابل انعطاف هستند. در صورتی که با گذشت زمان ممکن است سطح داخلی دیواره سرخرگ با رسوبات چربی بسته شود. هنگامی که در رگ چربی رسوب کند، قطر داخلی سخرگ تنگ شده و جریان خون کاهش می یابد. پلاک های ایجاد شده قادرند جریان خون را در سرخرگ های کرونر به حدی کاهش دهند که موجب علائم شبیه به حمله قلبی یا خود حمله قلبی شود. در صورتی که فرد مشکوک به بیماری کرونر باشد پزشک کاتتریزاسیون قلبی را توصیه خواهد کرد. فرآیند کاتتریزاسیون به این صورت است که ماده رنگی داخل رگ های فرد تزریق می شود و تا تصاویر واضح تری از قلب و عروق کرونر به دست آید. 

بیماری دریچه های قلب

اگر دریچه های قلب به طور صحیح کار نکنند باعث بیماری می شود. از جمله مشکلاتی که دریچه های قلب ممکن است به آن دچار شوند گرفتگی یا نارسایی می باشد. نقص دریچه ها عموما بر روی عملکرد پمپاژ قلب تاثیر می گذارد. برخی از نقص ها با گذشن زمان بدتر می شود و ممکن است موجب تضعیف قلب می شود. امکان دارد برای تشخیص و اندازه گیری دقیق شدت تنگی یا نارسایی دریچه نیاز به کاتتریزاسیون می باشد. 

نواقص مادرزادی 

نقص قلب مادرزادی نوع اختلال قلبی است که در زمان تولد به وجود می آید. این نوع از اختلالات مانند سوراخی بین حفره قلب یا دریچه تنگ می باشد. زمانی که نقص شدید باشد، پمپاژ خون و رساندن خون غنی از اکسیژن توسط قلب به بدن دچار مشکل می شود که با گذشت زمان، قلب تضعیف می شود و علائم شدت می یابد. برای تشخیص قطعی از کاتتریزاسیون قلبی استفاده می شود.

روش انجام کاتتریزاسیون قلبی

کاتتریزاسیون قلبی در بیمارستان بر روی تخت رادیولوژی قابل انجام است که در زمان انجام فرآیند نیز کاتتریزاسیون قلبی فرد هوشیار خواهد بود و می تواند از دستورالعمل های پزشک نیز پیروی کند. برای اینکه فرد دچار استرس نشود به او داروهایی برای آرامش فرد داده می شود. کاتتریزاسیون قلبی بعد از تزریق بی حسی در کشاله ران یا بازو برشی ایجاد خواهد شد و کاتتر را وارد سرخرگ کرونر خواهد کرد که همین امر موجب می شود که عروق کرونر مسدود شده باز شوند. ریکاوری کاتتریزاسیون سریع می باشد و عوارض بسیار کمی دارد. 

عوارض کاتتریزاسیون 
3d rendering of the human heart anatomy

عوارض کاتتریزاسیون 

  • درد و تورم و ایجاد حساسیت در محل ورود کاتتر
  • سوزش رگ توسط کاتتر 
  • خونریزی در محل ورود کاتتر
  • کبودی در محل ورود کاتتر
  • مشکل در ادرار کردن بعد از عمل جراحی

احتمال بروز عوارض جدی بسیار نادر می باشد که می تواند تهدید کننده زندگی باشد. این عوارض ممکن است برای افراد بیمار و سالمند رخ بدهد:

  • انسداد ناگهانی شریان کرونری
  • تشکیل شدن یک اشک کوچک در قسمت داخلی شریان
  • واکنش های آلرژیک به مواد کنتراست. واکنش هایی مانند سوزش، خارش، تنگی نفس، تب و غیره.
  • آسیب به کلیه که به علت وجود ماده کنتراست در بدن می باشدو افراد مبتلا به دیابت و بیماری کلیوی بیشتر در معرض آسیب کلیه قرار می گیرند. 
  • حمله قلبی یا سکته مغزی

قبل از کاتتریزاسیون قلبی

  • حداقل تا 6 ساعت قبل از تست چیزی نخورید و نیاشامید یا اینکه می توانید به درخواست پزشک خود عمل کنید. 
  • در صورتی که بیمری خاصی مانند دیابت دارید د مورد مصرف داروهای دیابت و انسولین سوال بپرسید. 
  • تمامی داروها و مکمل های خود را در روز آزمایش همراه داشته باشید.
  • سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید، زیرا ممکن است افرادی که کاتتریزاسیون قلبی انجام می دهند دچار استرس و اضطراب شوند. اضطراب می تواند منجر به تپش قلب یا ضربان نامنظم قلبی شود که در نهایت منجر به پیچیده شدن فرآیند می شود.
  • زمانیکه تحت بررسی برای عمل کاتتریزاسیون قرار می گیرید، فشار خون و ضربان قلب شما چک خواهد شد.
  • مثانه خود را خالی کنید.
  • ندان های مصنوعی خود را خارج کرده و زیورآلات به ویژه گردن بند را درآورده زیرا با تصویر قلب تداخل ایجاد می کنند.

بعد از کاتتریزاسیون قلبی

چند ساعت طول می کشد که بعد از کاتتریزاسیون قلبی بهبود حاصل شود. بعد از اتمام کار فرد به اتاق ریکاوری آورده می شود تا بیهوشی وی کاملا از بین برود که عموما این فرآیند 1 ساعت به طول می انجامد. غلاف پلاستیکی که در کشاله ران، گردن یا بازو فرد است بعد از عمل برداشته می شود، مگر اینکه فرد به ادامه درمان با داروهای رقیق کننده خون نیاز داشته باشد. بعد از اتاق ریکاوری به اتاق بیماران سرپایی می روید. بعد از برداشتن کاتتر باید برای چند ساعت دراز بکشید تا از خونریزی شما جلوگیری شود و شریان بهبود پیدا کند. 
بعد از عمل می توانید بخورید و بیاشامید. مدت زمان بستری به شرایط شما وابسته می باشد. ممکن است همان روز به خانه بروید یا در صورتی که نیاز باشد برای انجام روش های درمانی مانند آنژیوپلاستی و استنت گذاری در بیمارستان بمانید. 

نتیجه کاتتریزاسیون 

بعد از انجام کاتتریزاسیون نتایج برای شما توسط پزشک توضیح داده خواهد شد. نتایج آن می تواند روش درمانی شما را تعیین نماید. این روش های درمانی شامل آنژیوپلاستی ، استنت و یا یک جراحی بای پس عروق کرونر می باشد. در صورتی که پزشکان به این نتیجه برسند و این احتمال را قبل از شروع عمل باید در نظر بگیرند که آنژیوپلاستی یا آنژیوپلاستی با استنت انجام بگیرد، تا نیازی به دوباره کاری انجام کاتتریزاسیون نباشد.  

 


دیدگاه کاربران

0 دیدگاه
    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button