شریان ها رگهای خونی هستند. بیشتر آنها خون غنی از اکسیژن را از قلب دور میکنند و به اندامها و بافتهای مختلف میرسانند. شریانها به همراه قلب و سایر رگهای خونی بخشی از سیستم گردش خون هستند. سیستم گردش خون یا قلب و عروق برای انتقال خون در بدن ضروری است. به تامین اکسیژن و مواد مغذی بافتها کمک میکند و به حذف مواد زائد کمک میکند. رگهای خونی کانالهایی در بدن هستند که خون را توزیع میکنند. سیستم شریانی ساختار پیچیدهای از عروق است که خون را از قلب دور میکند.
آنچه در این مقاله می خوانید :
خون موجود در شریانها به طور معمول دارای اکسیژن است. استثنا این است که شریان ریوی در عوض خون بدون اکسیژن را به ریهها میرساند، جایی که اکسیژن میشود و از طریق ورید ریوی به قلب باز میگردد، قبل از اینکه قلب خون را از طریق شریانهای دیگر به بقیه بدن توزیع کند.
در حالی که شریانها خون را از قلب دور میکنند، سیاهرگها خون را به سمت قلب میبرند. شریانها تحت فشار بالاتری نسبت به سایر رگهای خونی عمل میکنند، بنابراین معمولاً ضخیمتر و کشسانتر هستند. در این مقاله، آناتومی، عملکرد و انواع شریانها و همچنین شرایط سلامتی که بر آنها تأثیر میگذارد را بررسی میکنیم.
شریانها لولههای کشسان و عضلانی هستند. این رگهای خونی با فشار بالا کار میکنند تا به انتقال خون غنی از اکسیژن به دور از قلب و رساندن اکسیژن، مواد مغذی و هورمونها به سراسر بدن کمک کنند.
شریانها به طور مکرر منشعب میشوند تا شریانهای میکروسکوپی را تشکیل دهند که به عنوان شریانها شناخته میشوند تا خون را در بسترهای مویرگی توزیع کنند. مویرگها رگهای خونی هستند که خون را در سطح میکروسکوپی به اندامهای بدن میرسانند.
به طور کلی، یک شریان دارای سه لایه است:
Tunica intima: این داخلیترین لایه از غشاها و بافتهای الاستیک تشکیل شده است که به حرکت خون در جهت درست کمک میکند.
تونیکا مدیا: این لایه میانی و ضخیمترین است. این شامل الاستین و ماهیچه صاف است.
Tunica adventitia: این خارجیترین لایه از فیبرهای کلاژن و الاستین تشکیل شده است که استحکام بیشتری را ایجاد میکند. این لایه همچنین شریانها را قادر میسازد تا منبسط و منقبض شوند که یک ویژگی مهم برای کنترل فشار خون است.
بدن شامل سه نوع شریان اصلی است:
الاستیک: این شریانها دارای خاصیت ارتجاعی بیشتری نسبت به بافت عضلانی هستند. افزایش انعطافپذیری به آنها کمک میکند تا موجهای خون را در خود جای دهند. شریانهای الاستیک، از جمله شریان ریوی و آئورت، از قلب خارج میشوند.
عضلانی: این شریانها حاوی الاستین کمتر و فیبر عضلانی صاف بیشتری هستند. شریانهای الاستیک به شریانهای عضلانی تغذیه میکنند و فیبرهای ماهیچهای صاف به آنها اجازه میدهند تا برای کنترل جریان خون منبسط و منقبض شوند. نمونههایی از این شریانها شریانهای کرونری و فمورال هستند.
سرخرگها: سرخرگها منشعب میشوند و به عروق کوچکتری به نام شریانها تبدیل میشوند که به توزیع خون از طریق شبکههای مویرگها که میکروسکوپی هستند کمک میکنند. هنگامی که قلب میتپد، خون را از طریق سیستم گردش خون-مویرگها، سیاهرگها و شریانهای بدن-حرکت میدهد.
شریانها نقش حیاتی دارند. به عنوان مثال، آئورت بزرگترین و اصلیترین شریان است. خون را از بطن چپ قلب به سایر قسمتهای بدن میبرد. این امکان تامین اکسیژن و سایر مواد حیاتی را برای اندامها، بافتها و سلولها فراهم میکند.
پس از اکسیژن رسانی به بافتهای دور، خونی که اکنون اکسیژن کمی دارد از طریق مویرگها حرکت میکند و در وریدهای سیستمیک جمع میشود. سپس از طریق دهلیز راست به قلب باز میگردد و این روند تکرار میشود.
