اضطراب و تپش قلب : آیا اضطراب می‌تواند باعث تپش قلب شود؟

اضطراب یک احساس رایج است که اغلب قبل از سخنرانی، انجام عمل جراحی یا هر موقعیت دیگری که باعث ترس فرد می‌شود، بروز می‌کند. اضطراب معمولاً موقتی با علائم جدی اندک یا اثرات طولانی مدت بر روی سلامتی هستند. علائم معمولی اضطراب عبارتند از احساس عصبی بودن و تنش و همچنین عرق کردن و معده ناآرام. یکی دیگر از علائم رایج اضطراب افزایش غیرطبیعی ضربان قلب است که به عنوان تپش قلب نیز شناخته می‌شود.
در زمان اضطراب یکی از علائمی که فرد احساس می‌کند ضربان قلب است، به این صورت که فرد کاملا تپش و ضربان قلب را احساس خواهد کرد. مگر اینکه تپش قلب شما ناشی از یک اختلال ریتم قلب است که به عنوان آریتمی شناخته می‌شود، کوتاه مدت و بی ضرر است. در ادامه درباره اضطراب و تپش قلب بیشتر توضیح خواهیم داد.

اضطراب و تپش قلب

پاسخ اضطراب 

اضطراب پاسخی به استرس است که ممکن است به خودی خود پاسخی به یک تهدید درک شده باشد. این تهدید ممکن است واقعی باشد، مانند زلزله و از این قبیل تهدیدها، یا ممکن است تهدیدی باشد که ما در ذهن خود ایجاد می‌کنیم، مانند کودکی که نگران هیولایی زیر تخت است.

اما تأثیر اضطراب فقط در ذهن نیست. این احساسی است که سیستم عصبی خودمختار بدن (ANS) را نیز فعال می‌کند که به آن «پاسخ جنگ یا گریز» نیز گفته می‌شود. ANS به تنظیم عملکردهای زیر کمک می‌‌کند:

  • قلب
  • ریه‌ها
  • دستگاه گوارش
  • عضلات مختلف در سراسر بدن

شما زیاد به آن فکر نمی‌کنید زیرا ANS به طور غیرارادی عمل می‌کند. برای مثال هنگام ورزش، لازم نیست روی قلب خود تمرکز کنید تا ضربان قلب‌تان تندتر باشد.

پاسخ فردی

واکنش هر فردی به استرس و اضطراب کمی متفاوت است، و آنچه یک فرد را مضطرب می‌کند ممکن است بر دیگری تأثیر معکوس داشته باشد. ممکن است فردی از آواز خواندن در ملاء عام دچار اضطراب شود، اما ممکن است افرادی را بشناسید که با خوشحالی از جای خود بلند می‌شوند و هر زمان که فرصت پیدا کنند، آواز می‌خوانند.

اگر در موقعیتی هستید که شما را مضطرب می‌کند، تپش قلب تنها یکی از نشانه‌هایی است که نشان می‌دهد ANS به کار افتاده است. سایر علائم فیزیکی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • تنفس سریع و پی‌در‌پی
  • تعریق
  • تنش عضلانی
  • لرزیدن
  • مشکلات گوارشی
  • احساس خستگی

اضطراب همچنین می‌تواند باعث شود که بخواهید از موقعیتی که باعث ایجاد احساسات ناخوشایند در فرد می‌شود اجتناب کنید. 

سایر علل تپش قلب

سایر علل تپش قلب

علاوه بر اضطراب، چندین علت دیگر نیز برای تپش قلب وجود دارد. تپش قلب می‌تواند توسط:

الکل: نوشیدن یک یا دو نوشیدنی بیش از حد در یک شب می‌تواند قلب فرد را تند کند. افرادی که به ندرت زیاد مشروب می‌نوشند، اما این کار را در مهمانی‌های گاه‌به‌گاه انجام می‌دهند، ممکن است بعداً ضربان قلب در قفسه سینه خود حس کنند. گاهی اوقات به این “holiday heart” می‌گویند.

کافئین: حساسیت هر فرد به کافئین متفاوت است. ممکن است هر روز صبح سه فنجان قهوه بنوشید و احساس خوبی داشته باشید. یک همکار ممکن است آن را امتحان کند و دچار تپش قلب، سردرد و سایر عوارض جانبی شود. 

شکلات: تپش قلب می‌تواند از خوردن بیش از حد و یکباره ایجاد شود. زیاده‌روی در مصرف غذا در یک شام و غیره می‌تواند منجر به “holiday heart” شود. شکلات به خصوص با تپش قلب همراه است.

داروها: داروهای سرماخوردگی که حاوی پسودوافدرین هستند ممکن است باعث تپش قلب و احساس عصبانیت شوند. برای برخی از افراد، تپش قلب نشانه‌ای از آریتمی است، مشکلی در سیستم الکتریکی قلب که ضربان قلب شما را کنترل می‌کند. ضربان قلب طبیعی و در حالت استراحت بین 60 تا 100 ضربه در دقیقه است. انواع مختلفی از آریتمی وجود دارد. هر نوع علائم منحصر به فردی از جمله ضربان قلب نامنظم ایجاد می‌کند.

