دریچه های مصنوعی قلب : انواع ، معایب و مضرات هر کدام از دریچه ها

قلب دارای 4 حفره می باشد که هر کدام به دریچه ای مجهز هستند تا جریان خون را به یک سو هدایت کنند و از برگشت خون به قلب جلوگیری کنند. در صورتی که هر کدام از دریچه های قلب، تنگريال پاره یا در حال نشت باشد خون به داخل دهلیز یا بطن ها باز شده و قلب را تحت فشار قرار خواهد داد. بسته به شدت نقص می توان دریچه های مصنوعی قلب را جایگزین کرد.

دریچه های مصنوعی قلب

دریچه مصنوعی

هنگامی که دریچه قلبی دچار آسیب می شود و با درمان دارویی یا ترمیم با استفاده از بالون یا جراحی بهبود نمی یابد بهترین کار تعویض آن می باشد. تعویض دریچه های قلب با روش جراحی قلب باز صورت خواهد گرفت. البته در سالهای اخیر برای مخصوصا برای دریچه آئورت از روش های کم تهاجمی تری و از راه پوست استفاده شده است. دریچه های مصنوعی قلب به دو نوع قابل تقسیم هستند مکانیکی و حیوانی. دریچه های مصنوعی از جنس فلز، پارچه و گاهی از اجزای بدن حیوانات ساخته شده اند که جایگزین دریچه های قلب خواهند بود. دریچه های مصنوعی نسبت به دریچه های حیوانی از دوام بیشتری برخودار هستند. افرادی که از دریچه های حیوانی استفاده می کنند باید از درمان های ضد انعقادی استفاده کنند که در مورد دریچه های مکانیکی این نوع از درمان ها وجود نخواهد داشت.
اینکه از چه دریچه ای برای فرد استفاده شود به عوامل مختلفی همچون سن، محل دریچه قلب و اینکه آیا فرد از درمان انعقادی دراز مدت برخوردار می باشد یا خیر.

انواع مشکلات دریچه ای کدامند؟

  • به خوبی باز نمی شوند (تنگی دریچه).
  • اجازه نمی دهند که خون به خوبی از داخل آنها جریان پیدا کنند (باز هم تنگی دریچه نامیده می شود ) .
  • بخوبی بسته نمی شوند و اجازه نشت مایع را هنگامی که نباید این حالت رخ بدهد، می دهند . این حالت بی کفایتی یا نارسایی دریچه اطلاق می شود .
  • پرولاپس (افتادگی دریچه ) . در این حالت پرده های دریچه میترال به شکل مناسب بسته نمی شوند (در زنان شایع تر است). با افزایش فشار داخل بطن چپ ، پرده های دریچه میترال به داخل دهلیز چپ فشار داده می شوند که ممکن است سبب نشت مقداراندکی خون شود .

انواع دریچه قلب

دریچه های انسانی

دریچه های قلبی مصنوعی جنسی متناسب با بافت بدن انسان دارد تا پیوند توسط سلول های بدن پس زده نشود.
هموگرافت و اتوگرافت دریچه هایی هستند که از انسان دیگری یا جسد گرفته می شود.چون هموگرافت از انسان دیگری گرفته خواهد شد بعد از خارج کردن از فرد اهداکننده باید به صورت منجمد در نیتروژن مایع نگهداشته شود. این دریچه ‌ها فقط در موارد خاصی مثل بیماری‌ های مادرزادی قلب یا اندوکاردیت دریچه ‌ای، کاربرد دارد.

دریچه های حیوانی

دریچه های خوکی و گاوی که به آنها دریچه های حیوانی را هترو گرفت یا گرنوگرفت می گویند دریچه های بیو پروتز از بافت های حیوانی ساخته شده و پس از عمل به مدت 3 تا 6 ماه نیاز به مصرف داروی ضد انعقاد دارند. تنها موردی را که می توانیم به عنوان عیب این دریچه ها بیان کنیم این است که بین 15 تا 20 سال دچار اختلال در عملکرد خواهند شد.

فواید دریچه های بیولوژیکی

احتمال ایجاد لخته خون در این دریچه ها کم می باشد و بعد از آماده سازی در گلوتاآلدئید خاصیت زنده بودن و ایمنی زادد خود را از دست خواهند داد. در صورت عدم وجود هر گونه مشکلی به داروهای ضد انعقاد نیازی نیست.

معایب دریچه بیولوژیک

این دریچه ها دارای سرعت بالای تخریب و عمر کوتاه خواهند بود که این عمر به طور میانگین 10 سال می باشد.

دریچه های فلزی

دریچه گوی و قفس : این نوع دریچه به cage and ball نیز معروف است. در این نوع از دریچه توپی سیلیکونی داخل یک قفس فلزی در حال حرکت بودند که به علت ایجاد لخته خون بر روی دریچه تولید نمی شوند.

دریچه دیسکی : پایه دریچه دیسکی نوعی حلقه فلزی است که اطراف آن پارچه ای از جنس تفلون PTFE قرار دارد. داخل حلقه برجستگی هایی مانند چنگک وجود دارد که صفحه ای از جنس پیروکربن به آن متصل می باشد. این صفحه در وسط حلقه با ضربات قلب موجب باز یا بسته شدن دهانه دریچه خواهد شد. که امروزه کمتر از آن استفاده می کنند.

دریچه دو لتی : این نوع از دریچه ها از دو نیم دایره از جنس پیروکربنی می باشند که توسط یک لولا به حلقه فلزی از جنس استیل متصل شده اند. این نوع از دریچه نسبت به دوتای دیگر سطح دریچه بزرگ تری را ایجاد خواهند کرد و کمتر باعث تشکیل لخته خون خواهند شد. امروزه از این دریچه ها بیشتر استفاده می شود. البته در این نوع از دریچه ها برگشت خون نسبت به دو تای قبلی بیشتر است.