از جمله شبکه شریانهای بدن عبارتند از:
آئورت حدود یک اینچ عرض دارد که آن را به بزرگترین شریان بدن تبدیل میکند. خون از طریق دریچه آئورت در قلب حرکت میکند، سپس خون از طریق آئورت قلب را ترک میکند. شریانهای دیگر از آنجا منشعب میشوند.
برخی از نمونهها شامل شریانهای کاروتید مشترک راست و چپ است که در گردن قرار دارند. شریانهای کاروتید خارجی و داخلی از کاروتیدهای معمولی منشعب میشوند. کاروتید داخلی خون را به مغز میرساند. کاروتید خارجی خون را به گردن و پایین صورت میبرد.
یکی شریان برونش است که خون را به ریهها میرساند. دیگری شریان پریکارد است که خون را به غشای اطراف قلب میرساند. شریان بین دندهای خلفی و فوقانی، جفتهایی از شریانها در دو طرف بدن هستند که خون را به قسمتهایی از تنه مانند پوست، پشت و نخاع میرسانند.
یک مثال تنه سلیاک است که خون کبد، طحال و معده را تامین میکند. شریانهای مزانتریک فوقانی و تحتانی خون را به روده ها و پانکراس میبرند. شریان فرنیک تحتانی خون را به دیافراگم میبرد. و شریانهای کلیوی خون را به کلیهها میبرند. شریانهای کمری خون را به نخاع و مهره میرسانند.
شریانهای بازو شامل زیر بغل است که از بالاتنه به سمت بازوها حرکت میکند. شریان بازویی خون را به قسمت فوقانی بازو میرساند. شریانهای رادیال و اولنار خون را به دست و مچ میبرند.
شریانهای پا شامل شریانهای فمورال هستند که خون را به ران میبرند. شریان پوپلیتئال خون را به ناحیه زیر زانو میرساند. شریانهای تیبیال خون را به پا و مچ پا میرسانند.
شریانها و سیاهرگها هر دو رگهای خونی هستند، اما عملکردهای متفاوتی دارند. شریانها خون اکسیژندار را از قلب دور میکنند و به بقیه بدن میبرند. سیاهرگها برعکس عمل میکنند – آنها خون بدون اکسیژن را به قلب برمیگردانند. ساختار تشریحی آنها نیز کمی متفاوت است. دیواره رگها کشسانتر و ضخیمتر از دیواره رگها هستند. این مهم است زیرا خون در شریانها با فشار بالاتری نسبت به وریدها حرکت میکند.
شرایط مختلف سلامتی میتواند بر عروق تأثیر بگذارد. برخی از نمونهها عبارتند از:
آنوریسم آئورت شامل ناحیهای از برآمدگی یا ضعف در آئورت است. اگر رگ ترکیده شود، اغلب کشنده است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) گزارش میدهد که سابقه سیگار کشیدن حدود 75 درصد از آنوریسمهایی را تشکیل میدهد که در بخشی از آئورت ایجاد میشود که از شکم میگذرد. علائم میتواند شامل موارد زیر باشد:
بیماری عروق کرونر (CAD) شامل تجمع پلاک در پوشش عروق کرونر است. پلاک از رسوبات کلسترول تشکیل شده است و تجمع آن میتواند فضایی را که خون از آن عبور میکند تنگ کند. در نهایت، تجمع پلاک میتواند جریان خون به قلب را مسدود کند و منجر به حمله قلبی شود. علائم CAD عبارتند از:
بیماری شریان محیطی (PAD) معمولاً شامل باریک شدن شریانهایی است که خون را از قلب به پاها و پاها میبرند. طبق گزارش انجمن قلب آمریکا، عوامل خطر شامل سیگار کشیدن، دیابت نوع 2 و سن بالاتر است. علائم PAD عبارتند از:
فشار خون شریانی ریوی (PAH) شامل افزایش فشار در شریانهای ریه است. شریانها باریک و ضخیم میشوند که باعث افزایش فشار میشود. این کار باعث میشود قلب سختتر کار کند و در نهایت منجر به نارسایی قلبی میشود. طبق گزارش انجمن ریه آمریکا، سالانه بیش از 1000 مورد جدید PAH در کشور ایجاد میشود. علائم PAH عبارتند از:
خلاصه
شریانها نوعی رگ خونی هستند. بیشتر آنها خون اکسیژندار را از قلب به اندامها و بافتهای بدن میرسانند. بزرگترین شریان آئورت است که از بطن چپ قلب منشعب میشود. شرایط مختلف سلامتی میتواند بر عملکرد شریانها تأثیر بگذارد و برخی از آنها شدید هستند. هر کسی که علائم شرایط فوق را دارد باید با یک پزشک متخصص تماس بگیرد.
دیدگاه کاربران
0 دیدگاه