آترواسکلروز سخت و باریک شدن شریانها، ناشی از پلاکهای کلسترولی است که در طول زمان شریان را پوشاندهاند. این میتواند جریان خون را به دلیل مسدود شدن شریانهای شما در معرض خطر قرار دهد. شاید تصلب شرایین یا بیماری قلبی عروقی آترواسکلروتیک را شنیده باشید. این علت معمول حملات قلبی، سکته مغزی، و بیماری عروق محیطی است، که با هم بیماری قلبی عروقی نامیده میشود. شما میتوانید از این روند پیشگیری و درمان کنید.
آنچه در این مقاله می خوانید :
شریانها رگهای خونی هستند که خون را از قلب در سراسر بدن حمل میکنند. آنها توسط لایه نازکی از سلولها به نام اندوتلیوم پوشیده شدهاندکه داخل رگهای را شکل و صاف نگه میدارد و جریان خون را حفظ میکند. آترواسکلروز با آسیب به اندوتلیوم شروع میشود. علل شایع عبارتند از:
این آسیب باعث ایجاد پلاک در امتداد دیواره رگهای فرد میشود. هنگامی که کلسترول بد یا LDL از اندوتلیوم آسیب دیده عبور میکند، وارد دیواره شریان فرد میشود. گلبولهای سفید خون شما برای هضم LDL وارد میشوند. در طول سالها، کلسترول و سلولها به پلاک در دیواره شریان فرد تبدیل میشوند.
پلاک بر روی دیواره شریان فرد برآمدگی ایجاد میکند. با بدتر شدن آترواسکلروز، آن برآمدگی بزرگتر میشود. وقتی به اندازه کافی بزرگ شد، میتواند انسداد ایجاد کند.
این روند در کل بدن ادامه دارد. نه تنها قلب فرد در معرض خطر است. همچنین فرد در معرض خطر سکته مغزی و سایر مشکلات سلامتی قرار خواهد گرفت.
آترواسکلروز معمولاً تا زمانی که به فرد به سن میانسالی یا بالاتر نرسیده باشد علائمی ایجاد نمیکند. همانطور که تنگی شدید میشود، میتواند جریان خون را خفه کند و باعث ایجاد درد شود. انسدادها نیز میتوانند به طور ناگهانی پاره شوند. که باعث لخته شدن خون در داخل شریان در محل پارگی میشود.
ممکن است تا زمانی که شریان فرد تقریبا بسته نشده باشد یا تا زمانی که دچار حمله قلبی یا سکته نشده باشد، علائمی نداشته باشد. علائم همچنین میتواند به این بستگی داشته باشد که کدام شریان باریک یا مسدود شده است. علائم مربوط به عروق کرونر عبارتند از:
علائم مربوط به شریانهایی که خون را به مغز میرسانند عبارتند از:
صحبت کردن یا درک کسی که در حال صحبت کردن است سخت است.
علائم مربوط به شریان های بازوها، پاها و لگن عبارتند از:
آترواسکلروز زمانی که شما جوان هستید شروع میشود. تحقیقات نشان داده است که حتی نوجوانان نیز میتوانند نشانههایی داشته باشند.
اگر 40 سال دارید و به طور کلی سالم هستید، حدود 50 درصد احتمال دارد که در طول زندگی خود به تصلب شرایین جدی مبتلا شوید. با افزایش سن، خطر افزایش مییابد. اکثر بزرگسالان بالای 60 سال دچار تصلب شرایین هستند، اما اکثر آنها علائم قابل توجهی ندارند. این عوامل خطر بیش از 90 درصد از حملات قلبی را تشکیل میدهند:
میزان مرگ و میر ناشی از تصلب شرایین در 3 دهه گذشته 25 درصد کاهش یافته است. این به دلیل سبک زندگی بهتر و درمانهای بهبود یافته است.
پزشک شما با یک معاینه فیزیکی شروع میکند. آنها به رگهای شما گوش میدهند و نبضهای ضعیف یا غایب را بررسی میکنند. ممکن است به آزمایشاتی نیاز داشته باشید، از جمله:
آنژیوگرافی: که در آن پزشک رنگ را در شریانهای شما قرار میدهد تا در عکسبرداری اشعه ایکس قابل مشاهده باشند.
شاخص مچ پا-بازویی: آزمایشی برای مقایسه فشار خون در ساق پا و بازو
آزمایش خون: برای یافتن چیزهایی که خطر ابتلا به تصلب شرایین را افزایش میدهد، مانند کلسترول بالا یا قند خون.
سی تی اسکن یا آنژیوگرافی رزونانس مغناطیسی (MRA): برای بررسی شریانهای سخت یا تنگ شده.