فواید دریچه های فلزی

طول عمر دریچه های فلزی نسبت به دریچه های حیوانی بیشتر است. به علت داشتن جنس استیل و ترکیبات پیروکربن می توانند بدون تخریب برای مدت 20 الی 30 سال به خوبی کار کنند و احتمال جراحی مجدد دریچه به علت تخریب آن بسیار کم خواهد بود.

مضرات دریچه های فلزی

تشکیل لخته خون : به علت داشتن سطحی قلزی و متفاوت از قلب و رگ های آن در برخورد با خون تولید لخته خواهند کرد که می تواند این امر موجب گیر افتادن لخته خون داخل دریچه و اشکال در عملکرد آن شود و از طریق جریان خون به اعضای مختلف بدن و رگ ها را مسدود کند. به همین علت استفاده از داروهای ضد انعقاد مانند وارفارین تا آخر عمر توصیه می گردد.

تخریب سلول های خونی : برخورد سلول های خونی و گلبول ها با اجزای فلزی دریچه به هنگام عبور از دریچه تخریب می شوند و در طولانی مدت می توانند به آنمی همولیتیک منجر شود.

صدای دریچه : دریچه های فلزی بهنگام بسته شدن بر اثر برخورد دو فلز به هم صدایی شبیه به کلیک ایجاد می کنند. البته این صدا در برخی از افراد برای بیمار و اطرایان قابل شنیدن نیست ولی در برخی دیگر به صورت شدید یا ضعیف شنیده می شود. این صدا می تواند به هنگام خواب شنیده شود. در صورتی که صدا از بین برود اولین نشانه آن آسیب به دریچه می باشد.

از بین رفتن همودینامیک خون : جریان خون از دریچه های بدن به صورت خطی و بدون تغییر مسیر در داخل دریچه می باشد. دریچه های فلزی در قسمت های لولا و دیسک موجب تغییر خون و ایجاد جریان خون گردابی خواهند شد. همین امر موجب افت در فشار خون در دو طرف دریچه شده و لخته خون ایجاد میکند.

دریچه مصنوعی قلب

دریچه های استنتی TAVR

این دریچه ها همان دریچه های بیولوژیکی هستند با این تفاوت که دریچه های بیولوژیکی داخل استنت فلزی منعطف و قابل جمع شدن دوخته و بر روی کاتتر سوار خواهد شد. به جای جراحی باز و بریدن قلب و قفسه سینه از طریق کشاله ران و روش مشابه با سایر روش های اینترونشن داخل دریچه قلبی قرار داده میشود. این روش برای تعویض دریچه آئورت تایید شده و برای دریچه های دیگر به شرطی که قبلا دریچه بیولوژیک آنها با روش جراحی که کار گذاشته شده و دریچه قبلی خراب شده است استفاده می شود.

مزایای TAVR

این روش کم تهاجمی بوده و بدون نیاز به برش و بیهوشی در قفسه سینه انجام می شود و بیمار بعد از 1 یا 2 روز از بیمارستان مرخص خواهد شد. به علت انجام جراحی باز خطر حین بستری کم بوده ولی در طولانی مدت خطر بیماری آئورت با روش جراحی برابر است. به علت اینکه نوع دریچه می باشد در صورتی که علت دیگری وجود نداشته باشد مصرف داروهای ضدانعقاد توصیه نمی شود.

معایب TAVR

  • عمر کوتاه دریچه : طول عمر این نوع دریچه ها نسبت به دریچه های فلزی کمتر است.
  • هزینه بالا : در حال حاضر هزینه تمام شده این دریچه ها بسیار بیشتر از جراحی باز است.
  • سکته مغزی : خطر بروز سکته مغزی در مقایسه با جراحی های دیگر بیشتر است.
  • بلوک قلبی و احتیاج به پیش میکرقلبی دائم
  • لیک از کنار دریچه : از مهم ترین ایرادات آن نشت خون از اطراف دریچه می باشد و علت آن رسوب کلسیم در دریچه و ممانعت از باز شدن کامل اسنت دریچه TAVR می باشد.

دریچه های قلبی مصنوعی ساخته شده از سیلیکون چیست؟

محققان در جستجوی جایگزینی برای دریچه های قلب آسیب دیده هستند که در حال حاضر از این روش برای درمان استفاده می کنند. آن ها توانستند به موفقیت دست یابند و یک دریچه قلب مصنوعی ساخته شده از سیلیکون ایجاد کرده اند که در چند مرحله با استفاده از چاپگرهای سه بعدی ایجاد می شود. مدل جدید دریچه قلبی مصنوعی ساخته شده نسبت به دریچه های قلب معمولی دارای چندین مزیت است. دریچه قلب سیلیکون می تواند دقیقاً برای بیمار تنظیم شود، زیرا محققان ابتدا با استفاده از توموگرافی رایانه ای یا تصویربرداری از رزونانس مغناطیسی، شکل و اندازه دریچه نشتی قلب را مشخص می کنند. این امر باعث می شود تا دریچه قلبی ساخته شود که کاملاً متناسب با حفره قلب باشد. محققان از این تصاویر برای ایجاد یک مدل دیجیتالی و شبیه سازی رایانه استفاده می کنند تا از قبل نیروهایی که روی کاشت و تغییر شکل احتمالی آن عمل می کنند، استفاده کنند. ماده مورد استفاده همچنین با بدن انسان سازگار است، در این حالت جریان خون از طریق دریچه های قلبی مصنوعی، به اندازه دریچه های معمولی، مناسب است.


دیدگاه کاربران

0 دیدگاه
    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button