تغذیه مناسب بعد از آنژیوگرافی قلب باید به چه صورت باشد؟

بعد از آنژیوگرافی قلب پرستار لوله کاتتر را از رگ خارج می کند و محل ورود کاتتر را برای مدت 20 الی 30 دقیقه فشار می دهد و سپس آن را پانسمان می کند و برای مدت 4 الی 6 ساعت کیسه شن یا کمربند مخصوصی را بر روی محل پانسمان قرار خواهد داد. بعد از آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی فرد نیاز به مراقبت های بعد از آنژیوگرافی نیاز دارد. تغذیه بعد از آنژیوگرافی جز مراقبت های بعد از آنژیوگرافی محسوب می شود. تغذیه بعد از آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی از میوه ها و سبزیجات سرشار از ویتامین و مواد معدنی تشکیل می شود. 
آنژیوگرافی همانطور که میدانید نوعی روش تشخیصی برای بررسی گرفتگی عروق می باشد که در صورتی که در زمان آنژیوگرافی پزشک متوجه گرفتگی عروق شود سریعا آن را استنت گذاری خواهد کرد که به آن آنژیوپلاستی یا فنرگذاری گفته می شود. داشتن رژیم غذایی مناسب بعد از آنژیوگرافی بسیار اهمیت دارد. 

تغذیه مناسب بعد از آنژیوگرافی قلب

تغذیه بعد از آنژیوگرافی قلب

مصرف مایعات تا 2 روز بعد از آنژیوگرافی توصیه می شود زیرا در طی آنژیو از ماده حاجب استفاده می کند که برای کلیه ها مضر است. مصرف مایعات می تواند به دفع ماده حاجب کمک کند. تغذیه بهتر است شامل میوه های مختلف و سبزیجات سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی باشد. فیبر و مواد مغذی در غذاهای گیاهی می تواند به کنترل فشار خون و افزایش وزن کمک کند. غلات خرد نشده که در بلغور گندم، بلغور جو دو سر، برنج قهوه ای، گندم کامل و ذرت یافت میشود، می توانند به کنترل میزان کلسترول کمک میکنند.
همچنین ماهی سالامون، قزل آلا و شاه ماهی سرشار از امگا 3 بوده و قادر است ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد. حبوبات، آجیل، آووکادو و زیتون یک منبع برای رژیم غذایی سالم قلبی در چربی غیراشباع منفرد هستند.

مصرف چربی های سالم و رژیم غذایی کم چرب

همه چربی ها ناسالم نیستند و برخی از آنها دارای امگا 3 هستند و اسیدهای چرب غیر اشباع را با یک پیوند دوگانه هستند که می تواند به کاهش التهاب بدن و سلامت قلب و عروق کمک می کند. ماهی های سرشار از امگا 3 را در رژیم غذایی موجب کاهش التهاب بدن می شود. روغن های سالم مانند روغن زیتون، آجیل ها و مغزها می تواند بسیار مفید باشد. جایگزین کردن چربی های مفید به جای اشباع موجب کاهش کلسترول بد خون میشود و گرفتگی عروق را کاهش خواهد داد. مقدار چربی کل و شاباع به ترتیب باید کمتر از 30 و 7 درصد کالری های روزانه را تشکیل دهند. می توان غذاهای کم چرب مانند گوشت بدون چربی و لبنیات کم چرب را مصرف کرد. 

رژیم غذایی کم سدیم

سدیم موجب احتباس مایعات و تجمع آن در اطراف قلب خواهد شد که این حالت میتواند موجب نارسایی قلب شود.  مواد غذایی را می توانید با گیاهان، فلفل و لیمو مزه دار کنید و از مصرف غذاهای فرآوری شده و بسته بندی که مقدار زیادی نمک دارند خودداری کنید. سوپ و آب گوشت های کم نمک را انتخاب کنید.

غذاهای کم کالری

چاقی و اضافه وزن می تواند منجر به دیابت و فشار خون بالا شود که همین امر بیماری های شریان کرونری را افزایش میدهد. رژیم غذایی سالم برای قلب شامل غذاهای کم کالری می باشد. 