EKG: رکوردی از فعالیت الکتریکی قلب شما
تست استرس: که در آن ورزش میکنید در حالی که متخصص قلب و عروق مراقب ضربان قلب، فشار خون و تنفس فرد هستند.
همچنین ممکن است نیاز داشته باشید که بسته به شرایط خود به پزشکانی مراجعه کنید که در قسمتهای خاصی از بدن فرد تخصص دارند، مانند متخصصان قلب یا متخصص عروق.
پلاکهای آترواسکلروز میتوانند به روشهای مختلفی رفتار کنند. آنها میتوانند در دیواره شریان فرد بمانند. در آنجا پلاک به اندازه مشخصی رشد میکند و سپس متوقف میشود. از آنجایی که این پلاک جریان خون را مسدود نمیکند، ممکن است هرگز علائمی ایجاد نکند.
پلاک میتواند به روشی آهسته و کنترل شده در مسیر جریان خون رشد کند. با گذشت زمان باعث انسداد قابل توجهی میشود. درد در قفسه سینه یا پاها هنگام ورزش کردن علامت معمولی است.
بدترین حالت زمانی اتفاق میافتد که پلاکها به طور ناگهانی پاره میشوند و اجازه میدهند خون در داخل یک سرخرگ لخته شود. در مغز فرد، این باعث سکته میشود. در قلب نیز، حمله قلبی رخ میدهد.
پلاکهای آترواسکلروز باعث سه نوع اصلی بیماری قلبی عروقی میشوند:
بیماری عروق کرونر: پلاکهای پایدار در شریانهای قلب فرد باعث آنژین (درد قفسه سینه) میشود. پارگی و لخته شدن ناگهانی پلاک باعث مرگ عضله قلب میشود. این یک حمله قلبی است.
بیماری عروق مغزی: پلاکهای پاره شده در شریانهای مغز باعث سکته مغزی با احتمال آسیب دائمی مغز میشود. انسداد موقت در شریان فرد همچنین میتواند باعث چیزی به نام حملات ایسکمیک گذرا (TIA) شود که علائم هشداردهنده سکته است. آنها هیچ آسیب مغزی ایجاد نمیکنند.
بیماری شریان محیطی: هنگامی که شریانهای پاهای فرد باریک میشوند، میتواند منجر به گردش خون ضعیف شود. این کار راه رفتن را برای فرد دردناک میکند. زخم ها نیز به خوبی بهبود نمییابند. اگر نوع شدید بیماری دارید، ممکن است نیاز به برداشتن اندام (آمپوتاسیون) داشته باشید.
عوارض آترواسکلروز عبارتند از:
هنگامی که انسداد دارید، به طور کلی وجود دارد تا باقی بماند. اما با تغییر دارو و شیوه زندگی، میتوانید پلاکها را کند یا متوقف کنید. حتی ممکن است با درمان تهاجمی کمی کوچک شوند.
تغییرات سبک زندگی: شما می توانید عوامل خطر آترواسکلروز را کند یا متوقف کنید. این به معنای یک رژیم غذایی سالم، ورزش و عدم استعمال دخانیات است. این تغییرات انسداد را برطرف نمیکند، اما ثابت شده است که خطر حملات قلبی و سکته را کاهش میدهد.
دارو: داروهای کلسترول بالا و فشار خون بالا کند میشوند و حتی ممکن است آترواسکلروز را متوقف کنند. آنها خطر حمله قلبی و سکته را کاهش میدهند.
پزشک میتواند از تکنیکهای تهاجمیتری برای باز کردن انسدادهای ناشی از تصلب شرایین یا دور زدن آنها استفاده کند:
آنژیوگرافی و استنت گذاری: پزشک یک لوله نازک را در شریان پا یا بازوی شما قرار میدهد تا به شریانهای بیمار برسد. انسدادها روی صفحه نمایش اشعه ایکس زنده قابل مشاهده هستند. آنژیوپلاستی (با استفاده از کاتتر با نوک بالون) و استنت گذاری اغلب میتواند یک شریان مسدود شده را باز کند. استنت گذاری به کاهش علائم کمک میکند، اما از حملات قلبی جلوگیری نمیکند.
جراحی بای پس: پزشک یک رگ خونی سالم، اغلب از پا یا قفسه سینه شما را میگیرد و از آن برای دور زدن قسمت مسدود شده استفاده میکند.
اندارترکتومی: پزشک برای برداشتن پلاک و بازگرداندن جریان خون به داخل شریانهای گردن فرد میرود. همچنین ممکن است بیمارانی که در معرض خطر بالاتری قرار دارند، استنت قرار دهند.
درمان فیبرینولیتیک: یک دارو لخته خونی را که شریان فرد را مسدود میکند، حل میکند.
پزشک در مورد عوارض این روشها با شما صحبت خواهد کرد.
دیدگاه کاربران
0 دیدگاه