از جمله این علائم عبارتند از:

تاکی کاردی: در این حالت ضربان قلب فوق العاده سریع است، و این تپش قلب ممکن است چند دقیقه یا خیلی بیشتر طول بکشد. در برخی موارد، پزشکان می‌توانند برای کنترل بهتر فعالیت الکتریکی و بازگرداندن قلب به ریتم طبیعی و ثابت، روشی را روی قلب انجام دهند.

برادی کاردی: این حالت زمانی رخ می‌دهد که ضربان قلب کمتر از 60 ضربه در دقیقه باشد. این حالت شبیه تپش آرام است. اما هنوز هم تجربه کردن آن می‌تواند مشکل‌ساز باشد.

فیبریلاسیون دهلیزی: این آریتمی زمانی اتفاق می‌افتد که حفره‌های فوقانی قلب (دهلیزها) به‌جای هماهنگی با حفره‌های پایین (بطن‌ها) به‌طور آشفته ضربان می‌زنند.

تشخیص اضطراب

برخی از اضطراب‌ها طبیعی هستند، به خصوص اگر بتوانید علت اضطراب خود را شناسایی کنید، مانند سوار شدن به هواپیما یا آماده شدن برای مصاحبه شغلی. این احساسات نیازی به ارزیابی پزشک ندارند، مگر اینکه در این موقعیت‌ها اضطراب آنقدر شدید شود که در عملکرد فرد اختلال ایجاد کند.

اگر به طور مکرر اضطراب را تجربه می‌کنید و مطمئن نیستید که چرا، به پزشک خود بگویید یا از یک روانپزشک کمک بگیرید. ممکن است یک اختلال اضطرابی داشته باشید که با ترکیبی از درمان و دارو قابل کنترل باشد.

تشخیص اختلال اضطراب اغلب با معاینه فیزیکی توسط پزشک شروع می‌شود. شرایط خاصی ممکن است باعث اضطراب شود، مانند:

  • بیماری قلبی
  • بیماری تیرویید
  • اختلالات تنفسی
  • ترک مواد مخدر یا الکل

اگر مشکوک به اضطراب در وضعیت جسمانی هستید، ممکن است پزشک آزمایش خون و سایر غربالگری‌ها را تجویز کند.

تشخیص تپش قلب

تشخیص تپش قلب

اگر تپش قلب با اضطراب خود را نشان دهد و سپس به سرعت و خود به خود فروکش کرد، نیازی نیست به پزشک خود اطلاع دهید. تپش قلب ناشی از اضطراب که ساعت‌ها طول می کشد یا شما را از عملکرد طبیعی باز می‌دارد باید ارزیابی شود.

به همین ترتیب، اگر تپش قلب بدون دلیل ایجاد اضطراب ظاهر شد، حتما باید به پزشک خود اطلاع دهید یا به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید. ممکن است چیزی به راحتی قابل درمان باشد، مانند یک عارضه جانبی دارویی که می‌تواند با تعویض دارو برطرف شود. ضربان قلب می‌تواند نشانه ای از موارد زیر باشد:

چند آزمایش مختلف وجود دارد که پزشک می‌تواند ابتدا فرد را معاینه فیزیکی کند و با گوشی پزشکی به صدای قلب فرد گوش کند. سپس، ممکن است از یک یا چند مورد از غربالگری‌های تشخیصی زیر استفاده کند:

الکتروکاردیوگرام: چندین الکترود روی قفسه سینه فرد قرار می‌گیرد تا فعالیت الکتریکی قلب را اندازه‌گیری کند. می‌تواند به تشخیص آریتمی یا رد مشکل ریتم قلب کمک کند.

مانیتورینگ هولتر: این شامل یک دستگاه ویژه است که شما 24 ساعت شبانه‌روز از آن استفاده می‌کنید تا ضربان قلب و هر تغییری را که رخ می‌دهد ثبت کند.

ضبط رویداد: اگر مانیتور هولتر هیچگونه ناهنجاری ریتمی را تشخیص ندهد، اغلب از این روش استفاده می‌شود. ضبط رویداد را می‌توانید فقط زمانی که علائم دارید دکمه‌ آن را فشار دهید تا ریتم قلب شما را ضبط کند.

یادگیری نحوه آرام سازی خود در زمان اضطراب

اگر احساس اضطراب باعث تپش قلب می‌شود، اقداماتی وجود دارد که می‌توانید برای آرامش و کاهش سرعت ضربان قلب خود بردارید. برخی از استراتژی‌های آرامش بخش اثبات شده عبارتند از:

  • یوگا
  • مراقبه
  • تایچی
  • تمرینات تنفس عمیق

ورزش منظم و حداقل هفت تا هشت ساعت خواب در شب، دو راه دیگر برای کمک به کاهش استرس در زندگی هستند. اجتناب از عوامل استرس زا نیز مهم است. این می‌تواند به این معنی باشد:

  • اگر مسیر ترافیکی معمولی که فرد همیشه طی می‌کند باعث ایجاد استرس وی می‌شود بهتر است مسیر دیگری را جایگزین کند.
  • اجتناب از موضوعات خاصی در گفتگو با افرادی که تمایل به مشاجره دارند.
  • دوری از آشفتگی ایجاد شده در محل زندگی
  • بهتر است وقت بیشتری را صرف برقراری ارتباط مثبت با دوستان و خانواده کنید.

دیدگاه کاربران

0 دیدگاه
    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button