مصرف میوه و سبزیجات 

میوه و سبزیجات سرشار از پتاسیم هستند که می تواند به کاهش اثرات سدیم و کنترل فشار خون کمک کند. علاوه بر پتاسیم از مقدار زیادی فیبر، آنتی اکسیدان هایی مانند کاراتنوئید است که می تواند استرس اکسیداتیو بدن و آسیب سلولی را کاهش می دهد. در هر وعده 1 الی 2 واحد از میوه ها و از سبزیجات و سالادها در کنار وعده های غذایی خود استفاده کنید. 

غلات کامل و حبوبات 

استفاده از نان سبوس دار، جو دوسر و غیره می تواند به سلامت قلب کمک کند. استفاده از مواد غذایی می تواند قند خون را کنترل کند و از یبوست جلوگیری کند و چربی خون را کاهش دهد. 
نخود، لوبیا چیتی، لوبیا قرمز، عدس، لپه و غیره حبوباتی هستند که حاوی فیبر و پروتئین هستند. فیبر موجود می تواند به کاهش چربی خون و سلامت قلب و عروق کمک کند. حبوبات سرشار از پتاسیم هستند که می تواند به کاهش فشار خون نیز کمک کند. 

شکلات تلخ و چای سبز

شکلات تلخ حاوی فلاونوئید می باشد که آنتی اکسیدانی بسیار قوی است که می تواند به کاهش فشار خون و التهاب بدن کمک کند. 
چای سبز نیز حاوی آنتی اکسیدانی به نام اپی گالوکاتچین گالات است که برای سلامت لب بسیار مفید است. چای سیاه هم سرشار از پلی فنل است که در صورتی که چای سیاه یا قهوه در حد تعادل مصرف شوند میتوانند به سلامت فرد کمک کنند. 

چه مواد غذایی را باید از رژیم غذایی خود حذف کنید؟

برخی از مواد غذایی ناسالم و مضر را باید از رژیم غذایی خود حذف کنید. این مواد غذایی شامل : 

  • گوشت های فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس و غیره
  • غلات تصفیه شده مثل آرد سفید، ماکارونی بدون سبوس و غیره
  • چربی های اشباع و ترانس مثل خامه، کره، پنیر خامه ای، گوشت های پرچرب و پوست مرغ و غیره
  • مواد غذایی دارای شکر مانند کیک و شیرینی، نوشابه، دلستر، ژله بستنی و غیره
تغذیه بعد از آنژیوگرافی قلب

مراقبت بعد از آنژیوگرافی

مراقبت های بعد از آنژیوگرافی برای قطع خونریزی

  • سر و گردن خود را بالا نیاورید یا دست خودتان را زیر سر خود قرار ندهید. 
  • دستی که عمل آنژیوگرافی بر روی آن انجام شده است را خم نکنید.
  • پایی که روی آن آنژیو انجام شده است را روی هم نیندازید. 
  • هنگام عطسه، سرفه و خنده برای جلوگیری از خونریزی روی پانسمان خود را فشار دهید. 

اقدمات بعد از آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی

  • فعالیت های بدنی خود را افزایش دهید. 
  • از استعمال دخانیات خودداری کنید.
  • از انجام فعالیت ها و ورزش های سنگین حداقل تا یک هفته خودداری کنید. 
  • قبل از ترخیص از بیمارستان محل آنژیوگرافی را بردارید. محل را تمیز و خشک نگهدارید. 
  • از دویدن، کوهنوردی و سربالایی یا سرازیری رفتن برای مدت 1 هفته خودداری کنید. 
  • از رانندگی کردن برای مدت طولانی بپرهیزید و در صورت اجبار هر 2 ساعت 1 بار ماشین را نگه دارید و کمی راه بروید و پای خود را بکشید و استراحت کنید. 
  • می توانید از روز سوم فعالیت های جنسی خود را از سر بگیرید. 
  • در روز مرخص شدن از بیمارستان می توانید دوش بگیرید و برای مدت 3 الی 4 روز از نشستن در وان یا لگن خودداری کنید.
  • اگر باید با هواپیما سفر کنید حتما با پزشک خود مشورت کنید.  
  • بعد از 1 الی 2 روز بعد از ترخیص به مطب برای چکاپ توسط پزشک مراجعه کنید. 

چه مواردی را باید بعد از آنژیوگرافی به پزشک اطلاع دهید؟

  • احساس داغی و خیسی ناگهانی در عضوی که آنژیوگرافی از طریق آن انجام شده است.
  •  احساس تورم و درد شدید در محل فوق
  •  درد سینه


دیدگاه کاربران

0 دیدگاه
    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button