آنژیوگرافی قلب یا عروق کرونر بهمنظور تشخیص بیماری عروقی تغذیهکننده قلب، بیماری دریچه قلب یا بیماری عروق اصلی قلب، ارزیابی عملکرد عضله قلب و تعیین روشهای درمانی انجام میشود. آنژیوگرافی عروق کرونر را میتوان در تمام سنین در صورت وجود درد قفسه سینه، تپش قلب، درد قفسه سینه، تنگی نفس که با تلاش، خستگی و درد در شانه، بازو، پشت، فک، معده افزایش مییابد، انجام داد. در این بخش درمورد نحوه انجام آنژیوگرافی و تمامی نکاتی که باید قبل و بعد از آنژیوگرافی رعایت کنید توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید :
اگرچه از آنژیوگرافی برای تشخیص بیماریهای بسیاری از اندامها استفاده میشود، اما جایگاه مهمی در تشخیص بیماریهای قلبی عروقی دارد. آنژیوگرافی که به زبان ساده میتوان آن را فیلمبرداری از عروق تغذیهکننده اندام مربوطه توضیح داد، هنگامی که برای تصویربرداری از عروق تغذیهکننده قلب استفاده میشود، آنژیوگرافی کرونر نامیده میشود.
هدف از روش آنژیوگرافی تجسم عروق تغذیه کننده قلب با جزئیات است. این موضوع که در چه مواردی آنژیوگرافی انجام میشود را میتوان به شرح زیر برشمرد:
مزایای آنژیوگرافی عبارتاند از:
اطلاعات پیشرفته در مورد بیماری عروق کرونر، بیماریهای پیچیده و مادرزادی قلب، آناتومی و اتصالات عروقی میدهد.
از آنژیوگرافی نه تنها برای عروق قلب استفاده میشود بلکه برای بررسی عروق مغز، ریه، دستگاه گوارش و کلیه نیز کاربرد فراوانی دارد.
پزشک در صورت وجود برخی علائم، انجام آنژیوگرافی عروق کرونر را توصیه میکند. این علائم عبارتاند از:
دقت شود : عموما آنژیوگرافی بعد از انجام آزمایشات قلبی غیرتهاجمی مانند الکتروکاردیوگرام، اکوکاردیوگرام یا تست استرس توصیه خواهد شد.
در برخی از موارد آنژیوگرافی بهصورت اورژانسی انجام میشود، اما عموماً آن را با برنامهریزی قبلی انجام میدهند و شما باید خود را برای انجام آنژیوگرافی آماده کنید. این امکان وجود دارد که از شما خواسته شود که به بیمارستان مراجعه کنید تا بررسی کنند که آیا آنژیوگرافی بر روی شما انجام شود یا خیر.
مراحل آنژیوگرافی شامل قبل، حین و بعد آنژیو است که در بالا بهتمامی نکاتی که باید از قبل رعایت کنید اشاره کردیم. به طور خلاصه قبل از انجام آنژیوگرافی باید سابقه پزشکی بیمار مانند آلرژیها، داروهای مصرفی و غیره بررسی شود. در صورت تأیید از جانب پزشک معالج، انجام آنژیوگرافی شروع خواهد شد.
برای شروع بیمار بعد از پذیرش به اتاق آنژیوگرافی منتقل میشود. در این اتاق دستگاهی آنژیوگرافی قرار دارد که شامل یک تخت متصل به تجهیزات تابنده اشعه ایکس و صفحه نمایشگر است. باید به پشت بر روی میز پرتو اشعه ایکس بخوابید. به علت اینکه ممکن است در طول فرایند میز کج شود، این امکان وجود دارد که دور سینه و پاهایتان را به تخت ببندند.
دوربینهای پرتو ایکس در اطراف سر و سینههای شما در حال چرخش هستند تا از زوایای مختلف از شما عکس بگیرند. در صورت نیاز تزریق وریدی بر روی بازوی فرد انجام شده و داروی آرامبخش و مایعات و چند داروی دیگر به فرد تزریق میشود. فرد دچار خوابآلودگی شدید شده و ممکن است به خواب رود، اما در طی انجام آنژیوگرافی برای انجام برخی از دستورالعملها میتوانند از خواب بیدار شوند.
الکترودهایی که بر روی سینه فرد قرار دارند میتوانند وضعیت قلب را در طول آنژیوگرافی کنترل کنند. فشارسنجی که دور دست فرد قرار دارد، فشارخون را اندازه میگیرد و بهوسیله اکسیژن سنج نیز میزان اکسیژن خون بررسی خواهد شد.
این امکان وجود دارد که موی اضافی قسمتی که قرار است کاتتر وارد شود (بازو یا کشاله ران) را بتراشند. سپس محل موردنظر را شسته، ضدعفونی کنند و محل با تزریق داروی بیحسی موضعی بی حس شود.
برشی نازک ایجاد و یک لوله پلاستیکی کوتاه یا غلاف به داخل سرخرگ برده میشود. کاتتر درون غلاف گذاشته قرار میگیرد و به داخل رگ خونی به سمت عروق کرونر فرستاده میشود. بردن کاتتر به داخل بدن، ممکن است موجب درد و ناراحتی شود و فرد نباید حرکت آن را داخل بدن احساس کند. در صورت بروز هر گونه ناراحتی باید به پزشک اطلاع دهید. سپس ماده حاجب با کمک کاتتر درون سرخرگ تزریق میشود. ممکن است کمی احساس گرما یا سوزش کنید، در صورتی که احساس ناراحتی کردید به پزشک اطلاع دهید.
ماده تزریق شده حاجب توسط اشعه ایکس قابلمشاهده است حرکت ماده حاجب در رگهای خونی پزشک کمک میکند تا مناطق مسدود شده را از طریق تصاویر ببیند. بسته به شرایط ممکن است برای باز کردن رگهای بسته شده آنژیوپلاستی یا استنتگذاری انجام شود.
برای داشتن تصاویر از اشعه ایکس استفاده میشود که این کار با استفاده از لولهای نازک و انعطافپذیر به نام کاتتر انجام میشود و مایعی رنگی به داخل عروق تزریق میشود. پزشک کاتتر را از نقطه دسترسی به داخل شریان وارد میکند. نقطه ورود کاتتر میتواند در ساعد دست یا کشاله ران شما باشد. رنگ تزریق شده باعث خواهد شد که خون موجود در عروق خونی در دستگاه اشعه ایکس قابلمشاهده باشد و قسمتهای تنگ و مسدود شده را نشان دهد. لازم به ذکر است که رنگ تزریق شده از طریق ادرار از بدن شما دفع میشود.
آنژیوگرافی حدوداً 1 ساعت طول میکشد، اما امکان دارد این زمان افزایش یابد. مخصوصاً زمانی که نیاز باشد پزشک کارهای دیگری نیز انجام دهد.
بعد از آنژیوگرافی کاتتر از بازو و کشاله ران بیرون آورده و محل برش با فشار دست و وسایل دیگر بسته خواهد شد. سپس فرد به بخش ریکاوری فرستاده میشود تا بررسی های لازم بر روی وی انجام گیرد. وقتی حال عمومی فرد در وضعیت ثابت قرار گرفت او را به اتاق خودش میفرستند و وضعیت فرد به طور منظم کنترل خواهد شد.
در صورتی که کاتتر در کشاله ران قرار داده شده باشد، ممکن است نیاز باشد برای جلوگیری از خونریزی تا چند ساعت به پشت قرار بگیرید.
اگر کاتتر از کشاله ران وارد شود باید فرد چند ساعتی دراز بکشد تا از خونریزی جلوگیری شود. این امکان وجود دارد برای جلوگیری از خونریزی به محل شکاف فشار بیاورند و با این کار به روند بهبود سرعت ببخشند.
ممکن است همان روز از بیمارستان مرخص شوید یا اینکه احتیاج باشد شب را در بیمارستان بمانید. باید برای دفع ماده حاجب از بدن خو مایعات زیادی بنوشید. در صورت گرسنگی میتوانید غذا هم بخورید.
انجام آنژیوگرافی عروق کرونر همانطور که دارای مزایا است با خطراتی نیز ممکن است همراه باشد. خطرات آنژیوگرافی قلب عبارتاند از:
آنژیوگرافی مانند بیشتر روش های تهاجمی بررسی قلب و رگ ها دارای خطراتی نیز میباشد. از جمله عوارض ناشی از آنژیوگرافی میتوان به در معرض تابش های پرتو ایکس اشاره کرد. این روش عموما عوارض و خطرات جدی به همراه ندارد. از جمله عوارض آنژیوگرافی می توان به موارد زیر اشاره کرد :
بعد از انجام آزمایش شما به بخش ریکاوری انتقال مییابید و از شما خواسته میشود که چند ساعت دراز بکشید تا از خونریزی ناحیه برش داده شده جلوگیری شود. روال کار به ای صورت است که عموما روز اول ترخیص می شوید، اما گاهی ممکن است لازم باشد یک شب در بیمارستان بمانید.
شما قبل از رفتن به خانه میتوانید نتیجه آزمایش را ببینید. اما باید عکسهای گرفته شده توسط اشعه ایکس با جزئیات بررسی شود و به همین علت نتایج برای چند هفته در دسترس نخواهد بود. پس از مرخصی از بیمارستان موارد زیر را رعایت کنید:
آنژیوگرافی نشان میدهد که فرد چه مشکلی دارد و شدت آن در چه حد است.
اطلاع از این موارد به پزشک کمک میکند تا بهترین درمان را در نظر بگیرد. نتایج حاصل از آنژیوگرافی میتواند اطلاعات مفیدی را از میزان بیماری در اختیار پزشک قرار دهد. بر همین اساس ممکن است استنت گذاری در طول آنژیوگرافی انجام شود تا از انجام مراحل تکراری در آینده جلوگیری شود.
میتوان از آنژیوگرافی به عنوان یکی از بهترین و قطعی ترین روشهای تشخیص بیماری های عروق خونی نام برد.
در صورت بروز موارد زیر سریعا به پزشک مراجعه کنید:
در صورتی که محلی که از آن کاتتر وارد شده است خونریزی کرده و با فشار خونریزی آن بند نمی آید و محل کم کم شروع به ورم کرده است باید به پزشک مراجعه کنید.
عموما ممکن است این تست 30 دقیقه یا بیشتر طول بکشد. در صورتی که علاوه بر آنژیوگرافی نیاز به استنت یا همان آنژیوپاستی باشد این کار مدت زمان بیشتری طول میکشد. در حین انجام آنژیوگرافی ضربان قلب و ریتم شما توسط مانیتور نشان داده خواهد شد. اگر در حین آنژیوگرافی احساس ناراحتی کردید باید به پزشک اطلاع دهید.
بعد از آنژیوگرافی این امکان وجود دارد که چند ساعت یا یک شب در بیمارستان بمانید. نوشیدن مایعات به شما توصیه میشود تا از کمبود جلوگیری شود و رنگ از کلیه های شما دفع شود.
برای پیشگیری از خونریزی بعد از آنژیوگرافی پرستار به شما آموزشهای لازم را برای نحوه مدیریت خونریزی خواهد داد. اگر از کشاله ران آنژیوگرافی انجام شده باشد برای جلوگیری از خونریزی برای یک هفته از بلند و صاف کردن پا باید خودداری کنید.
همچنین بخوانید: آنژیوپلاستی اورژانسی بیمار چیست؟
دیدگاه کاربران
0 دیدگاه